Italské risotto s parmezánem (ověřený recept)

Už dlouho jsem se chystala uvařit pravé italské risotto. Pořídila jsem si tedy konečně risotto rýži – arborio (v DM z mé oblíbené řady Alnatura). Vařila jsem rissoto několikrát, ale pořád je to lepší a lepší, protože zkouším různě upravovat recept.

Ideální recept na risotto

Zatím jsem pracovala se dvěma různými verzemi receptů. První pochází z tradiční proslulé italské kuchařky Klasická italská kuchyně od Marcelly Hazan. Marcella do parmezánového rissota nepřidává víno a vývar používá masový.

Vaření risotta
Vaření risotta

Druhý recept, kterým jsem se inspirovala je Emanuelovo risotto. Zatímco postup se v obou receptech téměř neliší, Emanuel přidává víno a používá jako základní vývar zeleninový.

Naposledy jsem tedy vyzkoušela přidat víno a vývar udělat podle Emanuela, tedy tak, že zeleninu nejdříve osmažíte do světle hnědé barvy. A výsledek? Zatím nejlepší rissoto. Tady je recept.

Recept – parmezánové risotto

Na vývar s 2 litry vody potřebujete:

  • cibuli (půlka velké nebo celá menší),
  • 3 -4 mrkve, 3 nožky řapíkatého celeru,
  • větší rajče,
  • kousek červené papriky,
  • kuřecí krky (nebo podobné maso vhodné na vývar, jde dělat i bez masa)
  • mořská sůl.

Může být také kořen petržele a nať (nepoužila jsem) a naopak to můžete vylepšit třeba jednou šalotkou (použila jsem).

Na risotto pro 2 osoby:

  • 2 pořádné lžíce másla
  • půlka cibule na jemno nakrájené
  • 160 g rýže na risotto (tj. asi 3/4 hrnku arboria, nebo carnaroli)
  • 3 lžíce parmezánu (máme doma výborný od firmy Parmareggio)
  • 100 ml suchého bílého vína
  • vývar podle potřeby

Recept na rissoto

Na vývar zeleninu na suchu opečte, až začne lehce hnědnout, zalijte ji 2 litry vody a osolte mořskou solí. Vývar vám určitě zbyde, pokud vaříte pro dva. Zbytek jsem si zamrazila a můžu použít příště.

  • Na pánvičce si rozpusťte jednu lžíci másla, přidejte na drobno nakrájenou cibulku a udělejte ji do sklovata.
  • Přidejte rýži a promíchejte ji pečlivě s cibulkou a máslem.
  • Přilijte víno a nechte povařit, než vyprchá alkohol.
  • Potom už jen přilévejte postupně vývar a vždy čekejte, než ho rýže vstřebá a potom znovu doplňte (vaříme na mírnější stupeň). Tímto způsobem rizoto vaříte asi 20-25 minut.
  • Když už je skoro hotové, přidáme druhou lžíci másla a parmezán, který z rissota vytvoří krásně lepkavou „kaši“, která výborně chutná.

Dobrou chuť :)

Italské risotto
Italské risotto milanese (se šafránem)

Tipy a triky pro nejlepší rissoto

  • rissoto bude dobré i z domácího zeleninového vývaru
  • víno není nutnou ingrediencí, moje nejlepší rissoto ho neobsahovalo :)
  • tajná ingredience je lanýžová sůl ,)
  • rissoto je třeba ochutnávat, aby byla rýže vážně al dente
  • udělejte si hromadu dobrého domácího vývaru a ten si zmražte

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

2 COMMENTS

  1. Hele uplne bohate staci gran moravia, je podstatne levnejsi nez parmigiano regiano nebo grana a je to chutove prakticky stejny..i ital ji doporucuje… vyrabi ji tady jedna italska rodina :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here