5 oblíbených bylinek: proč je pěstovat a jak si je užít

Je tu konečně jaro a já už se těším na čerstvé bylinky. Za oknem se mi už zelená bazalka a na terase vykukuje v květináči máta. Každý rok nějaké bylinky pěstuji. Tady jsou moje nejoblíbenější s tipy jak si je nejlépe užít.

Proč si pěstovat doma bylinky

  • Bylinky ze supermarketu dlouho nevydrží, jsou oslabené a nejsou určené pro pěstování. Prostě brzy chcípnou, ať děláte co děláte.
  • Mnoho skvělých koktejlů i tradičních receptů se bez čerstvých bylinek neobejde, hlavně u italských specialit jsou bylinky často v hlavní roli.
  • Bude vám líp, bylinky pomáhají trávení a mají léčivé účinky!
  • Jsou krásné, bezpochyby s nimi bude vaše okno i terasa krásnější. Některé se dají sehnat v extra fešáckých provedení, např. rozmarýna na kmínku (stromeček)

Bazalka

Bazalka

Moje úplně nejoblíbenější bylinka. Voňavá a šťavnatá bazalka najde spoustu využití. Už se nemůžu dočkat, až si na terase dáme caprese s čerstvými šťavnatými lístky bazalky. A potom udělám určitě domácí pesto a bruschettu. Bazalka nemá ráda přímé slunce, vyhovuje jí místo s trochou stínu. Mně většinou vydrží dobrá jen pár měsíců, tentokrát jsem zasela přímo semínka a věřím, že vydrží déle než kupovaná ze zahradnictví.

Máta

Máta

Mojito se neobejde bez pořádné máty a jestli ho máte opravdu rádi, chce to máty hodně. Právě proto si pěstuji dostatek vlastní. Na chladnější letní večery se hodí i čaj z čerstvé máty, to je lahůdka. Máta je naštěstí nenáročná a roste úplně jako plevel. Mám ji ve velkém truhlíku, kde mi po zimě vždy sama začne růst bez toho, abych se o cokoliv snažila. Když už ji máte, vydrží vám růst několik let a bude pořád stejně dobrá. Má ráda z části stín, prudké slunce ji popálí.

Rozmarýn

Rozmarýn

Kdo rád vaří tradiční italskou kuchyni, nemůže bez rozmarýnu dlouho vydržet. Najdete ho v mnoha italských receptech. Tohle „jehličí“ nejčastěji používám jako dochucení omáček k těstovinám, odkud ho většinou vyndám. Výhodou je i to, že na konci léta si rozmarýnu ostříháte, větvičky usušíte a potom máte dostatek rozmarýnu i na celou zimu. Rozmarýnu se na naší terase pěkně daří, snese velké teplo a přímé slunce, je to bylinka typická pro jižní Evropu.

Šalvěj

Šalvěj

Moje nejoblíbenější kombinace je šalvěj s rybou a citronem. Výborná je s máslem na čerstvých raviolách. Šalvěj pěstuji ale i proto, že se mi ty její semišové lístečky moc líbí, vypadá hezky. A taky pomáhá. Bolí vás v krku? Přelijte pár lístků horkou vodou, nechte louhovat a kloktejte, uleví vám to. Šalvěj má výborné antiseptické účinky a pomůže i při krvácení dásní.

Meduňka

Meduňka

Meduňka se pěkně vyjímá na dezertech. Já z ní mám nejradši čaj, který usrkávám před spaním. Po meduňkovém čaji se vám bude krásně klidně a hluboce spát. Ta vůně a sladkost meduňky je úžasná, může vyniknout i pokud přidáte pár lístečků do domácí marmelády.

A jaké bylinky máte nejradši vy? Pěstujete si vlastní ze semínek, nebo preferujete předpěstované kousky ze zahradnictví?


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

4 COMMENTS

  1. Já si pěstuji bazalku, mátu, meduňku, pak také kopr, tymián a heřmánek! :-D Bylinky miluji, bez vlastních si to v kuchyni nedokáži představit!

  2. Já mám oregano, levanduli, pažitku, mátu, meduňku a rozmarýn. Měla jsem i bazalku, ale vytáhla jsem bylinky na terasu moc brzy a zmrzla mi… držela se ale dlouho, měla jsem ji přes půl roku a to byla originál se supermarketu. :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here