Existují stovky různých receptů a triků, jak upéct to nejlepší kuře. Mám pro vás ověřenou metodu, díky které bude vaše kuře neuvěřitelně šťavnaté a plné chuti jako ještě nikdy. Zárukou úspěchu je už samotný autor téhle metody Heston Blumenthal, který vždy hledá dokonalé postupy při přípravě nejrůznějších pokrmů.
Ingredience na Hestonovo pečené kuře
- kvalitní kuře
- hrst čerstvého tymiánu
- citron
- 120 gramů soli
- 2 litry vody
- máslo na potření
Postup: jak upéct nejlepší kuře
Na konci článku si můžete pustit postup na videu. Klíčové jsou při přípravě kuřete tyhle dvě věci:
- Naložit kuře do solného roztoku přes noc
Kuře si díky tomu při pečení zachová svoji šťavnatost. Pozor na množství soli, když dáte víc, efekt může být už opačný. - Péct pomalu a na nízku teplotu – 90°C hodinu a půl
Při pečení na vysokou teplotu se veškerá tekutina z masa vyždímává ven, jen pomalé pozvolné pečení zachovává masu jeho šťavnatost. Vzpomeňte si na babičku a maminku, jak pečou kachnu. Několik hodin na střední teplotu.
Večer před pečením
Kuře omyjte a vložte do hrnce tak velkého, aby bylo kuře celé zalité vodou a nevyčuhovalo. Zalejte kuře solným roztokem, na 1 litr použijte 60 gramů soli.
V den pečení
Dejte předehřát troubu na 90°C. Vytáhněte kuře, opláchněte a připravte si ho na pekáč. Kuře nesvazujte, nechte ho volně ležet. Do dutiny vložte tymián a citron. Na prsa a vršek rozetřete cca 50 gramů másla tak, aby na prsou zůstávalo máslo ve vrstvě. Šoupněte kuře do trouby v pekáči, mě osobně se nejlépe peče v masivních hrncích.
Pečte alespoň hodinu a půl, důležité je udržet správnou teplotu. Potom zkontrolujte teplotu masa. Použijte k tomu tedy teploměr (seženete i kolem 250 Kč) . Heston říká, že 60°C je ideální a vždy perfektní. Pro bezpečnost a nezávadnost se obvykle doporučuje propéct kuře alespoň na 70°C. Kuře po upečení nebude vůbec vypadat lákavě a už vůbec nebude vonět. A to je dobře, protože si všechny chutě a vůně drží uvnitř.
Jakmile má vaše kuře 60-70°C, vytáhněte ho a nechte do 45 minut odpočívat jen tak v pekáči. Rozpalte mezitím troubu na maximum. Kuře potřete rozpuštěným máslem a potom dejte dopéct na 10-15 minut, aby se kuřátku vytvořila lákavá kůřčička.
Shrnuto a podtrženo
Nikdy jsme si ještě na obyčejném pečeném kuřeti tolik nepochutnali. Už nikdy nebudu péct kuře jinak. I studené na chlebu bylo vážně dokonalé.
Máte nějaký vlastní trik jak upéct výborné kuře? Nasdílejte další tipy do komentářů :)
Říkala jsem si, že hodina a půl je málo, a taky že jo. A to jsem měla malé kuře pokojové teploty – 1,2 kg. Po hodině a půl mělo 50°C a musela jsem ho péct ještě 40 minut. Pokud by bylo větší, rovnou čas zdvojnásobte.
Ale to je hezké :)
Tak takhle moje babička připravovala kuře i na smažení a já podobně leč déle vepřové koleno, bůček i krkovici…
Pečení max na 120°C
Vypadá skvěle! Zatím se mi doma skutečně šťavnaté a dobré kuře nepodařilo. Rozhodně ne tak dobré jako v kvalitních restauracích. Tak možná se tentokrát povede :)
ahojda, celý život peču kuře podle moudra mojí babičky. Čím menší tím rychleji upečené a stejně chutné :) prostě to kuře naporcuju na stehna křídla a prsa :) pomatlat máslem aby bylo ve vrstvě a osolit a o pepřit. Skelet užiji na vývar :)
Právě jsem ho dodělala a je naprosto neuvěřitelné. Kůžička, kterou jsem nikdy do pusy nevzala, mě svým vzhledem svedla k ochutnání. Maso je šťavnaté. Mám ráda prsíčka a díky tomuto receptu, je již nikdy nebudu žvýkat „nasucho“ Skláním se před mistrem kuchařem, který vymyslel tento delikátní recept a od teď už kuře jinak dělat nebudu
Super, to zní skvěle. I já už kuře jinak než takhle doma nepeču :)
Souhlasím, kuře je štavnaté a to jsem na vyzkoušení koupil takového mrzáka z ,,lásky k česku“
Super recept
Dohromady jsem pekla asi 4,5 hodiny, pořád teplota uvnitř kuřete byla nízká – až jsem nadávala, jestli není rozbitý teploměr, protože tohle už není možný! :-D Pekla jsem to bez toho“odpočinku“ kuřete 45 minut, protože další čas navíc by už asi přítel hlady nevydržel a možná by sežral i mě. :-D Jinak příteli i mně to moc chutnalo, ale nevím, jestli se ještě někdy budu chtít péct kuře takovýmhle způsobem, i když to bylo vážně skvělé… :-)
v jaké formě se tam dává ten citron
Ahoj Šárko, normální přepůlený citron. Ideálně bez chem. ošetření slupky, protože ty chemikálie nejde z kůry oprat.
Kure bylo uzasne a stavnate, slepice co po hodine a pul nepochopi,ze jim trouba nepece a musi pridat teplotu aby dosahly 60/70 stupnu radej tento recept nekomentujte. Ja jsem pekla na 110 ve starsi troube. Nikdy se mi nepodarilo tak dobre a to jsem vynechala citron i tymian. Dekuji mistrovi!
Ahoj, prosím pro úplnou začátečnici – peče se kuře přikryté? Nebo ne? :) Díky
Nejlépe přikryté, odkrývat až na závěr :)
Péct s poklicí, či bez?
Lepší ze začátku s poklicí. Jen pozor, některý tip hrnce prodlužuje pečení, např. velké tlusté litinové.