Někdy ochutnáte něco, co si pamatujete po zbytek života. Mě se to naposledy stalo v Provence. I v poměrně malých městech tam najdete lákavé cukrárny, které vyrábí mistrovské kousky. Jednu takovou jsme navštívili tehdy v městečku Saint Rémy uprostřed národního parku Alpilles. Cukrárnu, nebo tomu spíš říkejme po francouzsku Pâtisserie tam má Michel Marshall.
Vybrali jsme si něco dobrého sebou. Cukrárna vevnitř měla vlastně jen pár dortíků, každý ale vypadal jako mistrovské dílo, které dalo nemálo práce. Vybrala jsem si dortík posázený krásnými malinami a do krabičky přibalila i mini makronky s netradičními příchutěmi (olivový olej a citron). K dortíku jsem se dostala v autě, když jsme už opouštěli Provence a projížděli jsme kopcovitým krajem nádherného Ardèche. Nebylo snadné dortík jíst rukou ale já si poradila. Pod malinami byl úžasný voňavý vanilkový krém. Když jsem se prokousala dál, čekalo mě dokonalé překvapení. Narazila jsem na bílou čokoládu ve středu, když jsem do ní kousla, odhalila jsem střed dortíku a to coulis z čestvých malin. Pohádkově dobré :) to vše na křehkém korpusu. Co bych za to dala tohle umět :) Možná by mi s tím poradili v Saint Tropez cukrárně.



Až pojedete do Provence, Saint Rémy rozhodně navštivte. Je to takový malý gastronomický ráj. V tomhle městečku je hned několik restaurací oceněných hvězdou Michelin. Navíc se tu narodil Nostradamus a okolí je také nádherné.
Souhlasím, v Provence jsem taky byla a okouzlily mě tam mandlové dortíky a zákusky. Mňamka. Nejlepší co jsem v ČR měla byl asi Medovník a to buď Marlenka nebo ještě chodím do jedné cukrárny http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/produkty/dorty/trvanlive-dorty/dort-medovnik/, chutná mi taky sachr a cheesecake.
Pro mě zatím TOP dortík ve vietnamské restauraci Gao den na Praze 5 – fondán s matcha uvnitř a kopečkem vanilkové zmrzliny. Gurmánský zážitek. Ta hořkost, horký tekutý fondán uvnitř s matcha a k tomu studená zmrzlina – dokonalost! :)
Gao Den znám, někdy to tam ochutnám, díky za tip!