Vrátili jsme se z Itálie, ze země s obrovskou kávovou kulturou. Jejich espresso milujeme. Je voňavé, silné a hořké. Během toho týdne jsme měli espresso asi tak 25 x, od Říma po Neapol. Ale kdo tu skvělou kávu připravuje? Je to ten milý barman v čepičce, který vám s láskou nahřívá šálek na espresso a po objednání „café“ vám připraví jediné = tu nejsilnější kávu na světě, kterou budete chtít pít klidně 5x denně. Přesně tak to totiž v Itálii s kávou funguje.
Vyfotila jsem je všechny. Ty, kteří připravují špičkové espresso!
Řím, pan barista veliký sympaťák pracující v malém stánku na jednom z náměstí. Denně vypije přibližně 9 káv.
Řím, barmanka babička z malého stánku v parku nedaleko Colosea. Ve stánku jí s obsluhou hostů pomáhá dvoumetrový černoch.
Řím, nedaleko Vatikánu. Krásná tradiční kavárna se sicilskými specialitami měla jednu z nejlepších káv vůbec. Barista denně vypije jen tři a to hlavně ráno a dopoledne.
Neapol. Neznámá kavárna nám měla zpříjemnit čekání na autobus. První káva v Neapoli nás po římské kávě dostala do kolen. Srdce nám tlouklo ještě za hodinu. Geniální husté a krémové espresso od sympaťáků, kterří denně dají 11 káv.
Neapol. Nenápadná kavárna a cukrárna vedle parku Capodimonte skrývá velmi dobré espresso a milou obsluhu.
Nedaleko Sorrenta. Místní cukrárna Romano je plná Italů, kteří sem chodí kromě skvělé kávy i na pivo.
Řím, Gran Caffe kavárna nedaleko vlakového nádraží Termini s milým barmanem. Velký kápo, který má kolegu na výpomoc s přípravou kávy.
Řím, kavárna Eustachio. Tady nás čekala velká specialita. Ve své skrýši za mašinou barman připravuje místní specialitu gran caffé. Je to dvojité espresso se třetím espressem navrch v podobě našlehané pěny. Po téhle kávě se zaručeně změníte v trysko myš.
Neapol, cukrárna a kavárna Scaturchio. Výborná káva nás čekala i v místní opěvované kavárně. Navíc jsme ochutnali ledovou kávu a ledovou kávu se smetanou. Dobře, že až poslední večer. Smíchat lahodné espresso se smetanou to je tak úžasná delikatesa, že bych ji mohla mít denně.
Neapol, Bar del Professore. Jedna z nejdražších káv. Bez zeptání vám ji naservírují rovnou po jejich, tedy s cukrovo kávovou pěnou. Lahůdka plná cukru.
Neapol, pasticceria G. Mazzaro. Tradiční prostředí se skvělými zákusky. Káva výborná!
Neapol. Vyhlášená kavárna Mexico s opravdu dobrým hustým espressem. V 10 večer skvěle bodlo a vůbec nevadilo, že barman nevypadal jako Ital.
Nejkyselejší a nejovocnější espresso od neapolského mistra pomerančů :) Pravda, tenhle espresso neměl, ale jeho mašina měla podobné kouzlo jako ty na přípravu kávy.
Tak to jsou oni. Díky pánové a dámo za skvělý kávový zážitek, který mi bohužel v čr hodně chybí. Káva např. ve Wine Food Marketu na Smíchově tu italskou připomíná, ale pořád má ještě malé grády. A co chlazené espresso smíchané se šlehačkou, viděli jste ho někde u nás v Praze?
Je to hrozne genderove nevyvazene, chtelo by to vice zen.