Je to asi půl roku, co jsme doma začali jíst víc masa. Po mase totiž rostou svaly a je to snadně dostupná bílkovina. Jenže co se týče masa, jsem docela náročná a vybírám si…
Maso od zvířat z volného chovu
Když už jím maso (byla jsem kdysi skoro vegetarián), nechci podporovat průmyslový chov. Zní to možná divně, ale chci, aby „moje“ zvířátka umírala šťastnější, než ty z továren na maso. Raději sním k večeři fazole, než si dát běžné maso ze supermarketu. Chci maso ze zvířat, která se volně pohybovala a poznala, co je to příroda (tráva, slunce…). Takové maso je poctivější, výživnější a chutnější.
Staré maso
Platí to v jistém smyslu pro hovězí i drůběž. Právě ve stáří hovězího tkví kouzlo nejlepšího steaku. V běžných supermarketech najdete hovězí, které je příliš mladé. Tedy přesněji nevyzrálé. Čím déle hovězí zraje, tím lahodnějším se stává (křehne a začíná dostávat lepší chuť). Staré maso je lepší i u kuřat – pokud nechcete jíst rychlené chudáčky pár dnů staré, dáte si věkově starší kuře (takové je většinou bio).
Oboje leze do peněz, to je jasné. Pustit kuře na trávu a nechat zrát maso déle, když zabírá místo, to je nákladné. No co, maso nemusíme jíst každý den a když už, tak ať to za to stojí :)
A kam chodím aktuálně nejraději podobné maso nakupovat? K Sváčkům.
Sváček je super
Oblíbila jsem si Sváčkovy na Smíchově. Od té doby, co přesunuli lahůdky o kus dál, mají v původním krámku spoustu skvělého masa. V nabídce běžně najdete:
- hovězí i telecí líčka
- morkové kosti
- kuřecí prsa (volný chov)
- vyzrálé hovězí, mnoho druhů (to moje koupené 27. ledna bylo poraženo 19. prosince)
- vepřová panenka
- telecí maso
- stehna králičí, husí
- králičí jatýrka
- kachní prsa s kůží
- nejlepší vinnou klobásu v Praze (to musím zkusit :)
Vyzkoušela jsem toho už hodně a ráda se vracím pro další. A když ne Sváček, tak si kupuji maso ráda v Globusu, kde mají širokou nabídku bio mas (třeba skvělé jehněčí) i různá masa přímo z vlastní porážky (panenky, roštěnky…). Dobré maso seženete také v prodejnách Grunt. A moc se těším, až konečně zajdu k Real meat society, nebyla jsem tam zatím jen proto, že to nemám úplně po ruce.
A co vy? Máte nějaký tip kam pro maso v Praze, ideálně na „levém břehu“?
pro maso v Praze je asi nej. TRMS, pak taky chodim ke Kšánovi a do Sklizeno, jo a Robertson taky není vůbec marný.