Nikdy jsem neměla stroj na zmrzlinu. To máte tak, když je vaše kuchyň příliš malá. Ale zjistila jsem, že to vůbec nevadí. Skvělou zmrzlinu totiž zvládnete i bez speciálních přístrojů. Zkuste třeba vynikající malinovou podle klasického francouzského receptu.
Ingredience na malinovou zmrzlinu
- 350 g malin + pár nejkrásnějších na ozdobu
- 3 lžíce cukru moučka
- 2 bílky
- 100 g krupicového cukru
- 25 ml citronové šťávy
- 250 ml smetany na šlehání
- 15 ml koňaku
Návod na malinovou zmrzlinu
Domácí malinovou zrmzlinu připravíte přibližně během 45 minut. Potom počítejte s chlazením v mrazáku, které trvá obvykle 3-4 hodiny. Záleží na formičce, ve které budete zmrzlinu chladit.
- V mixéru rozmixujte maliny do hladka a přes síto je propasírujte, abyste je zbavili semínek. Ano, je to pracné ale my nechceme odfláknutou zmrzlinu po které budete ze zubů lovit zrníčka :)
- Připravte si vodní lázeň, do menšího hrnce nalijte vodu a na něj posaďte ohnivzdornou mísu. Ráda používám obyčejnou kovovou. V ní smíchejte bílky, krupicový cukr a citronovou šťávu. Jakmile se mísa začne ohřívat od spodního hrnce párou, mixujte směs dokud hmota neztuhne. Trvá to kolem 8 minut.
- Sundejte z plamene směs a míchejte, než vychladne.
- Do směsi přidejte malinové pyré a koňak. Místo koňaku můžete kápnout i jiný aromatický alkohol.
- Ušlehejte smetanu a přimíchejte ji do směsi.
- Nalijte vše do nějaké pěkné kulaté formy. Pokud máte něco ozdobného, bude to vypadat po vyklopení pěkně. Já použila větší obyčejnou kultaou misku.
- Podávejte jako vyklopený zmrzlinový dort. Stačí nádobu na chvíli ponořit do horké vody, zmrzlina povolí a půjde vyklopit.
- Ozdobte zbylými malinami.
Když jsem tuhle zmrzlinu ochutnala, velmi rychle jsem přestala toužit po kupovaných zmrzlinách. Udělat si vlastní to je větší potěšení a není to tak složité. A víte, co v ní je. Takže si nemusíte lámat hlavu s výběrem kvalitní zmrzliny u regálu někde v supermarketu.