Kde se berou Michelinovy hvězdy

BibendumUž od roku 1888 pomáhá Michelinův panáček Bibendum najít řidičům ty nejlepší restaurace a hotely. Ročně Michelin uděluje hvězdy a ocenění ve 23 zemích světa včetně České republiky. Zjistěte jak to probíhá a jestli není Michelinův průvodce náhodou jen pro gastro snoby.

Tajemní inspektoři Michelinu

Neliší se vůbec od běžných zákazníků. Jednoduše si rezervují stůl, dorazí, sní co si objednali, zaplatí a zmizí. Inkognito. Takoví jsou hvězdní inspektoři Michelinu. Ročně průměrný inspektor najede 30 000 km, ochutná 250 pokrmů a přespí ve 160 hotelích. A o všem podá pořádně podrobnou zprávu! Hodnotí kvalitu ingrediencí, to jak jsou zpracované a navzájem chuťově nakombinované. Inspektory zajímá i dodržení kulinářských standardů a celkově poměr cena kvalita.

Průvodce Michelin: papír, internet i mobilní aplikace

Jakmile se posbírají hodnocení inspektorů, vznikne papírový průvodce. Ten vychází každý rok v březnu a prodá se ho více než půl milionu výtisků. Máte ho k dispozici ve dvou variantách: červený je hodně podrobný a věnuje se hlavně Francii, zelené se věnují celé Evropě a různým regionům. Restaurace ale můžete vyhledávat online přímo na ViaMichelin, nebo si stáhněte pohodlnou Michelin aplikaci pro váš chytrý telefon ($16.99).

Michelin restaurace jenom pro snoby?

Michelinské hvězdy na nás působí, jakoby šlo o luxusní restaurace, do kterých stejně nikdy ani nevkročíme. V průvodci najdete ale i relativně jednoduché restaurace. Ty mají symbol vidličky se skleničkou pod střechou. A když chcete dobrý poměr cena výkon, sledujte piktogram usměvavého Bibenda (Bib Gourmand), ten dostanou pouze restaurace, kde si dáte kompletní menu do 35 Euro (880 Kč) a to už není nedostupné.

V rámci standardního hodnocení se rozdávají hvězdy (no, spíš kytičky), čím více tím lépe. Počet udělených hvězd vždy ale nesouvisí s cenou. Nejlevnější tří hvězdová a nejdražší jedno hvězdová restaurace mohou stát stejně. V Paříži najdete 10 tří hvězdových restaurací a jejich obědové menu začíná na 70 Eurech a končí na 360. Rozpětí je tedy magicky vysoké.

Michelin vznikl ve Francii a tak není překvapením, že nejvíce hvězd mají právě francouzské restaurace. Z evropských zemí jsou v získávání hvězd nejúspěšnější právě francouzské a také nizozemské restaurace, kde alespoň jednu hvězdu získá 14 % z restaurací navštívených inspektorem. Naopak nejméně úspěšná je Británie s Irskem, na hvězdu si sáhne jen 7 % restaurací.

Počty oceněných restaurací v zemích Evropy

Michelin restaurace v Česku

U nás máme dvě restaurace, které mají jednu hvězdu Michelin. Jsou to tedy „ve své kategorii velmi dobré restaurace“. Za rok 2012 to je Alcron (restaurace hotelu Radisson) a La Degustation Bohême Bourgeoise. Biba Gurmána dostalo 6 dalších pražských restaurací, mezi nimi je například SaSaZu a Aromi. Pokud chcete objevit další zajímavé restaurace i mimo Prahu, pročtěte si náš český Mauerův výběr.

Navštívili jste už někdy michelinskou restauraci? Do které byste rádi zamířili? Já mám na seznamu Fat duck Hestona Blumenthala (tři hvězdy, plus ocenění nejlepší restaurace na světě), uvidíme, jestli se to jednou splní :)


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here