Léto máme na krku, tak proč trávit příliš času v kuchyni, že? Dnešní recept nejsou žádná bolognese na tři hodiny, ale šalvějová omáčka na těstoviny hotová za 3 minuty! Nesmírně jednoduchá záležitost, vlastně jednodušší než moje oblíbená omáčka s cibulí.

Tuhle omáčku (burro oro e salvio) nejlépe nakombinujete s plněnými těstovinami, třeba s tortelli, tortellini a nebo ještě lépe s raviolemi plněnými sýrem. Bude chutnat všem, kteří mají rádi chuť dobrého másla a bylinek. Šalvěj si ideálně pěstujte doma. Je to úžasná bylinka s podlouhlými sametovými listy. Italové ji milují a je to jedna z nejoblíbenějších bylinek vůbec. Používají ji téměř vždy čerstvou, přijatelné jsou maximálně její celé sušené listy. V domácnosti ji využijete výborně k ochucení ryb nebo zvěřiny a v zimě potom, když vás bolí v krku (stačí vykloktat a bolest je pryč).

Jak na to: 3 minuty a 4 ingredience
Na 2 porce těstovin s omáčkou si připravte:
- máslo (100% máslo, žádné náhražky)
- těstoviny (ideálně čerstvé ravioli plněné ricottou nebo jiným sýrem)
- šalvěj (podle chuti, já dělám z cca 10 lístků šalvěje, postačí určitě i méně pro jemnější chuť)
- parmezán na posypání
Znáte tuhle omáčku? Chutná vám? Na naše poměry vypadá vcelku nezvykle. Když ji ale ochutnáte na čerstvých těstovinách ve spojení s parmezánem, pochopíte, že to stojí za to. Příště se můžete těšit na recept na výbornou masitější omáčku, kterou ocení hlavně pánové :)
Skvělý nápad. Právě jsem dojedla a těstoviny jsem zaměnila za brambory, protože jsem na ně měla větší chuť. Jako příloha ke steaku vynikající!!!
Už som počula o šalviovej omáčke, určite ju vyskúšam, keďže šalviu čerstvú mám :-)