Pavlova dort s malinami

Měla jsem na něj už dlouho políčeno. Ta obrovská rozpraskaná pusinka, na kterou nakupíte ovoce a tunu šlehačky. Dort Pavlova je oblíbená novozélandská specialita, populární v anglicky mluvících zemích. U nás najdete něco podobného pod pojmem bezé. Upečte si ho, není to těžké!

Pavlova dort s malinami

Recept na Pavlova

  • 6 vaječných bílků
  • 250 g cukru (nejlépe funguje moučka) + pár lžic do šlehačky
  • špetka soli
  • 400 g ovoce (dle libosti maliny, jahody, kiwi, maracuja)
  • 200 ml smetany na šlehání
  • vanilková semínka

Pavlova dort s malinami Jak upéct Pavlova

Pavlova by měl být navrchu suchá a rozpraskaná pusinka, která je uvnitř vláčná. Existují dva typy pečení, rychlejší a pomalejší. Někteří dort pečou velmi pomalu při nízké teplotě, třeba celou noc. Mně ke štěstí stačila jedna hodina pečení v troubě bez horkovzduchu na 150 stupňů a zafungovalo to skvěle.

Postup

Předehřejte troubu (150 stupňů). Bílky pečlivě vyšlehejte, nejprve tak, aby se tvořily špičky. V této fázi přidejte cukr a sůl. Šlehejte dalších 7 minut dokud nebude bílek pěkně hustý, lesklý a bez hrudek. Můj byl poměrně tekutý, což mě znejistilo ale ve výsledku to nevadilo. Navrstvěte bílek na plech na pečící papír. Pečte hodinu.

Na dort připravte šlehačku s vanilkovými semínky, přidejte cukr podle chuti. Já osladila šlehačku sirupem z agáve a fungovalo to. Ovoce je jistě nejlepší čerstvé, ale spoustu parády uděláte i s mraženými malinami. Ty jsem použila já. Nejhezčí jsem nechala na ozdobu a zbytek schovala oslazený pod šlehačku. K dezertu jsem potom přidala malinové coulis.

Pavlova dort s malinami

Variace a jak zajistit nejlepší výsledek

Některé recepty přidávají kukuřičný škrob a ocet. Jamie nepoužívá ani jedno a já si ověřila, že jednodušší způsob bez přidávání škrobu a octu funguje. Velmi pěkný nápad je ze zbylých žloutků dodělat pro dort krém. A protože jde o bílkový dezert, je nezbytné správné našlehání čerstvých bílků v čisté míse. Perfektně se k dezertu hodí malinové coulis, do něj se dá hezky namočit sušší část dortu, stejně jako do té šlehačky. Rozpraskání dortu je žádoucí, není Pavlova bez prasklinek.

Odkud Pavlova pochází a proč má ruské jméno

Pavlova je nejspíš dílem jednoho šéfkuchaře z novozelándského Welingtonu, který ho vytvořil na počest ruské baletky Anny Pavlové. Původně byl ozdobený kiwi, které mělo připomínat baletčinu zelenkavou sukýnku.

 


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here