Návštěva restaurace ve Francii: rady a tipy

Letošní dovolenou jsme strávili na Cote d’Azur a v Provence. Během 10 dnů jsme ozkoušeli několik různých restaurací a tak se podělím o pár tipů a rad pro ty, kteří jedou do Francie prvně.

Francouzské restaurace (alespoň ty na jihu) rozhodně nejsou jako ty české.

Čím vás restaurace ve Francii překvapí

  • Běžně restaurace nabízí především menu, méně potom výběr z á la carte, což je běžné u nás.
  • Typická je pro francouzské restaurace denní nabídka, tzv. plat du jour („jídlo dne“), obvykle výběr ze dvou čerstvě uvařených sezonních jídel.
  • Restaurace mají oproti nám velmi omezenou otevírací dobu. V neděli a v pondělí může být problém se do nějaké restaurace dostat, bývá zavřeno. Obvykle jsou restaurace zavřené dva dny v týdnu a je na majiteli, které to budou.
  • Také se zde dodržuje odpolední pauza, zapomeňte tedy na pozdní oběd a přijďte do restaurace v čas. My se například nedostali do oblíbené restaurace La Fourchette v Avignonu, protože má otevřeno jen do 13:45 a potom se otevírá až v 19:15.
  • Na stole obvykle jsou připravené skleničky na víno, tak nějak se počítá, že si víno dáte. I řidiči si mohou skleničku dát, toleruje se tu 0,5 promile.
  • Couvert tu obvykle nebývá jako u nás kus pečiva a máslo, spíše dají na stůl rovnou pečivo a to vám nechají při jídle. Oproti jihu nám potom v Alsasku jako couvert dali panákovku s rozmixovaným cukrovým melounem a mátou.
  • Nejzajímavější restaurace je třeba rezervovat, mívají jen pár míst k sezení. Například v Nice si otevřel pidi restauraci La Merenda slavný kuchař Stanca, který dříve vařil v Michelinem oceněné restauraci luxusního hotelu Negresco. Jeho Merenda má asi 5 stolů.
  • Raději mějte hotovost, ne vždy je možné platit kartou, obzvlášť v menších rodinných restauracích.

Vše záleží na typu restaurace, do které zavítáte. U nás to obvykle vyhráli menší rodinné restaurace, které nejsou přehnaně drahé a přitom jsou oblíbené pro domácí, často regionální kuchyni. O restauracích, které jsme navštívili napíšu příště.


Ukázka plat du jour, denní nabídka čerstvého jídla ručně psaná na tabuli.

Na jaké restaurace se tedy dá ve Francii narazit?

Komerční restaurace podél nejrušnějších tříd

Tuhle restauraci poznáte, obvykle nabízí dostatek burgerů a jiných nefrancouzských cizopasníků. Její menu je poměrně dlouhé (tj. 2x kratší než v průměrné české restauraci :) a ceny jsou vyšší.

Malé rodinné restaurace

Obvykle jsou umístěny v postranních uličkách a ani náhodou byste do žádné z nich nevlezli (souzeno dle vzhledu :) Jenže když do takové restaurace vejdete, objevíte tam malou příjemnou zahrádku, která je plná k prasknutí místními francouzi, kteří si tu dopřávají oběd se sklenkou vína. Rodinné fotografie v menu nejsou v téhle restauraci žádnou výjimkou stejně tak jako to, že vás obslouží majitel. Výběr je jednoduchý, v menu narazíte často třeba jen na 3-5 jídel.


I takhle vypadá dobrá francouzská restaurace.

Kavárno-restaurace

Narazíte také na kavárny, které restaurace nepřipomínají, ale přitom se tu dobře vaří… v názvu mají podobná místa často právě slovo „café„, např. Café de Paris, Café des Musées.

Restaurace oceněné Michelinem

Elegantní atmosféra, ale nemyslete si, Michelin mají i restaurace, které nevypadají snobsky. Často ho získali malé rodinné restaurace, nejen ty větší hotelové. Za menu v Michelinem oceněné restauraci můžete dát cca od 30 do 100 €.

Fast foody nepíšu, není to restaurace :)

Rady a tipy pro návštěvu francouzské restaurace

  • Neplaťte zbytečně za vodu jako to je u nás zvykem, objednejte si „karaf d ló“ (karafu s vodou z vodovodu). Někde vám ji donesou i automaticky.
  • Mějte sebou vždy slovník, obzvlášť malé restaurace mají s angličtinou problém, takže nejen že není menu v angilčtině, ale ani obsluha vám to nevysvětlí.
  • Spropitné se ve francouzských restauracích dávat nemusí, ze zákona je připočteno do celkového účtu. Je ale stejně běžné zaokrouhlovat a pár mincí obsluze nechat.
  • Dejte si občas předkrm, je to to, co bývá vážně delikátní a zajímavé. Francouzi mívají běžně 3 chody.
  • Restaurace si vytipujte dopředu!
  • Nechcete jíst v restauraci? Nakupte si na trhu, mají tam nejen čerstvé potraviny ale i hotová jídla, která se dají rovnou sníst (např. pečená kuřata, Aioli, paela,..)

Jak najít ty nejlepší restaurace?

Mě se osvědčila kombinace tří zdrojů.

1. Turistický průvodce Lonely planet, který vytipovává klasické restaurace v různé cenové kategorii (od malých rodinných po ty velké hotelové oceněné Michelinem).

2. Tripadvisor… pro každé město tu najdete žebříček restaurací, hodnotí to často sami Francouzi.

3. Foursquare… spíš, když se nic z toho výše uvedeného nezadaří a musíte něco rychle najít v okolí :)

A co vy, jaké máte s restauracemi ve Francii zkušenosti? My se těšíme na příští dovolenou, zdá se, že prozkoumáme pro změnu spíš restaurace v Itálii.


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here