Kam chodím nejraději pro maso a jaké nakupuji

Je to asi půl roku, co jsme doma začali jíst víc masa. Po mase totiž rostou svaly a je to snadně dostupná bílkovina. Jenže co se týče masa, jsem docela náročná a vybírám si…

Maso od zvířat z volného chovu

Když už jím maso (byla jsem kdysi skoro vegetarián), nechci podporovat průmyslový chov. Zní to možná divně, ale chci, aby „moje“ zvířátka umírala šťastnější, než ty z továren na maso. Raději sním k večeři fazole, než si dát běžné maso ze supermarketu. Chci maso ze zvířat, která se volně pohybovala a poznala, co je to příroda (tráva, slunce…). Takové maso je poctivější, výživnější a chutnější.

Staré maso

Platí to v jistém smyslu pro hovězí i drůběž. Právě ve stáří hovězího tkví kouzlo nejlepšího steaku. V běžných supermarketech najdete hovězí, které je příliš mladé. Tedy přesněji nevyzrálé. Čím déle hovězí zraje, tím lahodnějším se stává (křehne a začíná dostávat lepší chuť). Staré maso je lepší i u kuřat – pokud nechcete jíst rychlené chudáčky pár dnů staré, dáte si věkově starší kuře (takové je většinou bio).

Oboje leze do peněz, to je jasné. Pustit kuře na trávu a nechat zrát maso déle, když zabírá místo, to je nákladné. No co, maso nemusíme jíst každý den a když už, tak ať to za to stojí :)

A kam chodím aktuálně nejraději podobné maso nakupovat? K Sváčkům.

Sváček je super

Oblíbila jsem si Sváčkovy na Smíchově. Od té doby, co přesunuli lahůdky o kus dál, mají v původním krámku spoustu skvělého masa. V nabídce běžně najdete:

  • hovězí i telecí líčka
  • morkové kosti
  • kuřecí prsa (volný chov)
  • vyzrálé hovězí, mnoho druhů (to moje koupené 27. ledna bylo poraženo 19.  prosince)
  • vepřová panenka
  • telecí maso
  • stehna králičí, husí
  • králičí jatýrka
  • kachní prsa s kůží
  • nejlepší vinnou klobásu v Praze (to musím zkusit :)

Vyzkoušela jsem toho už hodně a ráda se vracím pro další. A když ne Sváček, tak si kupuji maso ráda v Globusu, kde mají širokou nabídku bio mas (třeba skvělé jehněčí) i různá masa přímo z vlastní porážky (panenky, roštěnky…). Dobré maso seženete také v prodejnách Grunt. A moc se těším, až konečně zajdu k Real meat society, nebyla jsem tam zatím jen proto, že to nemám úplně po ruce.

A co vy? Máte nějaký tip kam pro maso v Praze, ideálně na „levém břehu“?


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here