Spaghetti s lilkovou omáčkou

Lilky miluju a tahle omáčka je skvělou možností, jak si užít chuť lilků ve spojení s oblíbenými špagetami. Recept mám podobně jako všechny omáčky na těstoviny od Marcelly Hazan. Typický je hlavně pro jih Itálie, kde se lilky pěstují a dlouho byly i vhodnou náhražkou masa, když ještě maso nebylo tolik dostupné.

Lilková omáčka

Ingredience na omáčku (4 porce)

  • 450 g lilků (tj. 2 středně velké lilky)
  • sůl
  • cca 1/2 flašky slunečnicového oleje na smažení lilků (používám z DM, má ideální neutrální jemnou chuť)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 a půl lžičky nasekaného česneku
  • 1 3/4 šálku konzervovaných rajčat
  • nasekaná pálivá paprička podle chuti
  • 450 g špaget

Ingredience špagety a lilková omáčka

Příprava lilkové omáčky na špagety

1. Vypocení lilků

Je třeba mít dost času. Lilky totiž musíte nejprve připravit na smažení – vypotit je. Očistěte a omyjte lilky a nakrájejte je na kolečka. Vyskládejte na prkénko, nebo utěrku a posypte z obou stran hojně solí. Nechte potit, za půl hodiny se lilky zbaví vody a budou připravené ke smažení. Kolečka pečlivě osušte.

Jak vypotit lilky

2. Smažení lilků

V hlubší pánvi rozpalte slunečnicový olej. Mělo by ho tam být cca 3 cm. Lilky vkládejte do velmi rozpáleného oleje, jinak se stane, že nasáknou olejem a budou se smažit příliš dlouho. Zda je olej žhavý vyzkoušíte ponořením jednoho kolečka lilku. Mělo by to hodně syčet. Lilky smažte do zlatohněda. Zabere to chviličku. Obraťte jen jednou, na druhou stranu. Lilky vyndejte ideálně na papírovou utěrku, nebo na síto, aby se zbavily přebytečného oleje.

Smažení lilkůUsmažené lilky

3. Příprava omáčky

V pánvi na olivovém oleji osmažte do zlata česnek, přidejte rajčata, papričku a na mírnějším žáru nechte povařit. Cílem je, aby se omáčka zredukovala. Vařte asi tak 25 minut. Mezitím je ideální doba na přípravu vody na špagety a lilků pro omáčku. Lilky zbavte slupky, obvykle bývá dost tuhá a v omáčce by nechutnala dobře. Kolečka lilků pokrájejte na proužky široké asi 1 cm. Jakmile je rajčatový základ hotový, přidejte lilky a promíchejte. Omáčku nesolím, protože část soli ulpí na lilku. Ochutnejte prohřátou omáčku a případně dochuťte (papričkou, solí).

Pokrájené lilky do omáčky

Lilky do omáčky

Lilková omáčka na špagety

4. Finále! Špagety do omáčky

Uvařte si špagety a vhoďte je do hotové omáčky. Promíchejte a šup s tím na talíř. Dobrou chuť!

Špagety s lilkovou omáčkou

TIP: Máte rádi lilky? Zkuste i zapečené lilky v troubě se dvěma druhy sýrů.

 

 


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here