Co jsme snědli v Londýně

Strávili jsme 4 dny v Londýně a bylo to bezva. Výletu předcházelo zmapování restauračního terénu :) A jak jsme dopadli? Vcelku dobře jsme se najedli. Na restauracích v Londýně je příjemné, že jsou levnější než třeba ty v Paříži a že nemusíte řešit dýško – je započteno rovnou v účtu.

První večer jsme zašli do řecké restaurace Kalamaras, kterou jsme náhodou měli přímo za hotelem. Našla jsem na ní pozitivní recenze a i my jsme byli spokojeni. Obsluha velmi pozorná (stačilo vytahovat peněženku a už byl na stole účet), jídlo dobré (jako domácí). Jako couvert mix výborných řeckých oliv (menší a špičaté). Jako předkrm jsme si dali tzatziky a houmous, k němu nám přinesli řecký chléb. Otestovala jsem jehněčí, byla ho velká porce, maso bylo jemné a rozpadalo se. Netradiční byla „dvoj příloha“ – kopeček rýže a brambora. K tomu všemu sklenka řeckého růžového vína a ani jsem nemusela mít dezert :)

Druhý a třetí den jsem byla sama a otestovala jsem dva řetězce. EAT a Ytsu. V EAT na jižním břehu jsem si dala výbornou minestrone s pestem. Následoval salát z divoké rýže s trochou kuřecího masa plus malý salátek s krevetami a majonézou. Najdete tu široký výběr lehkého jídla k obědu, nebo si můžete dát třeba jen pytlíček brambůrek, stejně jako britové, na které jsem nevěřícně koukala (to přijde kravaťák a ke stolu si sedne s pytlíčkem brambůrek a ty spokojené užírá, ostatně i British Airways vám chipsy strčí k svačině). Ještě mě na EAT zaujalo, že nabízí „zdravou“ zmrzlinu – zmrzlý jogurt s ovocem. Ytsu mě nalákalo na sushi, výběr je tam také slušný. Sushi není nijak extra dobré, ale za tu cenu to byl oběd dobrý. Sushi si můžete dát v krabičce s různou zeleninou, což je výhoda pro všechny, co chtějí jíst pestře a sníst s každým jídlem něco „zeleného“.

Na páteční večer jsme měli rezervaci ke Gordonovi do restaurace Warrington. Zážitek to byl příjemný, jídlo bez chyby. Můj výběr nebyl nijak zvláštní, dala jsem si řepu s kozím sýrem (úžasně jemný sýr) a potom pstruha s brambůrkami. Tečkou byla pečená jablka s vanilkovou zmrzlinou, shrnula bych to slovy normální dobré a poctivé jídlo. Romča měl jako předkrm soufflé z bramborové kaše s chedarem a potom si dal steak s moc dobrými domácími hranolkami. Na steaku mu přinesli rozpůlenou kost s morkem, morek chutnal moc dobře. Největší nadšení se konalo asi na závěr, mají tu výbornou kávu, s tak čistou kávovou chutí, že bych si jí dala možná taky a to jinak kávu nepiju. Doporučuji vyzkoušet i místní pub, který je dole, je to stylová britská klasika. Okolí restaurace je příjemné na procházku, je to klidná obytná čtvrť s kočkama a Aston Martinama.

V sobotu jsme zkusili u Oxford street italský řetězec Bella Italia (protože best fish and chips v Londýně – Golden Hinde měli zavřeno). Těžko se mi hodnotí, protože mě jejich těstoviny s krevetkami rozbrečely :) kuchař to přehnal s feferonkou, ale pravda je, že psali „spicy“. V tomhle jí bylo ale vážně spoustu. Zajímavé na restauraci je, že se vás zeptají zda si dáte parmezán, ten vám potom přímo do talíře namelou ručním strojkem. Je zábavné to sledovat, obzvlášť ta část, kdy se obsluha snaží, aby ze strojku při odnášení zbytky sýra nevypadly na zem. Pokud chcete ale pravou Itálii, do řetězců vážně nechoďte.

Večer jsme byli na chvíli v nákupním centru Westfield (300 obchodů a restaurací včetně champagne baru :). Protože nám k obědu nevyšla fish and chips, dala jsem si jí k večeři. Nikdy jsem ji předtím neměla, takže těžko říct, jestli byla dobrá. Ty hranolky a hráškový dip bych si dala klidně ještě jednou :) Těsto, ve kterém se ryba smažila, mi připomínalo spíš těsto na koblížky. Romča zkusil vietnamskou polévku Pho s knedlíčky, to vypadalo moc dobře. Obrovská mísa a spousta ingrediencí na „dovaření“. Ve Westfieldu jsem si nevšimla žádných klasických fast foodů. Místo toho tu najdete třeba tapas bar, italskou restauraci Jamieho Olivera, řadu asijských národních restaurací, palačinkárny apod. Pro mě byl Westfield příjemnější zážitek než celá Oxford street (z hlediska pohody, nakupování a prostě všeho).

Gordona jsme navštívili nečekaně ještě jednou a to těsně před odletem. Na letišti Heathrow má restauraci Plane Food, kde jsme si dali výbornou anglickou snídani. Obsahovala míchaná vajíčka (můžete si dát jaká chcete), houbičky, slaninu, klobásku a rajče. Součástí byly čerstvé toustíky (polovina bílá a polovina celozrnná), k nim přinesli máslo (stejné jako v první restauraci) a malinké originální skleničky obsahující dva džemy, med, horčici, kečup a barbecue omáčku. Dala jsem si čaj a protože k němu přinesli automaticky mléko, měla jsem čaj po anglicku.

Tip: Když vám nevyhovuje strava v letadlech, můžete si navíc v Plane Food koupit speciální balíček do letadla (3 chody za £11.95).

Těšíme se do Londýna

Příště bych se určitě vrátila na snídani do Plane Food a konečně bych taky zkusila tu křupavou kachnu v čínské čtvrti. A kdybych nebyla mokrá z Temže, dala bych si před Big Benem zmrzku Ben & Jerry’s. V Londýně je toho k ochutnávání spousta. Tak co, kdy jedem zase? :) Pošlete nám nějaké tipy, kam vyrazit příště.


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here