Čím vám Kotanyi okoření řízek

Po včerejším nákupu v Globusu mám jeden příspěvek, který doufám potěší všechny milovníky dobrého koření.

Umění vydělávat

Když se podíváte do běžného supermarketu, zjistíte, že koření vyrábí spousta firem. Ty kromě běžných koření typu „bobkáč„, tymián, nebo skořice nabízí kromě toho ještě kořenící směsi. A že jich je. Vlastně vůbec nemusíte znát koření na to, abyste vykouzlili jedinečný a správně ochucený pokrm. Přesvědčte se sami:

Sehnat můžete také pizzu, guláš, hranolky, nebo svíčkovou :)

Jenže je to fuj

Jakmile se začnete zabývat složením, trkne vás, že je něco v nepořádku. V pytlíčku místo bylinek najdete totiž pořádný chemický koktejl jehož základem bývá především sůl. Koření na smažený řízek se skládá ze 65% soli a obsahuje pochoutky jako éčko zdraví nebezpečné – glutaman sodný, laktózu, sójovou omáčku, rostlinný olej, celerový extrakt a kvasnice. Nevím jak u vás, ale moje maminka takhle řízek teda nikdy nekořenila :))

A podobně na tom jsou třeba špagety, kde najdete konzervant oxid syřičitý a zbytečné přísady jako cukr nebo sušená rajčata. Člověk by čekal, že z toho vyroste celá špagetová omáčka.

Nejlépe z toho vychází koření na štrůdl. Má jedinou vadu na kráse a aspoň pro mě naprosto zásadní – místo vanilky používá uměle vyrobené aroma, ethylvanilín (btw. ten najdete taky ve vanilkovém cukru).

Opravdovou libůstkou je potom koření křehké maso, které jsem sama s oblibou používala, když mi bylo 17. Kdo by to byl řekl, že v této kořenící směsi najdete až 92% soli. A zbytek rozhodně netvoří ty bylinky z obrázku, ale kukuřičný škrob, éčko citronan sodný a opět glutaman sodný. K tomu se přidá ještě „rozrušovač“ vláken masa papain (enzym z papáji) a máte záruku, že vaše maso bude vážně křehké.

Než si nějaké koření koupíte, podívejte se na složení. Pravděpodobně máte podobnou směs k namíchání doma a snaží se vám prodat něco zbytečného. Já kořenící směsi přestala téměř používat hlavně kvůli jejich zbytečným přísadám, éčkům a konzervantům. Většinou do jídla utrhnu něco čerstvého z terasy. V zimě mám doma provensálské koření dovezené z francouzského trhu, které neobsahuje nic, než bylinky. Pokud chcete koupit kořenící směs bez zbytečností, kupte si bio koření (to nemá éčka ani sůl).


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here