Limetkový cheesecake s vanilkou

Je všude. V káždé průměrné kavárně ho dostanete. Tenhle otravný dortík nevalného vzhledu. Přiznávám, nejsem fanouškem cheesecaků. Na druhou stranu chutná vcelku dobře a já ho ještě nikdy nepekla. A tu se stane, že váš muž cheesecaky miluje a máte jasno. Jde se na to!

Cheesecake

Začla jsem poměrně zdlouhavou rešerší a pátráním, jak má vypadat opravdu dobrý autentický cheesecake, jako ten z New Yorku, kde je nejvíc doma. Výsledky pátrání si můžete přečíst ve speciálním článku, teď se pojďme věnovat tomu, jak upéct opravdový cheesecake. Upéct? Ale ano, cheesecake se peče. Alespoň se mi to zdá jako ta lepší varianta.

Recept na limetkový cheesecake

  • 150 gramů oblíbených sušenek (moje byly máslové špaldové sušenky Alnatura)
  • 75 gramů másla
  • 600 gramů sýru Philadelphia (je třeba necelých 5 krabiček)
  • 130 gramů cukru
  • 3 velká vejce
  • 3 žloutky
  • vanilka
  • šťáva ze dvou limetek

O tom co a jak nahradit nebo ponechat píši v článku jak na nejlepší cheesecake.

Ingredience na cheesecake

Recepty na nepečený cheesecake

Nechcete péct? Vyzkoušejte třeba tento recept, peče se na chvíli jen sušenkový podklad.

Postup

Rozehřejte máslo, nalámejte do mixéru sušenky. Rozdrťte a přidejte máslo. Naskládejte a upěchujte na dno koláčové kulaté formy (20-23cm je ok). Dejte chladit do lednice.

IMG_0825

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Sýr smíchejte s vejci a cukrem, šlehejte. Nakonec přidejte vanilku a limetkovou šťávu. Pokud máte bio limetku, můžete přidat kůru (chemikálie z kůry běžné limetky nikdy nevymyjete). Směs nalijte na základ a dejte péct na cca 55 minut. Vršek dortu hezky zezlátne.

Pečení cheesecaku
Pečení cheesecaku

Cheesecake je třeba nechat vychladnout. Potom ho uložte do lednice a před podáváním nechte ideálně půl hodinky odstát, aby měl výraznější chuť.

Jak upéct nejlepší cheesecake

Tipy a triky na základě toho, co jsem četla a sama při pečení cheesecaku pokazila :D

Popraskaný cheesecake

Nevýhoda pečeného cheesecaku je, že praská a to prý není hezké! Co s tím? Bylo mi divné, proč Nigella na cheesecake dává tu smetanu… nejspíš tím maskuje potrhaný cheesecake! A nebo ne, každopádně to koláči může pomoci. Ale trik je ve vychytaném pečení, takže:

Upečený cheesecake

  • Neotvírat troubu při pečení (mě se určitě otevřela sama, jak sem vůbec nebyla zvědavá, jak to vypadá).
  • Po upečení vypnout troubu a nechat tam cheesecake chvíli dojít.
  • Vyvarovat se teplotního šoku i po vyndání z trouby, takže na něj neotvírejte okno.
  • Nejlepší ale bude pravděpodobně péct cheesecake ve vodní lázni, jak Nigella doporučuje, já to bohužel udělat nemohla.

Sundavání formy

Nesundavejte hned po vyndání z trouby, nechte cheesecake vychladnout.

Jak chutná nejlépe

Vůbec mi nechutnal studený a to jsem ho měla venku z lednice skoro 30 minut. Nejlépe uděláte, když ho necháte v pokojové teplotě alespoň hodinu. Chuť je pak opravdu o dost lepší.

Další variace cheesecaků

Cheesecake jde dobře s ovocem a kyselou chutí, místo limetky přidejte alespoň citronovou šťávu (2 lžíce). Zkuste ho polít borůvkami, nebo do něj přimíchat vyzrálé rozmixované mango.


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here