Tenhle slavný dezert mám vážně moc ráda a tak na něj konečně došlo. Vybrala jsem recept z knihy Klenoty evropské kuchyně a dala se do toho. Je to opravdu vynikající pudink, vaječné pudinky jsou naprosto jiná liga, narozdíl od těch škrobových, práškových. Navíc tohle je opravdu ucházející reprezentativní dezert. A taky hodně sladký, jak už to bývá u moučníků s karamelem.
Ingredience na karamelový pudink
- 5 porcí
- 185 g cukru krupice
- 350 ml plnotučného mléka
- 3 vejce
Crème caramel postup
Troubu rozehřejte na 150 stupňů. Připravte si zapékací misky, nevymazávejte. 3/4 cukru dejte do rendlíku a na mísrném ohni roztavte ve světlý karamel. Pokud se to nedaří, přilejte maličko vody. Míchejte až když se karamel udělá. Karamel vlijte do připravených misek. Nechte ztuhnout.
Vejce rozklepněte a prošlehejte ve větší misce. V dalším rendlíku si ohřejte mléko a přidejte cukr. Zahřejte na 37 stupňů. Čtvrtinu ohřátého mléka vlijte za stálého míchání do vajec. Zbylé mléko přiveďte k varu a stáhněte z plotýnky. Nyní vlijte vaječnou směs a celou dobu poctivě míchejte. Hotovo, směs nalejte do připravených misek na karamel.
Misky dejte do plechu a do jejich 3/4 zalejte horkou vodou. Dejte péct na hodinu. Nechte dezert vychladnout, nožem ořízněte strany a vyklopte. Chce to trošku zatřást a pak to stříkne a šup, na talíři máte krásný crème caramel.
Triky a tipy jak na perfektní crème caramel
- Karamel dělejte v klasickém rendlíku, nepoužívejte kastrůlky s nepřilnavým povrchem.
- Pudink by měl mít ideálně co nejméně bublin, to se povede, když směs nebude mít pěnu a budete péct pozvolna akorát dlouho. Pudink co vylézá z formiček a nafoukne se má obvykle poškozený tvar a dírky.
- Pokud chcete opravdu bohatou chuť, přidejte do mléka vanilková semínka a k vejcím ještě další žloutek navíc.