Staré croissanty zapečené v troubě s karamelovým pudinkem

Stalo se vám už někdy, že jste nesnědli croissant a druhý den se vám do něj už nechtělo? Nevadí, příště z něj můžete snadno vykouzlit výborný sladký moučník – croissant zapečený s karamelovým pudinkem.

IMG_4264

Připomíná tak trochu českou žemlovku. Potřebujete k tomu jen čtyři základní ingredience, které máte běžně doma. Nejde o žádný tradiční recept s honosným názvem, recept je od vášnivé milovnice jídla Nigelly Lawson.

Ingredience

  • 2 starší croissanty, nebo jeden obrovský
  • 100 gramů cukru
  • 2 lžíce vody
  • 125 ml smetany
  • 125 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 2 rozšlehaná velká vejce

Já dělám lehčí variantu, kdy smetanu nahrazuji mlékem. Pokud vám mléko a jeho bílkovina nedělá dobře, můžete zkusit mléko bez laktózy od Meggle.

Jak na to

Předehřejte troubu na 180°C a croissanty si roztrhejte do zapékací formy/pekáčku.

Cukr dejte do menšího rendlíku a přidejte k němu vodu. Nechte zkaramelizovat tak, aby se vytvořil jantarově zlatý karamel.
IMG_4279

Přilijte mléko a smetanu, postupně dál míchejte, aby vznikla jednotná směs. Ztuhlé hrudky karamelu se brzy při míchání rozpustí. Přidejte rum a sundejte karamelové mléko z plotýnky. Jakmile trochu zchladne, přidejte do směsi vejce a pěkně promíchejte. Směs zhoustne.

Nalijte směs na croissanty, všechny kousky by měly být pěkně okoupané v mléce.

Nechte péct 20 minut v troubě. Pudinková omáčka se vsákne do croissantů a ty budou neodolatelné. Podávejte horké, nejlepší je jíst croissanty přímo z pekáčku.

IMG_4300

Upozornění: Je možné, že až recept zkusíte, začnete croissanty pravidelně kupovat. Protože jednoduše nevydržíte čekat, až vám doma nějaké náhodou zbydou… Tohle je alespoň můj příběh. Dejte vědět, jak jste dopadli vy a jak vám chutnalo.

Podívejte se, jak připravuje croissanty Nigella

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9_Novvwzpto[/youtube]

 

3 COMMENTS

  1. Ahoj. Tento recept jsem viděla u Nigelly v pořadu. Po vyzkoušení mě naprosto uchvátil. Když si chci opravdu dopřát, připravím si tento recept (a pěkně poctivě se smetanou a výraznou rumovou vůni)… Doporučuji, jednoduché a božské

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here