Marcipánové brambory miluju od dětství. Letos jsem si na ně vzpomněla a tak jsem je zařadila do vánočního cukroví. Což ostatně není vůbec zvláštní, marcipánové brambory jsou totiž, jak jsem zjistila, původně německá vánoční specialita. Úspěch tohohle cukroví spočívá v kontrastu sladkého mandlového marcipánu s hořkým kakaem.
Recept na marcipánové brambory
Základem je kvalitní marcipán a to je většina veškeré práce. Potom už stačí jen kvalitní hořké kakao.
- 180 g mandlí bez slupky
- 100 g cukru
- 1 bílek
- hořké kakao (Van Houten, nebo raw nepražené kakao)
Postup
Mandle rozmixujte. Já se pokusila udělat co nejjemnější mletí, přesto jsou to maličké mandlové drobečky ale v kouli pak už nejsou drobečky cítit. Mandle potom smíchejte s cukrem a přidejte bílek. Potom už jen těsto vypracujte do celistvé tuhé hmoty. V lednici nechte odležet, lépe se potom koule tvarují. Modelujte kuličky a hotové je vyválejte v kakau. Potom je vždy oklepejte, stačí je párkrát „shodit“ na talíř a kakao navíc opadá.
Jak marcipánové brambory vylepšit
Některé recepty přidávají pár kapek voňavého likéru (třeba pomerančový Cointreau). Já k obyčejnému Van houten kakau přidala navíc bio raw (nepražené) kakao, které obsahuje navíc spoustu živin, takže taková jedna marcipánová brambora alespoň tělu předá i něco užitečného, než jenom cukr.
[…] Já ho dělala kvůli mým oblíbeným marcipánovým bramborám. […]