Extrémně povedené a prostě vynikající! Pracny neboli medvědí tlapky podle starého o věřeného receptu tak, jak to napsala královna českých kuchařek Sandtnerová. Už nikdy nebudu dělat jiné.
Ingredience na pracny
(uděláte z toho hromady pracen, ale nevadí, mizí samy!)
- 330 g polohrubé mouky (funguje i hladká)
- 120 g lískových oříšků
- 240 g moučkového cukru
- 50 g kakaa holandského typu
- špetka mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 250 g másla
- moučkový cukr s vanilkou na obalení
Recept na pracny
Nejprve orestujte lískové ořechy v troubě na plechu, 10 minut na 180 °C. Až se rozvoní, vsypte je do utěrky, promněte a zbavte hnědého obalu. Umelte najemno.
Oříšky promíchejte s cukrem, kakaem, moukou i kořením a přidávejte po kouscích rozměklé máslo. Uhněťte bochánek, je to trochu fuška a chce to svůj čas pokud nemáte stroj. Připravené těsto nechte přes noc odpočívat v lednici.
Druhý den si připravte formičky a uždibujte kousky těsta. Pozor, ve formičkách pracny hodně nabydou, dělejte vprostřed důlek a těsta pod okraj. Pokud máte formičky z loňského roku, nemusíte je vymazávat, pracny jdou ven krásně samy. Pečou se na 160 °C, stačí 20 minut. Horké vyklopte a ještě za tepla vyválejte v cukru. Nebo je jako já pocukrujte, cukru je potom méně a vypadá to pěkně.
Za recept díky Herbáři.