Zabaglione je jeden z mých vůbec nejoblíbenějších dezertů. Kromě výborné chuti má celou řadu dalších výhod. Honí vás mlsná, ale nechce se vám do obchodu? Pro připravení tohoto vynikajícího žloutkového krému stačí jen 3 základní ingredience, žloutky, cukr a dezertní víno.
Zabaglione (někdy také zabaione) pochází původem z italského Piemontu, ale jak už to v Itálii bývá, původ si nárokují i další italské regiony, jako třeba Toskánsko. Krém se také dostal do Francie, kde ho můžete najít pod názvem sabayon. Servírovat se může různým způsobem. Jen tak, s ovocem anebo se sušenkou.
Ingredience na zabaione s ovocem (2 porce)
- 4 žloutky
- 2 lžíce cukru
- 3 lžíce dezertního vína (přidává se lokální, originál je s piemontským Moscato d’Asti, populární je Marsala a dobré je také toskánské Vin Santo, které jsem použila já)
- čerstvé ovoce podle sezony
Jak na to
Možná budete křičet a myslet si, že nemáte daleko do infakrtu. Ale to už tak bývá, když šleháte zabaglione. Příprava je velmi zábavná a rozproudí vám krev v těle.
- Připravte si větší hrnec, do kterého nalijte vodu, cca 4 cm. Na něj posaďte druhý, menší, nebo třeba kovovou mísu, ve které budete krém šlehat. Vodu přiveďte k mírnému varu a do horní nádoby přidejte ingredience. Potom nezbývá než se chopit metly a šlehat a šlehat.
- V první fázi se udělá pěna, ve druhé už začně hmota připomínat světlejší krém. Šlehejte téměř do běla, krém by měl mít jednotnou hustší konzistenci.
- Hotový krém nalejte do misky, přidejte čerstvé ovoce. Můžete ho sníst rovnou a nebo ho ještě oflambovat, nebo dát na pár minut pod gril do trouby. Já použila svojí flambovací pistoli, stačila chvilička a na krému se tvořila pěkná opečená kruštička.
Na co si dát pozor
- Na vylití vajec do rozpáleného hrnce/misky, žloutková směs se musí pomaličku ohřívat za rychlého šlehání
- Podávejte dezert nejlépe ihned, když ho necháte dlouho stát, pěna se může začít oddělovat od tekutiny
Tipy a možnosti obměny krému zabaglione
- Krém skvěle chutná i s mandlovými sušenkami, nebo pusinkami
- Nejraději mám zabaglione s malinami :)
- V Piemontu se přidává i špetka skořice a trocha rumu