Přemýšlíte co připravit návštěvě na uvítání? Tyhle italské chuťovky potěší a chutnají báječně se skleničkou Prosecca. Výhodou je, že si je můžete připravit v klidu, dostatečně dopředu. Příprava má několik fází, takže je vhodné začít včas. Recept je z knihy Dva italští gurmáni. Zajímavé na něm je, že netradičně kombinuje severský sýr a zeleninu z jihu Itálie. Výsledek je velmi příjemný, klasická bazalka s mozzarellou může zase chvíli spát.
Ingredience na cuketové jednohubky
- 2-3 cukety (výborné je to ze žlutých)
- 100 gramů italské gorgonzoly
- 6 sušených rajčat naložených v oleji
- hrstka čerstvých listků bazalky
- 1 velký stroužek česneku
- 4 lžíce dobrého olivového oleje
- sůl a pepř
Recept jak připravit cuketové chuťovky
Začněte s vypocením cukety. Tu je třeba nakrájet na plátky alespoň půl centimetru. Posolte z obou stran a nechte odpočívat 40 minut.
Připravte si marinádu na potření cukety. Do té patří olej, stroužek česneku na jemno nakrájený a sůl s pepřem.
Cukety osušte. vložte po plátcích na plech vyložený papírem a potřený olejem. Na cuketu naneste marinádu. Dejte péct do vyhřáté trouby (180°C) na cca 15 minut. Okraje by měly začít zlátnout.
Hotovou cuketu nechte vychladnout.
Na plátky cukety nanášejte střídavě kousek sýra, rajčete a bazalky. Vše potom smotejte do hezkého závitku. Nejlepší je závitek zajistit potom párátkem.
Pro perfektní výsledek: na co si dát pozor
- Plátky cukety by neměly být příliš tenké, v troubě při pečení se dost zmenší a pak může být obtížné udělat zámotek.
- Cuketu opravdu vypoťte, jinak bude chutnat vodově a neupeče se tak jak to má být.
- Jednohubky jsou studené, ale nepodávejte je vychlazené z lednice. Sýr ani zbytek by neměl dobrou chuť, pokojová teplota pomůže rozvinout chutě.
- Sušená rajčata jsou dobrá, když jsou pěkně nabobtnalá. Já měla sušená bez oleje, tak jsem je dopředu namočila a potom nechala pár minut ještě v oleji a fungovalo to moc dobře.