Italský krém zabaglione s čerstvými jahodami

Zabaglione je jeden z mých vůbec nejoblíbenějších dezertů. Kromě výborné chuti má celou řadu dalších výhod. Honí vás mlsná, ale nechce se vám do obchodu? Pro připravení tohoto vynikajícího žloutkového krému stačí jen 3 základní ingredience, žloutky, cukr a dezertní víno.

Zabaglione

Zabaglione (někdy také zabaione) pochází původem z italského Piemontu, ale jak už to v Itálii bývá, původ si nárokují i další italské regiony, jako třeba Toskánsko. Krém se také dostal do Francie, kde ho můžete najít pod názvem sabayon. Servírovat se může různým způsobem. Jen tak, s ovocem anebo se sušenkou.

Ingredience na zabaione s ovocem (2 porce)

  • 4 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce dezertního vína (přidává se lokální, originál je s piemontským Moscato d’Asti, populární je Marsala a dobré je také toskánské Vin Santo, které jsem použila já)
  • čerstvé ovoce podle sezony

Ingredience na zabaglione

Jak na to

Možná budete křičet a myslet si, že nemáte daleko do infakrtu. Ale to už tak bývá, když šleháte zabaglione. Příprava je velmi zábavná a rozproudí vám krev v těle.

  • Připravte si větší hrnec, do kterého nalijte vodu, cca 4 cm. Na něj posaďte druhý, menší, nebo třeba kovovou mísu, ve které budete krém šlehat. Vodu přiveďte k mírnému varu a do horní nádoby přidejte ingredience. Potom nezbývá než se chopit metly a šlehat a šlehat.
  • V první fázi se udělá pěna, ve druhé už začně hmota připomínat světlejší krém. Šlehejte téměř do běla, krém by měl mít jednotnou hustší konzistenci.
  • Hotový krém nalejte do misky, přidejte čerstvé ovoce. Můžete ho sníst rovnou a nebo ho ještě oflambovat, nebo dát na pár minut pod gril do trouby. Já použila svojí flambovací pistoli, stačila chvilička a na krému se tvořila pěkná opečená kruštička.

Šlehání zabaglione

Na co si dát pozor

  • Na vylití vajec do rozpáleného hrnce/misky, žloutková směs se musí pomaličku ohřívat za rychlého šlehání
  • Podávejte dezert nejlépe ihned, když ho necháte dlouho stát, pěna se může začít oddělovat od tekutiny

Tipy a možnosti obměny krému zabaglione

  • Krém skvěle chutná i s mandlovými sušenkami, nebo pusinkami
  • Nejraději mám zabaglione s malinami :)
  • V Piemontu se přidává i špetka skořice a trocha rumu

Zabaione


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here