Tolik možností co provést s letním ovocem! A máme na to jen tři měsíce. Já začala letos s nepečenými dorty podle francouzských receptů. První z nich je jahodový Charlotte Malakoff. Nechte se opít likérem a chutí čerstvých jahod a mandlí!
Recept na tento dort najdete v klasických francouzských kuchařkách (např. Julie Child). U nás se objevil v kuchařce Ivety Fabešové. Tradiční používaná forma je vyšší a má cylindrický tvar, vejde se do ní akorát 24 piškotů. Charlotte malakoff se potom vyklopí a vypadá krásně.
Ingredience na charlotte malakoff
- 0,5 kila jahod
- 0,75 dcl rumu
- 200 ml vody
- 30 dlouhých piškotů (na obyčejnou kulatou formu)
- 220 g másla
- 220 g moučkového cukru
- 100 ml rumu
- 1 lžíce mandlového likéru (Amaretto)
- 280 g sekaných mandlí
- 450 ml smetany ke šlehání
Jak připravit dort
- Pro přípravu potřebujete kulatou formu. Nejlepší je originál vyšší cylindrická, pokud ji nemáte, vezměte klasickou na dorty. Piškoty je potom ale třeba trochu zkrátit. Vyložte si formu pečícím papírem.
- Připravte si lázeň pro opilé piškoty. Do hlubokého talíře nalijte vodu, likér a rum.
- Piškoty postupně namáčejte a skládejte do formy. Začněte dnem a potom vyložte boky.
Krém
- Máslo nechte změknout a ušlehejte ho s cukrem. Přidejte rum a mandlový likér.
- Přimíchejte mandle. Dobré jsou sekané, jemnějšího efektu docílíte s plátkovými.
- Ušlehejte šlehačku a přidejte do zbytku připraveného krému.
- Skládejte krém do formy a na něj přidejte ještě vrstvu piškotů. Znovu naneste krém a pokračujte do požadované výšky.
- Dort dejte do lednice, dlouho tuhne. Nejlepší je nechat ho v lednici prostě přes noc.
- Nakonec vršek dortu ozdobte před podáváním čerstvými jahodami.
Dort chutná nejlépe pořádně vychlazený. Ideální je si ho tedy připravit den dopředu. Potom drží dobře tvar i když ho vyndáte z formy.
Tip na konec: popíjejte k dortu chlazený mandlový likér, třeba Amaretto :)
Dělala jsem ho a něco jsem udělala špatně, protože mi krém po přidání šlehačky začal pouště záhadnou tekutinu. Nevím. Má ta šlehačka být se ztužovačem nebo bez? (Ale bylo to dobré i tak, tekutinu jsem slila.)
A není škoda tolika rumu? :) Ale s popíjením Amaretta k dortu souhlasím.