15. ledna začíná tradiční Grand Restaurant Festival od Mauerova výběru. Ve více než 100 nejlepších českých restauracích máte možnost ochutnat místní speciality za velmi rozumné ceny (200 – 600 Kč). Co nás tedy čeká zajímavého?
- navštívit můžete 8 z 10 nejlepších českých restaurací (Alcron, Koishi, V Zátiší, La Degustation Bohême Bourgeoise, Chateau Mcely, Art Nouveau, Coda v hotelu Aria, Terasa U Zlaté studně)
- tento rok festival hodně podporuje ekofarmy, biopotraviny a lokální suroviny (Přeštičtí vepříci, hřiby z brdských lesů,…)
- novinkou jsou letos Mňam balíčky pro dva, které doplňují návštěvu hotelových restaurací s ubytováním a dalšími službami hotelů (od 5 890 Kč)
- kromě honosných pokrmů najdeme v nabídce i běžná česká jídla typu krupičná kaše, buchty a uzená žebra
Nejdivnější jídla na festivalu
Letos nám některé restaurace naservírují opravdu podivné pokrmy:
- morkové řezy u Štěpána v Petrovicích
- krokodýlí filátko se žabími stehýnky v U bílé krávy v Praze
- koňská líčka v hotelu Nautilus v Táboře
- kapří klobáska s malým lečem v Grand Moravia v Lednici
- obřadní vývar bonito s krevetovou perlou v pražské Miyabi

Máte na ně chuť? Já pravděpodobně zůstanu nudně konzervativní :)
Nejzáludnější a nejzajímavější názvy pokrmů
Některá jídla mají jednoduchá označení, jiná zní velmi honosně a vymazleně. Mezi ta nejzajímavější patří:
- Langustýnkové cappuccino s tortelinkou z mořských plodů („ťuťu“ název, že by krémová našlehaná polévka s velkým tortelínem?)
- Lakované millefoie z kukuřičného kuřátka, plněný smrž, krupicový noček (nemusíme hádat, máme fotku :)
- Balotýnka z divokého kuřátka nadívaná masovou nádivkou se zeleninkou, doplněná o omáčku z červeného vína a bramborovo-mrkvovou cromesqui (co je balotýnka těžko říct, bývá to krabička na pralinky, fotka nechybí)
- Pomalu tažený hovězí špalík s glazovanou kedlubnou, dýňovými noky a rozmarýnovou omáčkou (špalík na fotce)
- Líčka z divočáka uloveného v jihomoravských lesích, dušená s hruškami v červeném víně, servírovaná s pálenými bramborovými pusinkami (kreativní pokrm, alespoň podle popisu!)
- Glazírovaný jelení hřbet v saturejkovém Jus s máslovou bramborovou kaší
Chystáte se na festival? Do kterých restaurací? Já jdu vybírat a rezervovat, možná se potkáme :)