3 minutová máslová omáčka se šalvějí

Léto máme na krku, tak proč trávit příliš času v kuchyni, že? Dnešní recept nejsou žádná bolognese na tři hodiny, ale šalvějová omáčka na těstoviny hotová za 3 minuty! Nesmírně jednoduchá záležitost, vlastně jednodušší než moje oblíbená omáčka s cibulí.

Ravioly s máslovo-šalvějovou omáčkou a parmezánem
Ravioly se šalvějovou omáčkou a parmezánem

Tuhle omáčku (burro oro e salvio) nejlépe nakombinujete s plněnými těstovinami, třeba s tortelli, tortellini a nebo ještě lépe s raviolemi plněnými sýrem. Bude chutnat všem, kteří mají rádi chuť dobrého másla a bylinek. Šalvěj si ideálně pěstujte doma. Je to úžasná bylinka s podlouhlými sametovými listy. Italové ji milují a je to jedna z nejoblíbenějších bylinek vůbec. Používají ji téměř vždy čerstvou, přijatelné jsou maximálně její celé sušené listy. V domácnosti ji využijete výborně k ochucení ryb nebo zvěřiny a v zimě potom, když vás bolí v krku (stačí vykloktat a bolest je pryč).

Šalvěj, cenná bylinka ideální pro jednoduchou těstovinovou omáčku
Šalvěj na omáčku pro 2

 

Jak na to: 3 minuty a 4 ingredience

Na 2 porce těstovin s omáčkou si připravte:

  • máslo (100% máslo, žádné náhražky)
  • těstoviny (ideálně čerstvé ravioli plněné ricottou nebo jiným sýrem)
  • šalvěj (podle chuti, já dělám z cca 10 lístků šalvěje, postačí určitě i méně pro jemnější chuť)
  • parmezán na posypání
Vložte máslo do malého kastrůlku a na středním plameni ho rozpalte. Jakmile získá nazlátlou barvu, vhoďte do něho lístky šalvěje. Můžete je nasekat nebo je nechte vcelku. Pozor aby vám v másle neprskaly, měly by být oprané a osušené. Šalvěj nenechávejte v másle příliš dlouho na plotně, usmažila by se a to nechceme. Nechte tedy šalvěj chvilku rozvonět a potom celý obsah kastrůlku vylijte na hotové těstoviny, promíchejte a podávejte s miskou čerstvě nastrouhaného parmezánu. A to je vše!
Máslo se šalvějí
Příprava omáčky v malém kastrůlku

Znáte tuhle omáčku? Chutná vám? Na naše poměry vypadá vcelku nezvykle. Když ji ale ochutnáte na čerstvých těstovinách ve spojení s parmezánem, pochopíte, že to stojí za to. Příště se můžete těšit na recept na výbornou masitější omáčku, kterou ocení hlavně pánové :)

 


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

2 COMMENTS

  1. Skvělý nápad. Právě jsem dojedla a těstoviny jsem zaměnila za brambory, protože jsem na ně měla větší chuť. Jako příloha ke steaku vynikající!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here