Upečte opravdu šťavnaté kuře! Podle Hestona Blumenthala

Existují stovky různých receptů a triků, jak upéct to nejlepší kuře. Mám pro vás ověřenou metodu, díky které bude vaše kuře neuvěřitelně šťavnaté a plné chuti jako ještě nikdy. Zárukou úspěchu je už samotný autor téhle metody Heston Blumenthal, který vždy hledá dokonalé postupy při přípravě nejrůznějších pokrmů.

Kuřecí prsíčka

IMG_4363

Ingredience na Hestonovo pečené kuře

  • kvalitní kuře
  • hrst čerstvého tymiánu
  • citron
  • 120 gramů soli
  • 2 litry vody
  • máslo na potření

Postup: jak upéct nejlepší kuře

Na konci článku si můžete pustit postup na videu. Klíčové jsou při přípravě kuřete tyhle dvě věci:

  • Naložit kuře do solného roztoku přes noc
    Kuře si díky tomu při pečení zachová svoji šťavnatost. Pozor na množství soli, když dáte víc, efekt může být už opačný.
  • Péct pomalu a na nízku teplotu – 90°C hodinu a půl
    Při pečení na vysokou teplotu se veškerá tekutina z masa vyždímává ven, jen pomalé pozvolné pečení zachovává masu jeho šťavnatost. Vzpomeňte si na babičku a maminku, jak pečou kachnu. Několik hodin na střední teplotu.

Večer před pečením
Kuře omyjte a vložte do hrnce tak velkého, aby bylo kuře celé zalité vodou a nevyčuhovalo. Zalejte kuře solným roztokem, na 1 litr použijte 60 gramů soli.

IMG_4310

V den pečení
Dejte předehřát troubu na 90°C. Vytáhněte kuře, opláchněte a připravte si ho na pekáč. Kuře nesvazujte, nechte ho volně ležet. Do dutiny vložte tymián a citron. Na prsa a vršek rozetřete cca 50 gramů másla tak, aby na prsou zůstávalo máslo ve vrstvě. Šoupněte kuře do trouby v pekáči, mě osobně se nejlépe peče v masivních hrncích.

Kuře před pečením

Pečte alespoň hodinu a půl, důležité je udržet správnou teplotu. Potom zkontrolujte teplotu masa. Použijte k tomu tedy teploměr (seženete i kolem 250 Kč) . Heston říká, že 60°C je ideální a vždy perfektní. Pro bezpečnost a nezávadnost se obvykle doporučuje propéct kuře alespoň na 70°C. Kuře po upečení nebude vůbec vypadat lákavě a už vůbec nebude vonět. A to je dobře, protože si všechny chutě a vůně drží uvnitř.

Kuře podle Hestona

Jakmile má vaše kuře 60-70°C, vytáhněte ho a nechte do 45 minut odpočívat jen tak v pekáči. Rozpalte mezitím troubu na maximum. Kuře potřete rozpuštěným máslem a potom dejte dopéct na 10-15 minut, aby se kuřátku vytvořila lákavá kůřčička.

Shrnuto a podtrženo

Nikdy jsme si ještě na obyčejném pečeném kuřeti tolik nepochutnali. Už nikdy nebudu péct kuře jinak. I studené na chlebu bylo vážně dokonalé.

Máte nějaký vlastní trik jak upéct výborné kuře? Nasdílejte další tipy do komentářů :)


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

15 COMMENTS

  1. Říkala jsem si, že hodina a půl je málo, a taky že jo. A to jsem měla malé kuře pokojové teploty – 1,2 kg. Po hodině a půl mělo 50°C a musela jsem ho péct ještě 40 minut. Pokud by bylo větší, rovnou čas zdvojnásobte.

  2. Ale to je hezké :)
    Tak takhle moje babička připravovala kuře i na smažení a já podobně leč déle vepřové koleno, bůček i krkovici…
    Pečení max na 120°C

  3. Vypadá skvěle! Zatím se mi doma skutečně šťavnaté a dobré kuře nepodařilo. Rozhodně ne tak dobré jako v kvalitních restauracích. Tak možná se tentokrát povede :)

  4. ahojda, celý život peču kuře podle moudra mojí babičky. Čím menší tím rychleji upečené a stejně chutné :) prostě to kuře naporcuju na stehna křídla a prsa :) pomatlat máslem aby bylo ve vrstvě a osolit a o pepřit. Skelet užiji na vývar :)

  5. Právě jsem ho dodělala a je naprosto neuvěřitelné. Kůžička, kterou jsem nikdy do pusy nevzala, mě svým vzhledem svedla k ochutnání. Maso je šťavnaté. Mám ráda prsíčka a díky tomuto receptu, je již nikdy nebudu žvýkat „nasucho“ Skláním se před mistrem kuchařem, který vymyslel tento delikátní recept a od teď už kuře jinak dělat nebudu

  6. Dohromady jsem pekla asi 4,5 hodiny, pořád teplota uvnitř kuřete byla nízká – až jsem nadávala, jestli není rozbitý teploměr, protože tohle už není možný! :-D Pekla jsem to bez toho“odpočinku“ kuřete 45 minut, protože další čas navíc by už asi přítel hlady nevydržel a možná by sežral i mě. :-D Jinak příteli i mně to moc chutnalo, ale nevím, jestli se ještě někdy budu chtít péct kuře takovýmhle způsobem, i když to bylo vážně skvělé… :-)

    • Ahoj Šárko, normální přepůlený citron. Ideálně bez chem. ošetření slupky, protože ty chemikálie nejde z kůry oprat.

  7. Kure bylo uzasne a stavnate, slepice co po hodine a pul nepochopi,ze jim trouba nepece a musi pridat teplotu aby dosahly 60/70 stupnu radej tento recept nekomentujte. Ja jsem pekla na 110 ve starsi troube. Nikdy se mi nepodarilo tak dobre a to jsem vynechala citron i tymian. Dekuji mistrovi!

    • Lepší ze začátku s poklicí. Jen pozor, některý tip hrnce prodlužuje pečení, např. velké tlusté litinové.

Napsat komentář: Šárka Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here