Jak si vychutnat čerstvý kozí sýr

Včera jsem si domů z trhu přinesla tři roztomilé buclaté koláčky. Konečně se mi podařilo v Čechách koupit skvělý čerstvý kozí sýr. Na Kulaťáku ho prodávají Francouzi z obchůdku Fransýr. Pár let zpátky jsme na trhu v Aix en Provence ochutnávali kozí sýry teprve jeden den staré. Dlouho jsem u nás v Čechách něco podobného hledala. Zatímco čerstvé sýry z českých farem bývají podivně gumové, ty francouzské mají báječnou tvarohovitou konzistenci.

Kozí sýr

A co s takovým čerstvým kozím sýrem provést? Sám o sobě je příliš nevýrazný,  skvěle se k němu ale hodí ovoce, med, nebo třeba pesto. A to je na něm skvělé, tolik možností jak ho nakombinovat! Zkuste třeba tyhle jednohubky…

Jednohubky s kozím sýrem, pestem a lanýžovým medem

  • Opečte na pánvičce celozrnný chleba a na ještě teplý kousek položte kus čerstvého kozího sýra.
  • Na sýr přidejte lžičku dobrého pesta a nebo medu.

Já použila pesto s medvědím česnekem od Hradeckých delikates a lanýžový med, který jsem koupila ve Florencii. Oboje je naprosto pohádková kombinace. Tomu říkám nebe v puse :)

A co vy, už jste našli svou oblíbenou kombinaci čerstvého kozího sýra?

Jednohubky s kozím sýrem

 


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

1 COMMENT

  1. Ja kozi syry napristo miluji :)
    Nejčastěji je přidávám do salátu s červenou řepou.
    Řepu peču v alobalu v troube dokud neni mekka, na okoreneni ji staci sul,pepr a olivovy olej. Cim dele ji nechas v troube, tim vice zkaramelizuje a to je potom chut :)
    Po vychladnuti nakrajim na platky, nebo na kosticky, pridam baby spenat, rukolu zaliju par kapkami olivoveho oleje a trochou stavy z citronu. Nadrobim kozi syr a pridam vlasske orechy. Muzes dosolit a dopeprit podle chuti.
    Tahle kombinace je uplne neprekonatelna :D a ja se ji nemuzu nabazit:)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here