Nejlepší možností jak si v létě užít čerstvou bazalku, je vyrobit si domácí pesto. Tuhle geniální voňavou pastu (pesto genovese) vymysleli v italském Janově (Ligurie). Pesto spojuje ty nejlepší ligurské ingredience: panenský olivový olej, česnek, bazalku, piniová semínka a sýr. Říká se, že pesto genovese nikde nechutná tak, jako přímo v Ligurii. Je to snad tou ligurskou bazalkou s malými lístky, která je nejaromatičtější v době květu.
Pesto je nejlepší domácí, protože v obchodech zpravidla neseženete kvalitní. Jakmile se podíváte na složení, narazíte na samé náhražky. Obvykle tam chybí pecorino a pinie jsou nahrazeny kešu, což vás od ligurského pesta genovese vzdálí na míle daleko. Správné pesto doma připravíte za pomoci hmoždíře. Ve větším množství je to ale obtížné a tak se občas toleruje mixér. Je ale pravda, že kovové nože mixéru bazalce uberou část aroma. Není nad poctivou ruční práci hmoždířem :)
Ingredience na pesto genovese (2-3 porce)
Klíčová je top kvalita všech ingrediencí. Zapomeňte na bazalku ze supermarketu, ta neviděla pravé sluníčko a je málo aromatická. Příliš štiplavá bazalka se ale také nehodí. Pesto vám zničí také špatný olivový olej, do pesta je nejlepší ten ligurský, který se ale špatně shání. Vyznačuje se jemností a lehkým aroma, narozdíl od štiplavých a těžších olivových olejů. Já používám olej Ursini (seženete u Emanuela) a s ním je pesto vážně dobré. Pozor také dávejte na pinie, které často koupíte žluklé, dobrou kvalitu koupíte např. v Marks a Spencer.
- 1 hrneček plný bazalkových lístků (čerstvě je natrhejte)
- stroužek česneku
- 2 lžíce piniových oříšků
- hrubá mořská sůl
- 1/4 hrnku nastrouhaného parmezánu
- lžíce nastrouhaného sýru romano a nebo pecorino
- 1/4 hrnku panenského olivového oleje
Postup: jak udělat pesto genovese
- Bazalku opatrně omyjte a nechte přirozeně oschnout.
- Vložte do hmoždíře bazalku, česnek, píniová semínka a hrubou sůl. Propracujte, začněte kruhovými pohyby třít obsah hmoždíře (viz video níže). Během tření se vše promísí a uvolní se úžasná aromata všech ingrediencí.
- Postupně přidávejte olej.
- Nakonec vmíchejte sýry.
Pesto se v Janově podává s nudlemi trenette, dobré je také s gnocchi a klasickými špagetami. Pesto se do hotových těstovin vmíchá a přidává se obvykle ještě lžička dobrého másla.
Video s ukázkou přípravy pesta
Jaké to je uhmoždit si pesto? Mrkněte na moje video. Chce to sílu a výdrž :)
Připravujete si pesto doma? S jakými těstovinami vám nejvíce chutná?
„lžíce nastrouhaného sýru romano a nebo pecorino“ pravděpodobně jste myslela romano a nebo parmazán ?
Ne, myslela jsem vážně pecorino. V tradičních receptech se používá, nejlépe konkrétně druh fiore sardo :) http://www.cheese.com/fiore-sardo/
V minulosti jsem dělal úplně stejně, ale přijde mit ovždycky hrozná piplačka toho udělat nějaký pořádný množství.
Navíc se mi 2x stalo, že nějaké listy bazalky (ač čerstvě natrhané) nebyly chuťově OK a celé pesto se mohlo vyhodit…