Už dlouho jsem se chystala uvařit pravé italské risotto. Pořídila jsem si tedy konečně risotto rýži – arborio (v DM z mé oblíbené řady Alnatura). Vařila jsem rissoto několikrát, ale pořád je to lepší a lepší, protože zkouším různě upravovat recept.
Ideální recept na risotto
Zatím jsem pracovala se dvěma různými verzemi receptů. První pochází z tradiční proslulé italské kuchařky Klasická italská kuchyně od Marcelly Hazan. Marcella do parmezánového rissota nepřidává víno a vývar používá masový.

Druhý recept, kterým jsem se inspirovala je Emanuelovo risotto. Zatímco postup se v obou receptech téměř neliší, Emanuel přidává víno a používá jako základní vývar zeleninový.
Naposledy jsem tedy vyzkoušela přidat víno a vývar udělat podle Emanuela, tedy tak, že zeleninu nejdříve osmažíte do světle hnědé barvy. A výsledek? Zatím nejlepší rissoto. Tady je recept.
Recept – parmezánové risotto
Na vývar s 2 litry vody potřebujete:
- cibuli (půlka velké nebo celá menší),
- 3 -4 mrkve, 3 nožky řapíkatého celeru,
- větší rajče,
- kousek červené papriky,
- kuřecí krky (nebo podobné maso vhodné na vývar, jde dělat i bez masa)
- mořská sůl.
Může být také kořen petržele a nať (nepoužila jsem) a naopak to můžete vylepšit třeba jednou šalotkou (použila jsem).
Na risotto pro 2 osoby:
- 2 pořádné lžíce másla
- půlka cibule na jemno nakrájené
- 160 g rýže na risotto (tj. asi 3/4 hrnku arboria, nebo carnaroli)
- 3 lžíce parmezánu (máme doma výborný od firmy Parmareggio)
- 100 ml suchého bílého vína
- vývar podle potřeby
Recept na rissoto
Na vývar zeleninu na suchu opečte, až začne lehce hnědnout, zalijte ji 2 litry vody a osolte mořskou solí. Vývar vám určitě zbyde, pokud vaříte pro dva. Zbytek jsem si zamrazila a můžu použít příště.
- Na pánvičce si rozpusťte jednu lžíci másla, přidejte na drobno nakrájenou cibulku a udělejte ji do sklovata.
- Přidejte rýži a promíchejte ji pečlivě s cibulkou a máslem.
- Přilijte víno a nechte povařit, než vyprchá alkohol.
- Potom už jen přilévejte postupně vývar a vždy čekejte, než ho rýže vstřebá a potom znovu doplňte (vaříme na mírnější stupeň). Tímto způsobem rizoto vaříte asi 20-25 minut.
- Když už je skoro hotové, přidáme druhou lžíci másla a parmezán, který z rissota vytvoří krásně lepkavou „kaši“, která výborně chutná.
Dobrou chuť :)

Tipy a triky pro nejlepší rissoto
- rissoto bude dobré i z domácího zeleninového vývaru
- víno není nutnou ingrediencí, moje nejlepší rissoto ho neobsahovalo :)
- tajná ingredience je lanýžová sůl ,)
- rissoto je třeba ochutnávat, aby byla rýže vážně al dente
- udělejte si hromadu dobrého domácího vývaru a ten si zmražte
Hele uplne bohate staci gran moravia, je podstatne levnejsi nez parmigiano regiano nebo grana a je to chutove prakticky stejny..i ital ji doporucuje… vyrabi ji tady jedna italska rodina :)
Jojo, Gran Moravia je fajn, hlavně aby byl celý a ne strouhaný předem.