Makronky patří beze sporu mezi ty nejúžasnější cukrářské výtvory. Nadýchaná jemná pusinka z bílků se v puse lehce rozplývá spolu s krémem, který ji tak dobře doplňuje. Kdo by to nechtěl upéct doma. I já jsem se na to dlouho chystala. Po přečtení mnoha hrůzostrašných příběhů jsem se k makronkám odhodlala tak po půl roce. A jak moje první pečení dopadlo? Vlastně velmi dobře. Lépe než druhý a třetí pokus :) Makronky vypadaly k světu a chuť byla také dobrá. Některé kousky byly ale duté, takže na příště zůstal cíl jasný, zbavit se děr. Jenže podruhé i potřetí dopadly ještě hůř. Proč? Na to nemám jasnou odpověď, ale všimla jsem si určitých věcí, které mají vliv a proto jsem vše shrnula do tohoto článku s radami a triky.
Jak upéct makronky: recept a postup
1. Studium
Nastudujte všechny dostupné informace. Já si koupila knížku o makronkách a po přečtení se mi makronky vcelku podařily.
2. Připravte si ingredience
- 1 hrnek moučkového cukru
- 3/4 hrnku namletých mandlí bez slupky (pozor, hrnek je 250 ml)
- 1/4 hrnku krupicového cukru
- 2 bílky z velikých vajec (nebo 3 ze středně velkých), ideálně prostě 90 g (bílky by měly být odleželé)
- vanilka (pokud děláte vanilkové)
Mleté mandle (měly by být suché) v mixéru promixujte společně s moučkovým cukrem. Melte cca 15 sekund. Směs musí být pěkně jemná. Přes síto moučku prosejte. Velké zachycené kusy odstraňte.
4. Bílky
Vyšlehejte bílky do nepříliš pevného sněhu a po lžících důkladně zašlehejte krupicový cukr. Bílek potom šlehejte tak dlouho, dokud po vyndání metel nebude tvořit krásně pevné vysoké lesklé špičky. 4. Spojení bílků s moučkou
Stěrkou vmíchejte do bílkové hmoty první třetinu mandlové moučky. Dělejte krouživé pohyby, ideálně do tvaru osmičky. Hmota bude hodně pevná, ale jakmile budete chvíli dál míchat, bude postupně povolovat. Hotovo máte ve chvíli, kdy z hmoty zvednete stěrku a z ní pomalu padá silná stuha hmoty, která po dopadu ještě půl minuty drží tvar. 5. Těsto na plech
Vyložte plechy pečicím papírem. Pomocí cukrářského sáčku tvořte na papír kolečka o průměru 3 cm. Plechem je potom nutné několikrát pořádně udeřit, aby se z těsta dostaly ven bublinky. Uvidíte, jak se po úderech začnou bublinky na makronkách vynořovat. Potom prasknou a dírka se zaplaví a zarovná těstem. Pokud jsou makronky nerovné, mají špičky nebo boule, zarovnejte je navlhčeným prstem. Jakákoliv nerovnost se potom při pečení mnohonásobně projeví. Předehřejte troubu na 160 stupňů.
Pomůcky pro pečení
Existuje řada udělátek, které pomáhají při pečení makronek. Třeba praktické silikonové formy a nebo dávkovače těsta. Já vše dělala zatím jen klasickým způsobem bez speciálních pomůcek.
6. Odpočinek makronek
Makronky nechte odpočívat. Minimálně 30 minut je nechte být, aby jejich horní vrstva pořádně zatuhla. Při poklepání na vršek vám těsto nesmí ulpívat na prstu. 7. Šup s nimi do trouby!
Do vyhřáté trouby šoupněte makronky a čekejte. Tohle je nejnapínavější část. Během pár minut se ukáže, zda vaše snaha nepřišla v niveč. Pečte je cca 10 – 15 minut. Vyndejte makronky, jakmile jdou snadno sloupnout z papíru a těsto už na papíru neulpívá. Pokud jsou lepivé, pečte je dál, jen pro snížení teploty pootevřete dvířka trouby. 8. Vyndejte makronky
Makronky nechte po vyndání chvilku chladnout na plechu, cca 10 minut. Potom je sloupněte a přemístěte je na mřížku, kde dokonale vychladnou.
Krémy a náplně makronek
Makronky můžete plnit klidně až další den. Nic se jim nestane, uchovejte si je v suchu a chladu. Krémy jsou různorodé a můžete s nimi různě experimentovat.
- vaječné/máslové krémy (vanilková, pistáciová, kávová)
- mléčné nebo smetanové náplně (čokoládová, citronová)
- džemy
- našlehala jsem žloutky, které mi zbyly od použitých bílků
- přidala jsem změklé máslo
- zašlehala cukr podle chuti
- doplnila příchuť (vanilková semínka, pár lžic silné kávy, nebo rozdrcené pistácie)
A co vy? Pekli jste už někdy makronky? Jaké bylo vaše poprvé? Já se těším na další (kéž by úspěšná) pečení :)
Teeda ty jsou nááádherné a určitě naprosto skvělé, mňam
Delala jsem vse presne podle navodu a bohuzel se mi makronky upekli uplne rozpukle a hlavne dute. Chutove jsou velmi osklive a lepici, jak je to mozne? Jeden z problemu, ktery nechapu je, ze mandle i po absolutnim rozemleti jsou v testu po upeceni videt, a tedy povrch neni hladky. Diky.
Luci – rozpuklé makronky mohou být způsobené bublinami v těstě, nebo nesprávnou teplotou pečení. Jestli vevnitř lepí, může to být prudkou změnou teplot. Těžko říct, každopádně gratuluji k prvním makronkám, příště to snad bude lepší :) Já příští udělám s váhou a teploměrem, tak schválně, jestli to něčemu pomůže.
Nádherné. Já jsem právě dopekla své první makronky. Hrůza, jsou placaté jak piškoty.
Lenko, piškotové už se mi také „povedly“. Zítra se zrovna chystám, že budu zase péct. Tentokrát už mám teploměr do trouby, tak snad se vše povede.
Jen jsem se chtěla zeptat, na kolik stupňů makronky pečete.))
Na 160 stupňů, ideální je stabilní teplota. S teploměrem do trouby to jde hned o něco lépe :)
Máš je nádherné, takhle se mně nikdy nepovedly, skoro vždycky mně popraskají a nebo jim nevyběhne nožka a nejhorší je, že vůbec nevím, co dělám špatně :D
Dobrý den. Já je zkoušela před Vánoci jako druh cukroví, kakaové s meruňkovou marmeládou. Dopadla jsem stejně jako ostatní respondentky – piškoty, puklé a duté. Myslím si, že to byla chyba nestálé teploty a možná i krátkého odležení. Zítra je chci péct znovu, tak se kdyžtak ozvu, jaký byl druhý pokus, ale o jejich budoucnost se nebojím – u nás se sní všechno :) děkuji za rady, myslím si, že se budou hodit :)
Ahoj, vidím, že makronky trápí kde koho. Já jsem se na ně připravovala asi rok, pořád jsem někde četla, jak je to náročné a většinou se nepovedou atd. Asi před měsícem jsem se tedy odhodlala- nemohla jsem sehnat mandlovou mouku(další problém), tak jsem susila mandle asi tyden, potom jsem je nekolikrat pomlela a znovu susila. Mouka byla krasne jemna. Krom toho, ze jsem plech parkrat nepraskla zespodu a makronky mely spicku, tak měly nožičku, krasne naskocily. Parada. Potom jsem je delala podruhe a mandle jsem si dopredu nepripravila- lepily se, des bes. Kazdopadne i tak se makronky povedly a byly jeste lepsi nez minule. Jedinej problem a rekla bych ten nejvetsi je, že jsou DUTE. Neni tam ta lepiva hmota hned pod povrchem, ktera se krasne spoji s kremem. Takže bych se chtěla zeptat, čím to může být??? myslela jsem, že je to pecenim. Pecu asi 13 min pri 140 horkyvzduch. Toto nejsou makronky, ale laskonky :-/
Díky za odpověď ;-)
Vypadá to zajmavě, a chutně to musím udělat
Pekla sem je podle návodu a povedly se perfektně,byly vynikající a po vyklepání bublin nebyly ani duté,takže moc děkuji za návod :)
Lu: tak to mě těší! Pošlete fotku třeba na Facebook :)
Mám dotaz jak dlouho před „konzumací“ je možné makronky udělat?! Chtěla bych si je udělat na vlastní svatbu. Ale den předem určitě nebudu mít čas… viděla bych to na odpoledne čtvrtek před svatbou (svatba v sobotu) Kde je pak ideálně uchovávat?! Je třeba chladno jako v ledničče, nebo stačí chladná, suchá komora kde je stabilně cca 12 stupňů? Díky za rady… podle komentářů samozřejmě počítám péct alespoň dvakrát před akcí „na zkoušku“.
Máte je opravdu krásný!
Já je pekla tímto podobným způsobem asi dvakrát a nic moc. Teď jsem vyzkoušela recept s cukrovým rozvarem a konečně! :-)
Dobrý den, poraďte mi prosím co mám dělat když je těsto i po několikaminutovem míchání hrubší a „neteče“. Děkuju
Ahoj Katko, jedině míchat dál. Hrubost je daná spíš tím jak dobře jsou namleté mandle. Tady je pěkně vidět co je moc tuhé těsto: http://www.kingarthurflour.com/blog/files/2010/07/IMG_4377.jpg
Prosím o radu, nevím, co mám udělat s tou mandlovou moučkou, já ty makronky nemám tak hezky hladké, asi je málo namletá(přitom je koupená ve specializovaném obchodě..):-( a taky mi vždycky ty zadní zhnědnou a ty vepředu jsou akorát, nevím, co s tím mám dělat, vyndat ne nemůžu dřív, aby mi neklesla teplota trouby asi, že ne?
Aničko s jinou než domácí moučkou zkušenost bohoužel nemám. Jak ty makronky potom vypadají? Hladkost na povrchu způsobuje i krustička, která vznikne zaschnutím makronek před tím, než je dáte do trouby. Zkuste to jinak s moučkou vlastní, není to nic složitého. Je přesný postup jak to namlít, stačí mít jen robota.
Co se týče trouby, vyndat by se daly jen hodně rychle. Potom jedině udělat půlku plechu, když trouba nepeče rovnoměrně.
Mám dotaz. Syn se bude na jaře ženit a mimo jiné chce mít jako cukroví také makronky. Jak dlouho předem se dají péct. Děkuji
Libuško, makronky se dají napéct pár dnů dopředu. Mám zkušenost, že dobré vydrží 2-3 dny. Potom se může kazit krém. Po upečení den ode dne vlhnou a jsou jakoby měkčí. Zkoušela jsem pár kousků i zamrazit a po rozmražení to nebylo téměř poznat. Držím palce, ať se vám makronky povedou.
Prosím čím to je, že makronkům nevyběhne nožka ?
…to by mne také zajímalo! Jsou hezké, dobré – ale bez nožky!! Jen pár kousků (ze stejné dávky!!) má nožku! Poraďte mi někdo :-)
Měly by být odstáté tak, že když se jich dotknete, nelepí :)
Tak jsem neodolala a vybrala si Váš recept :-) Mouku z mandlí jsem se namlela doma, vše mám přesně podle receptu jen mě trápí, že mám těsto asi moc husté :-/ když jsem je vytlačila na plech tak se mi vůbec tak pěkně nerozlily jako Vám :-/ Přitom jsem sníh míchala jemně ruční metličkou a čekala kdy bude dělat špičky. Ještě mi zbylo trochu těsta v míse asi zkusím umíchat trošičku sněhu a těsto mírně naředit. A uvidím co to udělá, ale určitě to nevzdám budu zkoušet dokud to nepůjde :-D
Jeste sem je nepekla ale pripravuji se na to.
Muj vnuk je jedl v cukrarne a moc mu to chutnalo proto je budu delat! :))
Ja som tiez uz par krat skusala. Aj ja mam par rad… Velmi ich nevlhcit prstom ak je tam roh. Lebo to mokre v trube urobi bulvu :-D. A dlho ich nesusit,( tym myslim hodinu a viac ) lebo stratia ten svoj typicky tvar.
Hadam aj toto niekomu pomoze ;-)
Taky jsme vyzkoušel tento recept a místo krásných makronek mám na plechu marcipánové špičky
Teda, jsou úžasné!!!
Hledala jsem recept tenhle se mi líbí nejvíc.
Sou krásné a určitě moc dobré ..
Mňammmmmmmmmmmmmmm!!!
Vypadají úžasně!:) Na kolika stupních je pečeš? Pokaždé je dělám na 150°, ale nikdy se mi nepodaří ten prstýnek :(
Moc děkuji, za rady a recept! Poprvé byly makronky ucházející, ale teď jsou opravdu dokonalé :) moc Vám děkuji :)
Dobrý den, já se právě chystám někde ulovit mandlovou moučku už hotovou, bohužel nemám na to robota. Doufám, že se mi makronky podaří, ale zajímá mě ten kávový krém. Dvě lžíce myslíte suchou instantní kávu, nebo vychladlou hotovou zbavenou logru?
Dobrý den, Martinko, já tehdy měla instantní.
Také jsem si koupila knihu o které se zmiňujete a pekla přesně podle návodu ( podotýkám , nejsem uplný začátečník )
na prvním plechu se mi roztelky, u druhého jsem snížila teplotu z doporučovaných 160 st na 120 ct a byly vpořádku….
když uvážím , že je to bílkové těsto , tak mi nižší teplota přijd e logická, pusinky, kokosky, laskonky, vše se dělá při nižší teplotě..
Dobrý den, právě jsem dopekla své první makronky podle Vašeho receptu a myslím, že se celkem povedly, akorát barevně nebyly výrazné:-( Děkuji moc za recept!!
Tak to mě Jani těší, barvu dotáhnete příště. Pošlete fotku na můj Facebook :) budu ráda!
Vypadají fakt dobře :).
Ještě štěstí, že nejsem nějaký jejich nadšenec :D, protože bych si na ně netroufla :D. No možná, kdybych byla nadšenec, tak právě bych si troufla…takhle jen se pomyslně klaním ;). A z bílků, co mi dnes zbudou udělám pusinky! :D
No makronky jsou úžasné =), můžu se zeptat jak udělat mouku s mandlí? Mám je převařit a oloupat a pak usušit? Jak dlouho je mám sušit?
Děkuji =)
Dobrý den, já jsem makronky pekla už mockrát a podle různých receptů. I podle toho Vašeho. Ze začátku jsem s nimi taky bojovala. Praskaly, byly lepkavé apod. Nakonec jsem stejně zjistila, že všechny recepty jsou správné, i když se těsto dělá jinak, jen je nejdůležitější je nechat opravdu úplně zaschnout, než je dám do trouby. Nikdy se mi teda nepovedlo, že by byly suché za půl hodiny. Nechávám je schnout několik hodin. Proto je dobré si hned udělat víc plechů a nechat je schnout. Opravdu je důležité aby byly úplně suché, dá se říct zatvrdlé, než se dají do trouby. Tak snad tato rada pomůže dalším :-)
Ahoj, taktiez mam problem ze moje makaronky nikdy neuschli za 30 minut.. po hodine som to vzdala a dala ich piect ale nikdy neboli dobre.. treba ich nechat zaschnut dlhsie?
Ahoj, ano, já je nechávala zasychat klidně i o dost déle. Napadá mě, jestli to nemůže být příliš čerstvými bílky.
Dobrý den,
Makronky jsem zkoušela již dvakrát, poprvé z cukerným rozvarem a byla to katastrofa. Nejenomže to byly placky, ale ještě se mi slily dohromady no prostě hrůza. Dnes jsem je zkoušela podruhé a zase to není ono. Tentokrát netekly, ale zřejmě jsem zvolila špatnou teplotu. Popraskaly a nemají pověstný rantl. Takže do třetice všeho dobrého.Snad už to vyjde.
Pekla jsem makronky poprve ořesně podle návodu a povedly se užasně! Sice některé byly trochu duté, ale jinak jsem velmi spokojená! Jen mam trochu problem s polevami…jediná, která nikdy nezklame je čokoládová, ale jinak je mam vśechny moc tekuté a bez chuti, neviš ci s tím? Děkuji!
A kolik másla a cukru do krému?:)
Je, tak tu knížku o makronkach jsem dostala teď k vánocům a makronky právě nechávám odletět a už ctu kolik chyb jsem v receptu udělala :D to jsem na ten můj výtvor zvědavá :D
Dobry den mam otazocku.Nakupili sme vela makroniek a uz sa nestihnu zjest do datumu spotreby.Chcem sa opytat,ci sa daju naplnene makronky zamrazit? A ak ano ako dlho po opatovnom rozmrazeni skonzumovat? Dakujem za rychlu odpoved
Niko klidně si je zamražte. Není s tím problém. Po rozmrazení bych je snědla tak do dvou dnů. Záleží taky jaký máte mrazák, na jakou teplotu mrazí. Malé ledničkové mrazáčky na ty pozor, v nich potraviny vydrží méně dlouho.
Dobrý den,dnes jsem je vyzkoušela a jsou na první pokus krásné,krémy jsem udělala podle vás máslové vanilkový a kávový.Děkuji z recept :-)
Zdravím! Recepty se vesměs opravdu nelisi. Ovsem kdyz jsem slehala ze starších vajec, bylo zapotřebí delšího casu a pak byly makronky krasne hladké, ale těsto hůře drzelo tvar. Z čerstvých vajec mi nevyběhly nožičky a ani nebyly hladké. Nekde radi slehat malo, jinde vice… Zřejmě je treba vice.
Dále mam problém s tím, ze na 150 zhnednou a barviva ztrati svoji barvu. Takze zde doporucovanych 120 st C je asi optimální.
Dobrý den, je mandlová moučka nutná? Ořechy bohužel nemůžu, ale ráda bych makronky ochutnala. Předem děkuji:-)
Ano Veroniko, viděla jsem jen jiné varianty s přídavkem jiných ořechů. Tento recept je typický právě tímto. Mě oříšky vadí, ale mandle zrovna jediné ne. Obvykle bývá nejsilnější alergie na vlašáky, buráky a lískáče :)
Tak me mrzi,ze jsem Vas recept nasla az po tom co jsem za staleho michani a peceni hodila ,, makronky,, do kose.. Lepive nebo zcela tvrde placicky nesly vubec z peciciho papiru,jedna velka katastrofa.. Snad se jeste nekdy odhodlam udelat makronky znovu a hlavne podle tohoto receptu.
Je nějaký krém kde nejsou syrové žloutky?
Díky
Pokud ńemůžete sehnat mandlovou moučku, zkuste se poptat ve zdravíčkách a takových těch „bio, healthy“ obchůdkách :)
Chuťově byly výborné ale nešly odlepit od plechu myslím že jsem je měla p3ct o minutu déle. Zítra druhý pokus tak snad to půjde lépe:-)
makronky jsem už několikrát pekla a povedli se mi,ale mám jiný dotaz a předem děkuji za odpověď- makronky barvím gelovou barvou,ale teď jsem dostala zakázku od paní co žije ve Francii a chtěla by vše přírodní a to i barvy,tam se prý používají k obarvení sirupy ( fialkový, růžový ) vůbec nemám s tímto zkušenost a našla jsem jen růžový sirup… nevíte jak krom kakaa se dá přírodně obarvovat? moc děkuji Petra
Ahoj Petro, řeším úplně to samé. Pokud najdeš nějaké tipy a návod jak na to, určitě prosím napiš :) já zatím nic neobjevila. Umím si představit tak akorát pár kapek vody se šafránem, což barví opravdu hodně a nějaké raw kakao/čokoládu na hnědou. Je ale pravda, že se mi stejně líbí makronky v jemných barvách, nic výrazného.
Prosím o radu, je možné si korpusy makronek napéct 5 dní dopředu a naplnit je krémem až dva dny před akcí? děkuji za radu
Ahoj Evi, podle mě to možné je. Korpusy bych si schovala do mrazáčku. Mražení jim totiž nevadí.
Tyjo! Tvoje makronky jsou úžasné…asi je podle tvého receptu zkusím! ☺
Já už je zkoušela dvakrát a jíst se to nedalo :-( Poprvé rozpláclé a podruhé duté :-(
Ahoj Aničko, děkuju za pochvalu. Rozhodně se mi nepovedly pokaždé, to co popisuješ je určitě normální a já si taky užila dost neúspěchů.
Prosím o radu.Makronky jsem upekla, byly nádherné ale po vychladnutí vršek ztvrdnul a drobyl se.Pekla jsem na 150 11 minut.
Ahoj dámy, dnes jsem pekla poprvé makronky, podle video receptu, tedy spíše reklamy-receptu od Carte Noir. Jsou vážně moc dobré, i když mi neudělaly nožičku. Posílám odkaz na video, hned jak jsem ho viděla, tak jsem na ně dostala chuť! https://m.youtube.com/watch?v=gEdM1yGmda4
Jinak posílám odkaz na video, jak vytvořit přírodní barviva. Pro neangličtináře jen info – barviva (třeba špenát, nebo zelí) neovlivní téměř vůbec chuť daného pokrmu.
https://m.youtube.com/watch?v=Q0dhvWA5iq4
Já mám na mandle bohužel alergií a proto bych se chtěla zeptat jestli jde ta mandlová mouka něčím nahradit. Děkuji předem za odpověď.
Ahoj Sabino, je to těžké. Existují varianty z jiných ořechů, ale většinou používají jen nějaký podíl a zbytek tvoří stejně mouka mandlová. Možná bych v menším množství vyzkoušela pistácie :)
Pokud člověk nemůže mandle, udělala bych pusinkové těsto :) také zaschnout a pak upéct :) mělo by to vypadat stejně ;)
Já pekla dneska, použila jsem mleté mandle ale byly i s šupkou :-( Konzistenci těsta si myslím že jsem měla dobrou, postupně se mi krásně zarovnali, špičky mi nezůstali. Jen mi všechny nahoře popraskaly :-( Tak nevím zda to bylo tím, že jsem měla ty madle se slupkou nebo tím, že jsem je nechala odležet jen 15 minutek. Uvidíme příště.
Kolik je z toho přibližně makronek?? :)
Ahoj, asi tak dva plechy :) na kousky uf, těžko odhadnout.
Dobrý den, chtěla jsem přítele překvapit makronky a narazila jsem na váš recept a jsem opravdu nadšená :)
Vyplatí se být trpělivý a těžko uvěřit, ale povedlo se mi to napoprvé, hned ve zkouškovém pokusu, jsou to tedy spíš takové patvary, ale to se snad doladí, doufám, že se mi povedou i naostro. Každopádně moc děkuji za rady a recept :)
Dobrý den,
zkoušela jsem péct makronky podle vašeho receptu, jen z menší dávky, na zkoušku. Ale chtela jsem se zeptat, kolik makronek cca vyrobím z celeho množství, nedokážu to odhadnout…
Každopádně když pomineme, ze z nich vznikly jakési patvary – což se snad doladí – taak se mi na poprvé povedly, jsem z toho nadšená. Mockrát děkuji za rady a recept!!! Doufám, že se povedou i naostro. :)
Dobry den
Tak poprvé v životě jsem se pustila do pečení něčeho tak těžkého a výsledek?SUPER !!!Pár sem jich měla popraskaných,ale celkově se mi moc povedly příště je akorát tolik neosladím a obarvím těsto .Jo a chtěla jsem říct,že jsem je zapomněla nechat půl hodiny odležet a šupla jsem je hned do trouby takže ani nebyla předehřátá.Akorat musím vymyslet formičky aby byli všechny stejné. Díky za dobré rady ;-)!
Tescoma prodava silikonove podlozky
Dobrý den
Především bych chtěla poděkovat za skvělý recept. Musím říct, že pečení mi trvalo dlouho, ale trpělivost se vyplatila.
Tereza 15let
Netroufám si je dělat ,moc pěkné ,ale když jsem viděla cenu takových makronek ,tak mě spadla brada. Asi je zkusím udělat,tyto vypadají super.
Můj tip na pravidelné tvary: zadejte si do googlu „šablona na makronky“ a vyjede vám muster s černýma koleckama:) normálně si ho párkrát vytisknete a dejte pod pečící papír :) hlavně ho nezapomeňte před pečením vyndat :-D jde to lehce jak jsou makronky zaschlé :)
Dobry den. Chci se zeptat. Testo vse jsem mela vporadku i jsem to nechala 45 minut odlezet. V toube mi vybehly ale v zapeti popraskaly vrsky. Nejaka rada aby se mi to priste nestalo? Dekuji karolina
Ahoj chtěla bych se zeptat jak je velký jeden hrnek?
Děkuji
Ahoj Ari, jeden hrnek počítej jako 250 ml.
Milé dámy, dnes jsem po delší době opět pekla makronky. Úspěch 75%, chuťově v pořádku, pouze u některých nevyběhla nožka, pár popraskaných. Nejspíš jsem málo poklepala do plechu, a také bílek nebyl přestárlý. Barviva dávám jedině práškové, teplotu pouhých 135C. Pokusů bylo mnoho, studium internetu taktéž a snížení teploty dost pomohlo. Chce to velkou trpělivost, nechat je odstát a hlavně to nevzdávat. I když chápu, že po pár neúspěších je to jednak demotivující a také drahý špás. Díky za shrnutí postupu i chyb. Velmi užitečné. Foto mohu zaslat.
Makronky byli naprchu rozpukle, zevnitř duté a ochutnali jako sladký spáleny popcorn nebo pusinke takže ten recept byl úplně na nic. Když jsem dělala sníh tak byl tekutý napodruhé se mi sníh povedl ale bez cukru, předtím mi to cukr zkazil.
Makronky se mi moc povedly, byly výborné! Doporučuji!