Vyzkoušejte vynikající francouzský koláč clafoutis a užijte si třešně i jinak, než klasickou českou bublaninou. Clafoutis to je třešňový koláč, který pochází z kraje Limousin, ze samého centra Francie. Příjemně vás překvapí svojí vláčnou konzistencí, která se lehce blíží pudinku. Těsto se podobá tomu na palačinky a narozdíl od bublaniny se v Clafoutis dávají třešně do pečící mísy jako první.


Recept na clafoutis:
- 70 g másla + trocha na vymazání
- 700 g třešní, nejlépe velkých tmavých :)
- 1 vanilkový lusk
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 vejce + 60 g žloutků (cca 3 vejce)
- 90 g cukru krupice + trocha na vysypání
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 160 ml mléka
- 160 ml smetany (tj. 1 necelý kelímek)
Jak upéct clafoutis
Příprava
Rozehřejte si troubu na 180 stupňů. Formu si vymažte máslem a pocukrujte, udělá se příjemná karamelizovaná krustička vespod. Třešně si omyjte a zbavte šťopek. Do formy si třešně pěkně vyskládejte. Nebojte se pokládat jednu vedle druhé těsně u sebe.
Těsto
V rendlíčku rozpusťte máslo. Do mísy prosijte mouku a přidejte vejce, žloutky, sůl, cukr a semínka z jednoho vanilkového lusku. Přistrouhejte kůru z citronu a na střední rychlost mixéru rozmíchejte dohladka. Pomalu za stálého míchání přilijte mléko, smetanu i rozpuštěné máslo.
Pečení
Těsto nalijte na třešně a dejte do trouby na 30-35 minut. Neotvírejte troubu při pečení, ať se těsto nesrazí.
A je hotovo, nám clafoutis nejlépe chutnalo vychladlé a pocukrované.

Zajímavosti o koláči clafoutis
- Koláč se rozšířil v 19. století
- Tradičně se dělá z černých třešní, ale v kraji Limousin najdete hodně variant s jiným ovocem
- Peče se i s peckami, protože ty údajně dávají koláči specifickou chuť a to díky amygdalinu obsaženému v peckách
- Název je od slova „clafir„, což znamená naplnit (zřejmě naplnit těsto spoustou skvělých třešní)
Odkud clafoutis pochází
Tady někde clafoutis vzniklo, ve starých uličkách města Limousin a nebo snad na venkově v krásné přírodě.