Tak jsme zkusili Prague Food Festival

Prague Food Festival sleduji už tak čtvrtý ročník, ale až letos jsme se tam byli podívat a vlastně vcelku náhodou. Výhodou bylo, že jsme šli až v neděli odpoledne, takže tam už nebylo nejspíš tak narváno.

Festival našima očima

Z celého festivalu jsme měli dojem, že je dělaný především pro ty, co nikdy do podobné restaurace z různých důvodů nepůjdou. Myšlenka je jasná, za relativně málo peněz tu můžete ochutnat ty nejlepší restaurace. Vstupné je poměrně vysoké na to, že k tomu dostanete 10 GRANDů. Po pravdě – za to toho moc neochutnáte. Za 400 Kč můžete po festivalu chodit a ochutnat tak 1 – 3 jídla.

Prague food festival 2011

Když už budete chtít ochutnávat a přikoupíte GRANDy, necháte tam dost peněz. Za to dostanete degustační porce, na které stojíte frontu, potom hledáte místo, kde to vůbec můžete sníst. Když se podaří ulovit stůl, je tak nechutně špinavý, že raději postojíte pod stromem. Opravdu to vypadá, že po sobotě tam mnozí zašpiněné ubrusy prostě nechali i na neděli, to bylo největší rozčarování festivalu. Naštěstí alespoň fungovalo odklízení. Takže když si odmyslíte špínu a davy lidí, je festival taková venkovní ochutnávací procházka.

Ochutnali jsme:

  • La Gare – mušle s hranolkami a 2x jablečný tatin;
  • Mandarin Oriental – kachní prsa „sous vide“, uzená kaše z celeru a brambor, lišky & glazé z červeného vína; vepřový bok v černém kari, čočkový salát a rýže basmati; jahodový žahour & pěna z vína a žloutků;
  • U Emy Destinové – carpaccio z bizona s čerstvou domácí marmeládou z černého rybízu, olivový olej a parmezán
  • Alcron – chřestový krém
  • Buddha-Bar – sushi rolky a ostrá polévka Thom Yon (nebo tak nějak)
  • Angelato – zmrzlina, 2x 2 kopečky

Celkem tedy 12 ochutnávek plus voda, to vše pro 2 osoby za 40 GRANDů (za 1 200 Kč).

Sushi

Můj favorit byl nakyslý tekutý chřestový krém od Alcronu, žahour od Mandarínu a zmrzka od Angelata (ale ta obsluha byla vážně pomalá). Přítelovi chutnal nejvíce vepřový bok od Mandarinu.

Zhodnocení

Nakonec nás ani nemrzí, že jsme se na Festival podívali prvně až letos a příliš nepočítáme s tím, že se tam vydáme příště. Uvědomili jsme si, jakou důležitou hodnotu dává dobrému jídlo prostředí, ve kterém ho jíte. Davy lidí, jídlo na stojáka u špinavých stolů celkový dojem z jídla a akce natolik ničí, že než znovu absolvovat festival, raději si dojdeme přímo do jedné z těch restaurací a tu si pěkně v klidu užijeme.

Tipy pro návštěvu festivalu

  • Nastudujte si dopředu, co a kde chcete nejspíš ochutnat, nespoléhejte se na to, že se rozhodnete až na místě, i když ne vždy odpovídá reálné menu tomu na webu. Něco chybělo a něco bylo navíc. U každého stánku bývá fronta, často bývá problém si vůbec přečíst, co vaří (naštěstí máte ještě svůj letáček). Také nespoléhejte na to, že si dobrotu prohlédnete. Btw. když pořádá festival AlaKarte, jde o kvalitu místo kvantity a všechna jídla rovnou i nafotí. To by na PFF bylo bezva, možnost si dopředu (na webu) nebo i na místě (na cedulích) jídla prohlédnout.
  • Zajděte v neděli odpoledne, jídlo je pořád a davy řídnou ,)
  • Nejezděte autem, můžete si tam udělat skvělou ochutnávku vína, stánků s vínem je dost v každém cca 10 různých vín (ale připravte si GRANDy :).
  • Nečekejte, že se tu přejíte, pokud nemáte vážně hodně GRANDů. Jde o degustace. Takže nějaké jídlo před nebo po určitě je na místě, nemusíte hladovět jako byste šli do Ambiente.
  • Rovnou si kupte vstupné s více GRANDy, za těch 10 ve vstupence za 400 Kč toho ochutnáte dost málo. Pokud si GRANDy přeci jen nechcete koupit, v areálu bývá spoustu možností, kde je dokoupit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here