Upečte si mandlové sušenky!

Venku padá první sníh tak je čas zatopit doma v troubě a upéct si něco dobrého. Já pekla mandlové sušenky.

Mandlové sušenky

Recept na mandlové sušenky

Co budete všechno potřebovat pro pečení sušenek:

  • 100 gramů drcených mandlí (já dělala vlastní drť, protože ta z obchodu vypadala silně nedůvěryhodně)
  • 100 gramů moučkového cukru (můžete dát klidně méně)
  • 60 gramů změklého másla
  • 3 bílky
  • 70 gramů hladké mouky (použila jsem celozrnnou)
  • 100 gramů mandlových lupínků
  • pro vylepšení lžičku mandlového extraktu nebo trochu vanilky

Z tohoto množství uděláte přibližně 20 sušenek. Počítejte, že dvě až tři sníte okamžitě po vyndání z trouby. Musíte přeci ochutnat.

Jak na to

Nejprve jsem si vyloupala a rozemlela mandle. Směs byla vcelku hrubá, ale vůbec to nevadilo. Pokud máte mandle drcené rovnou z obchodu, jste o krok dál. Troubu si rozpalte na 200°C.

Do drcených mandlí přidejte dvě lžíce cukru. Do druhé mísy dejte zbylý cukr a přidejte změklé máslo. Šlehejte a šlehejte. Bude to vypadat nejdřív divně, ale po chvíli vám opravdu z toho spojení „vyleze“ krásný krém. Ke krému pomalu zašlehejte bílky, potom mouku a nakonec drcené mandle. Pěkně to spojte a máte směs hotovou.

Připravte si plech a ten vymažte máslem. Teď přijde nejnáročnější část a to příprava těsta na plech. Je třeba udělat tenké placičky, velikost je na vás, moje měly kolem 8 cm.  Když už placičky na plechu upravíte, šup s nimi do rozpálené trouby. Trvá to jen pár minut a kuchyní se line vůně. Stačí 5 minut a můžete vyndavat.

Moje sušenky jak vidíte, měly speciální hravý (trochu nepraktický) tvar :) uděláte ho jednoduše tak, že čerstvě vyndanou teplou sušenku ohnete přes cokoliv, já měla dřevěný hmoždíř na mojito. Jakmile sušenky vystydnou, už s tvarem nic nesvedete, je třeba postupovat tedy rychle.

A to je vše, sušenky si můžete ještě lehce pocukrovat, aby byly krásnější.

 

2 COMMENTS

  1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kolik stupňů se sušenky pečou. Ještě jsem takovýhle druh sušenek nepekla, tak jsem se chtěla pro jistotu zeptat… Ale je to asi na 180 stupňů, že ano? A ještě jsem se chtěla zeptat… Těsto se rozválí a pak se vykrajují placičky… Nebo jak to děláte? Moc Vám děkuju :))

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here