Jablečných koláčů existuje spousta, můj nejoblíbenější tarte tatin jsem ale tentokrát vynechala. Potřebovala jsem něco snažšího a rychlejšího. A podařilo se! Tenhle recept na jednoduchý jablečný „koláč“ mám od Evy ze Svatojánu. Je úplně bez těsta, jsou to zkaramelizovaná jablíčka pod bílkovou peřinkou. Hotovo je za chvilku a chutná to skvěle!
Recept na jednoduchý jablkový koláč
- 30 gramů másla + na vymazání formy
- 50 gramů třtinového cukru
- 500 gramů na hrubo pokrájených jablek (cca 5 prům. velkých jablek)
- 3 bílky
- lžíce cukru do bílků
- skořice pokud máte rádi
Postup jak na koláč
Připravte si jablka, oloupejte a pokrájejte podobně jako na štrůdl. Do pánve dejte máslo a cukr, nechte pomalu spojit a zkaramelizovat. Přidejte jablíčka, skořici a krátce poduste a nechte jablíčka, ať se obalí karamelem. Zpočátku může karamel po přidání jablek tuhnout, ale znovu se rozteče, až se jablka zahřejou. Hotovou směs dejte do máslem vymazané kulaté formy.
Připravte si bílky, našlehejte je do tuha, oslaďte lžící cukru podle chuti, nebo lžící agáve sirupu. Bílek navrstvěte na jablka a dejte zapéct do trouby rozpálené na 180 stupňů. Hotovo je ve chvíli, kdy bílek zezlátne. Koláč můžete jíst horký, když ho necháte vychladnout, bude se lépe porcovat.