Italové milují masové koule. Říká se, že každá rodina má svůj speciální recept. Největšího věhlasu dosáhly tyhle kuličky paradoxně v Americe, kde je začali podávat se špagetami. Podle tradičních italských receptů se kuličky dělají z pečiva rozmáčeného v mléce a přidává se i parmezán. Já zvolila lehčí a masitější variantu, protože se vyhýbám mléku. Výsledek byl úžasný, prý přímo famózní.
Recept na italské masové koule s rajčatovou omáčkou
- 1 menší mrkev
- 1 malá cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- čerstvá petržel nebo bazalka
- snítka rozmarýnu
- 300 gramů mletého hovězího (koupila jsem mleté v Globusu a chuť byla úžasná)
- 1 stroužek pořádného česneku
- 1 vajíčko
- 400 ml řajčatové pyré (nebo přepasírujte plechovku s nakrájenými rajčaty)
Z tohoto množství budete mít asi 15 kuliček. Já si třetinu schovala ještě do mrazáčku.
Postup při přípravě kuliček
Mleté maso smíchejte s vajíčkem, nadrobno nakrájeným česnekem a čerstvými bylinkami, pěkně směs rukama propracujte. Osolte a opepřete a usmažte na pánvi cvičně jednu malou kuličku, vyzkoušejte jestli chutná dobře. Pokud ano, připravte si na talíř všechny kuličky.
Pusťte se do přípravy omáčky. Nadrobno si nakrájejte mrkev, cibuli a řapíkatý celer. Vše by mělo být na maličké kostičky. Na oleji smažte zeleninu cca 3 minuty do sklovata. Potom přidejte rajčatovou šťávu, pokud máte hodně tekuté pyré, přidejte půl lžičky mouky. Ztlumte žár a do omáčky přidejte kuličky. Přidejte snítku rozmarýny a zakryjte pokličkou. Nechte půl hodiny zvolna dusit.
Mrkněte občas, zda má omáčka dost vody, když tak ji doplňte. Čím déle budete kuličky dusit, tím lepší budou. Já je dusila celkem asi hodinu a byly báječné. Podávala jsem je s tagliatellemi.
Jak postup vypadá, můžete zkouknout také v praktickém videu Alessandra na YouTube.
Zajímavosti a variace pokrmu
- V Itálii tohle jídlo najdete nejčastěji pod názvem polpette al sugo
- Italové kuličky obvykle jí zvlášť bez těstovin. Jako první chod si dávají těstoviny a jako chod druhý potom maso.
- Kuličky jsou výborné na party, dejte je na talíř a vedle do mističky nalijte omáčku na namáčení. Kuličky poslouží jako prima jednohubky.
Tohle vypada vyborne, nechapu jak si lidi misto tohodle muzou koupit masove kulicky v ikee a naramne si nad tim pochutnavat.
Výborné. Dnes jsem dělala k obědu. :-)
Už je vařím podle tohoto receptu poněkolikáté a vždycky sklízím od rodin pochvalu.
Moje dvě děti je milují s brmborovou kaší. Vždycky když řeknu, že dělám masové kuličky, tak skáčou radostí:-)Velká mňamka!!! :-)
nejlepší! ♥ ♥ ♥ ♥