Upečte si francouzské madlenky

Madlenky (madeleines) jsou typickým francouzským sladkým pečivem, které výborně doplní odpolední kávu nebo čaj.  Madlenky patří k běžnému životu Francouzů, v románu Hledání ztraceného času od Prousta, jsou to právě madlenky, které evokují autorovy zážitky z dětství. Madlenky se pekly i ve filmu Kurýr: Lai je ráno upeče Frankovi a když na návštěvu dorazí jinak přísný komisař, rozplývá se nad sušenkami, se slovy „ty mi maminka pekla celé dětství„. Na madlenky z dětství se prostě nezapomíná. Něco jako naše maminčina bábovka.

Pocukrované madlenky
Pocukrované voňavé madlenky

 

Každá specialita má svůj příběh a tak je to i u madlenek. Vznikly v Lotrinsku, kde je upekla komorná krále Stanislava Madeleine. Králi natolik zachutnaly, že je po ní pojmenoval a postaral se o jejich další slávu. V Provence na trhu prodávají madlenky specializovaní pekaři, kteří vstávají ve 3 hodiny ráno, aby je napekli a madlenky byly ráno čerstvé.

Vhodná formička

Madlenky mají tvar lastur, připomínají české pracny. Formičky jsem ozkoušela dvě různé. Z Francie jsem si původně přivezla silikonovou formu. Z poslední dovolené jsem dovezla ještě na zkoušku formičku plechovou, všechny madlenky se dají krásně vyklopit a jsou pěkné, neporušené. Tuhle formičku, kterou mám, seženete ve francouzském obchůdku. Pokud nechcete pořizovat nic nového, nejspíš se vám madlenky povedou i ve formičkách na pracny a možná i jiných formičkách. V některých částech Francie se dělají madlenky jako kostky.

Tip: Silikonovou formičku na madlenky seženete už i v Tescomě (za 349 Kč).

Příprava a ingredience

Madlenky, které peču já, voní po Provence (madeleines au miel a la lavande). Přidává se do nich levandulový med a ten jim dodává úžasnou vůni. Není to nezbytné, med můžete nahradit cukrem a nebo jiným medem. Levandulový med se dá sehnat i u nás, ve specializovaných obchůdcích a určitě to doporučuji vyzkoušet s ním.

Madlenky před pečením

 

Co ale dělá madlenky obzvlášť dobrými je kvalitní máslo. Nezapomenu na chuť madlenek z normandského másla, které jsem si přivezla z Alsaska. Máslo vonělo jakmile se otevřelo a chutnalo úžasně, mírně nasládle. Když mám možnost, kupuji přes Freshbedýnky máslo od Filouna, které to francouzské připomíná asi nejvíce.

Recept na madlenky
Na 25 madlenek budete potřebovat:

  • 100 hladké mouky (používám celozrnnou)
  • 100 g kvalitního másla + máslo na vytření formičky
  • 50 g levandulového medu
  • 50 g cukru krupice
  • citronová kůra z 1 citronu (kupte bio citron s chemicky neošetřenou kůrou)
  • 3 vejce

Obvykle dělám z poloviční dávky. Postup je zábavný, je dobré mít dostatek času a nespěchat. Trouchu si předehřejte na 190°C. Formičky na madlenky si vytřete pečlivě změklým máslem.Mouku se špetkou soli prosejte a máslo rozpusťte. Vejce rozklepněte do mísy, přidejte k nim med a cukr. Elektrickou metlou šlehejte minimálně 5 minut. Těsto musí být světlé a krémovité. Do vaječné směsi teď opatrně začněte po částech zabalovat mouku a citronovou kůru. Potom přimíchejte pomalu i rozehřáté vychladné máslo. Směs musí zůstat našlehaná a tuhle fázi se nevyplatí uspěchat. S těstem se vlastně jen mazlíte.


Ihned po vmíchání másla (přesvědčte se, že vám neleží na dně) lžičkou naplňte formičky. Stačí plnit kousek pod kraj. Madlenky pečte 7-8 minut v rozpálené troubě dozlatova.

Jakmile madlenky vytáhnete z trouby, vyklopte je na drátěnou podložku. Ta zaručí, že dobře vychladnou a nezvlhnou. Potom je můžete lehce pocukrovat a pak je konečně všechny sníst.

Madlenky jsou nejlepší v den, kdy jste je pekli. Pokud je ale schováte do kovové krabice, měly by vydržet i několik dní. Nejradši je peču ráno, ještě ke snídani. Dejte vědět, zda se vám madlenky povedly i z jiných formiček, připojte i fotku (poslat ji můžete na Facebook :)

Jiný recept: madlenky s „bříškem“

Ve Francii narazíte často na madlenky, které mají vypouklé bříško. Takové se mi nikdy podle výše popsaného receptu nepovedly. Úspěšná bříška měly ale madlenky podle Bernardova receptu, který můžu vřele doporučit. Madlenky dopadly krásně a měly všechny bříška na kterých stály, jak je vidět na poslední fotce.

madlenky

 

3 COMMENTS

  1. Hezký den, pro potencionální „pečiče“ této dobroty:toto nejsou madlenky!!!! Navíc postup receptu není správný. Madlenky jsou typické svým/pro svůj hrbolek a ten tu očividně chybí a to proč?, protože jak jsem napsala popis přípravy je nesprávný.

  2. Postup je správně, jen se musí těsto nechat alespoň 30min. odpočinout. Zrovna včera je takto dělal Gordon Ramsay. Použil levandulový cukr a mák. Vypouklým bříškům prý říkají Francouzi „bradavky“.

  3. Do mouky jsem pridala suche kvasnice, jinak jsem postupovalastejnym zpusobem , cukrovi se povedlo a krasne se briska utvorily.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here