Těžko bychom hledali typičtější italský dezert, než právě tiramisu. Lahodný moučník s příchutí kávy a mandlového likéru najdete po celé Itálii. Dosud není jasné, kde se prvně objevil, Italové mají o původu mnoho teorií. Nejspíš to bylo Treviso, restaurace Le Beccherie. Mohl to být i Piemont, odkud pocházejí piškoty savoiardi a nebo Lombardie, odkud pochází mascarpone. Dezert je to vcelku snadný, nic nemusíte péct, stačí z vajec vyšlehat krém. Díky přípravě také dostalo tiramisu zřejmě svůj název, který znamená doslova „táhni mě nahoru“.
Pravé domácí tiramisu
Existuje pravé italské tiramisu?
Tento dezert je natolik populární po celé Itálii, že vzniklo několik regionálních úprav a variací. A tak i Babicovo tiramisu s rumem by v Itálii prošlo, ovšem bez toho jeho „tričku“ s ovocem a citronovou kůrou. Do tiramisu se opravdu v některých částech Itálie dává rum. Jinde je to zase víno marsala, koňak nebo dokonce whiskey. V použití alkoholu panuje nejvíce odlišností a názorových rozporů.
Některé zdroje místo bílků uvádí našlehanou šlehačku (200 ml na 4 žloutky). Tuto variantu jsem zatím neotestovala, pokud vy ano, dejte vědět jaké to je.
Jakou nádobu použít
Mě se nejvíce osvědčují skleněné nebo keramické nádoby, pokud mi tedy nejde o tom, jak to nakonec vypadá. Málokdy se mi podařilo vyndat tiramisu z nádoby tak, aby bylo jako kostka. Velmi pěkně vypdá tiramisu i ve skleničkách, používám ty po svíčkách z Ikea. Chystám se vyzkoušet tuhle super formu, díky které by se mohlo podařit tiramisu mít pěkně vyklopené na podnose.
Tiramisu ve skleničkách
Postup je vcelku jednoduchý a příprava zábavná
1. udělejte silnou kávu, nalijte si ji do hlubší misky
Co se dá zkazit: špatně našlehaný krém – pokud našleháte málo, krém bude těžký a příliš vlhký. Také můžete rozmočit piškoty, potom se rozpadají a výsledek není dobrý.
Hotový krém na tiramisu
Tiramisu po česku: lučina a další náhražky
Možná jste zaslechli, že mascarpone není potřeba, že se dá udělat tiramisu z Lučiny. To je přeci také čerstvý sýr. Problém je ale ve složení. Lučina obsahuje podstatně méně tuku (27 g na 100g), má více bílkovin a je solená. Mascarpone má tuku o polovinu více a na chuti i konzistenci je to vážně znát. Je tuhé, nerozpadá se a je krémovité, lahodně tučné. Použití Lučiny je vhodné jen pro dietu, rozhodně se to chuťově nepodobá.
Na posyp je třeba použít kakaový prášek, ne čoko nápoj v prášku typu Granko a Nesquik. Granko a podobné produkty sice obsahují nějaké kakao (cca 20%), ale mimo něj spoustu dalších zbytečných věcí (cukr, koření, éčka…). Pravé kakao má typicky hořkou silnou chuť podobnou kávě a to je to, co potřebujete.
Sypání kakaa – poslední krok v přípravě tiramisu
Mezi jedinou relevantní náhražku patří rum, nebo víno marsala místo Amareta, Barbera. Piškoty savoiardi můžete v nejhorším nahradit našimi piškoty, ale vážně to už nebude připomínat tiramisu. Savoiardi koupíte dnes už běžně i v supermarketech, má je například Globus, Billa.
Miska na tiramisu, tato stačí na 4 porce (1/2 ingrediencí receptu)Hotové tiramisu – šup s ním do ledničky!
Video recept po italsku
A pro ty z vás, který si to potřebují i prohlédnout mám rychlo video jak příprava tiramisu probíhá.
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008
Dělala jsem poloviční dávku a bylo to fantastické. Opravdu moc dobré. Dala jsem tam malinko rumu, ale jinak jsem snad všecky ingredience dodržela a dá se to poznat. Díky! :)
je to mnam, ale na mě az moc sladky. Mozna kdyz se to dela z normalnich piskotu, ale ty savoiardi jsou uz predem slazeny. Az budu delat tiramisu priste, budu se drzet tohodle receptu, ale dam tam tak polovicni davku cukru.
Tiramisu jinak přesněji TIRAMESÙ, pochází z města Treviso, region Venecia a přou se o jeho prvenství 3 restaurace (2 z již zmiňovaného Trevisa). Odtud název „pick me up“- TIRA ME SÙ, kde ho vymyslela původní majitelka restaurace Campeol, Alba Campeol, jež byla po porodu zesláblá a její tchýně jí připravila Zabaglione a kuchař Lolly Linguatto a jeho učednice Francesca (pojmenování po jejím dívčím jméně Tiramesu) ho přepracoval. Další verze připisují prvenství restauraci El Toula. Starší verze hovoří dokonce o kurtizánách a jejich zákaznících, kteří potřebovali něco na „povzbuzení“- „pick me up „“zvedni mě“. A pak je zde legenda o Cosimu III. Medicejským. Odtud tedy původní název Tiramisu. A jinak si myslím, že cukru je tam přiměřené množství, ani moc ani málo. A moc hezký blog :) konečně někdo kdo jde i pod povrch věci :) jen tak dál
Ahoj dělala jsem jen ze 4 vajec a přidala do krému drobet citronové kůry a vanilkový cukr a bylo to vynikajícííí =) s bílky krásně lehoučké, mascarpone – to se nedá srovnat – a Amaretto (rum je nůďo) – opravdu požitek. Zkrátka nic nenahrazovat. Sladké mi to přišlo úpe akorát. Díky za článek! =)
Dělám dle stejného receptu, naopak někdy ještě cukr přidávám. V Itálii dělají všechny dezerty velmi sladké. Z malého kousku máte uspokojené chutě a nesníte toho celou mísu. :-)
Díky, že někdo také rád původní recepturu…ta česká se nedá srovnávat.
Jani to je zapékací miska z Billy, z nějaké akce. Prošla jsem teď pár eshopů, ale nikde podobnou nemají, všude prodávají spíš keramiku. Tiramisu to přitom nejlépe sluší právě ve skle :)
Dnes jsem poprvé tiramisu odzkoušela a kromě dlouhých piškotů (dala jsme naše malé české kulaté) jsem dodržela všechny ingredience. Přesto dezert ani po 6 hodinách nebyl ztuhlý a při krájení se rozpadal (dala jsem do plechové dortové formy). Prosím, kde jsem udělala chybu? A jak dezert nakrájíte a vytáhnete z takto hluboké skleněné mísy (viz obrázek výše)? Děkuji za odpovědi.
Máco – moje tiramisu obvykle také nebývá moc tuhé, ale chutná skvěle :) Nandavám ho obvykle velkou lžící. Velmi pěkně vypadá např. ve skleničkách, ze kterých se potom snadno vyjídá lžičkou. Jinak to chce vychytat dobře míru namáčení piškotů. Myslím, že ty české piškoty možná také pojmou méně vlhkosti. Zkus ještě piškoty savoiardi, namáčet opatrně a jen trochu, mají vsáknout vlhkost z krému.
Tiramisu jsem poprvé dělala podle tohoto receptu. Použila jsem mascarpone, cukrářské piškoty LaCestera i Amaretto z Lídlu a výsledek byl naprosto úžasný nejen pro mě, ale i pro mé hosty. Každý tvrdil, že lepší tiramisu nejedl!
Jedinkrát jsem je zkoušela dělat z kulatých piškotů a zjistila, že nikdy více! Kulaté piškoty vsáknou mnohem méně vlhkosti, zůstaly tuhé a zbytek byl příliš mokrý. Nedoporučuji! Moučník zásadně nechávám uležet přes noc, déle jako 6 hodin, ale ani delší čas kulatým piškotům nepomohl.
Piškoty z Lídlu nejsou drahé a skutečně se vyplatí. Z nich udělané tiramisu mi chutnalo více než z piškotů savoiardy – méně sladké a moučník celkově tužší. Je to samozřejmě otázka namáčení – asi jsem se netrefila.
Dobry den, dnes jsme udelali tiramisu podle vaseho navodu, ne vsechno jsme dodrzeli, mene sladime,piskoty jsme nesehnali, ale jine tiramisu uz delat nebudu…..zadne ceske tiramisu:-) tohle bylo uzasne, ten krem……..nenahrazujte mascarpone nicim jinym, lepsi si priplatit a mit proper taste, opravdou chut tiramisu:-) diky a dobrou chut!!!!!!!
většinou, když jdu do nějaké restaurace a dám si tiramisu, nikdy to není ono. Z 95% nahrazujou mascarpone vším možným – nejčastěji zakysanou smetanou nebo tvarohem, sem tam tam strčí ovoce nebo rybízový džem. (mimochodem při ceně 45 korun by tam to mascarpone dát mohli) Chtěla bych apelovat, u tohoto recepty nic nepřidávat, nic neubírat, nic nenahrazovat. Tiramisu sluší jen to, co už má. Proto si tiramisu děláme jen doma, mám recept přímo od itala a je stejný jako tento.
Jsem toho názoru, že pokud se rozhodnu dělat Tiramisu, použiji ty suroviny, které tam patří … jinak to prostě není Tiramisu, ale dezert á la … Tohle Tiramisu je opravdu výborné – já žloutky šlehám v horké lázni nebo nad parou dobrých 15 minut – díky tomu údajně salmonela nehrozí … a jsou nádherně zpěněné … Lucko děkuji a Šárko Tobě taky … do Itálie jezdím 2x ročně, takže teď můžu trošku zamachrovat … ;-)
Vyzkoušela jsem tento recept a mohu s čistým svědomím říci, že lepší dezert tohoto druhu jsem nikdy nevytvořila. Všechny ingredience dodrženy, nic jsem neměnila. Jen příště udělám raději z poloviční dávky, jinak se nevejdu do dveří. Žloutky i následný sníh jsem šlehala nad parou (pro jistotu), mascarpone bylo z Lidlu. A druhý den se dala porce krásně přenést na talířek v přibližném tvaru kostky. Nádhera a lahoda.
Bola som na návšteve a keďže sme tam mali dosť deťúreniec- ocenila som prispôsobený recept pre deti a môjmu manželovi keďže nemá rád kávu bol ako nebíčko v ústach. Piškoty namočené v melte, mandľová esencia, mascarpone 250, len 6 dkg cukru, 3 žĺtka/domáce vajíčka/ medzi to boli dané čučoriedky/borúvky/.
No výborné – nielen deti ale aj dospeláci sme si pochutili. Originál je vždy originál, to nikto nepopiera ale vždy musíme myslieť aj na tých, ktorí sú menší, nemôžu kávu, veľa cukru apod.
Supr recept . Použil jsem tuzemský rum , silné preso z automatického presovače a povedlo se hned z první . Na receptu jsem nic nenahrazoval . Paráda. Honza .
Take se musim podelit se zkusenosti s timto receptem,vcera jsem ho delala prvne a hned se povedl na jednicku,navsteve nesmirne chutnal. A muj táta na to: ,,bylo to vyborne,jen jednu chybu to ma,bylo toho malo“ Coz mluvi samo za sebe. Dnes jsem delala znovu,opravdu skvostne!!!! DEKUJI za recept,vse jsem dodrzela.
Jdu se podělit i já o svůj recept. Odkoukala jsem ho od světoznámého cukráře Buddy Valastro (Cake boss). Rum, tvaroh, lučina, citronová kůra se nedá prostě použít do Tiramisu, potom to totiž Tiramisu není.
Vše co uvádí Lucka + smetana a víno Marsala. Každou vrstvu prosypat kakaem…. Budu ho teď ještě s medovníkem a punčákem dělat na oslavu 50 let výročí svatby a na zapití dvou narozených miminek a jedno z nich je Naše Maruška :) Miluju recepty dle tradičních receptů!
Super, moc ti děkuji za nasdílený tip na velmi pěknou obměnu, která je naprosto OK. Ať žijou tradiční recepty, jsem ráda, že nejsem jejich jediným příznivcem :D
WAW, veľmi pekne ďakujem za recept, tiramisu je fantastické. Doma malo veľký úspech. Idem ho robiť 3 víkend po sebe. Fakt super. Aj keď som sa troška obávala surových vajíčok, prekonala som to a dobre som urobila. Veď keď sme boli deti žĺtko s cukrom sme milovali. Skúsila som ho aj so šľahačkovou smotanou a bolo mi ľúto bielok tak som to dala aj tie. Bolo to tiež super ale aj tak zostanem pri variante bez smotany. Ešte raz veľké ďakujem Monika.
Dezertík je famooozny ,robievam ho presne ako tento akurát nedávam bielka len žltka a ešte nikdy nesklamal…ak vynecháte bielka krájania sa nemusíte báť….
Těžko bychom hledali typičtější italský dezert, než právě tiramisu. Lahodný moučník s příchutí kávy a mandlového likéru najdete po celé Itálii. Dosud není jasné, kde...
Tihle šneci jsou úžasné francouzské pečivo, které připomíná "brýle" z našich českých pekáren. Můžete si je sami upéct do běžné kulaté dortové formy. Motání...
Syrový vejce, blééééé.
To nemyslis vazne!
Zkoušel jsem i se smetanou a neuvěřitelně to přidá na hutnosti, z těch bílků to má neuvěřitelnou lehkost. Doporučuji nezaměňovat :)
Souhlasím, krém má být lehký! Jako bonus je také méně kalorický :-).
Kdysi jsem dělala v cukrárně u Italů v Německu a při výrobě tiramisu nikdy šlehačku nedávali. Ani jsem to nezkoušela, mascarpone je už takhle hutné.
Dělala jsem poloviční dávku a bylo to fantastické. Opravdu moc dobré. Dala jsem tam malinko rumu, ale jinak jsem snad všecky ingredience dodržela a dá se to poznat. Díky! :)
je to mnam, ale na mě az moc sladky. Mozna kdyz se to dela z normalnich piskotu, ale ty savoiardi jsou uz predem slazeny. Az budu delat tiramisu priste, budu se drzet tohodle receptu, ale dam tam tak polovicni davku cukru.
Tiramisu jinak přesněji TIRAMESÙ, pochází z města Treviso, region Venecia a přou se o jeho prvenství 3 restaurace (2 z již zmiňovaného Trevisa). Odtud název „pick me up“- TIRA ME SÙ, kde ho vymyslela původní majitelka restaurace Campeol, Alba Campeol, jež byla po porodu zesláblá a její tchýně jí připravila Zabaglione a kuchař Lolly Linguatto a jeho učednice Francesca (pojmenování po jejím dívčím jméně Tiramesu) ho přepracoval. Další verze připisují prvenství restauraci El Toula. Starší verze hovoří dokonce o kurtizánách a jejich zákaznících, kteří potřebovali něco na „povzbuzení“- „pick me up „“zvedni mě“. A pak je zde legenda o Cosimu III. Medicejským. Odtud tedy původní název Tiramisu. A jinak si myslím, že cukru je tam přiměřené množství, ani moc ani málo. A moc hezký blog :) konečně někdo kdo jde i pod povrch věci :) jen tak dál
Šárko díky za pochvalu a pěkný příběh :) odkud ho máte?
Tak to opravdu je….zajímám se historii každého jednotlivého dezertu, surovin, koření apod a pátrám a čtu a peču a píši o tom…..mnoho úspěchů
Mascarpone sa da nahradiť tvarohom ktorý je rozmixovaný na jemno. Da sa kupiť v Kaflande, vyrobca milblu
Nedá
Ahoj dělala jsem jen ze 4 vajec a přidala do krému drobet citronové kůry a vanilkový cukr a bylo to vynikajícííí =) s bílky krásně lehoučké, mascarpone – to se nedá srovnat – a Amaretto (rum je nůďo) – opravdu požitek. Zkrátka nic nenahrazovat. Sladké mi to přišlo úpe akorát. Díky za článek! =)
Taky doma dělám Tiramisu, jako v tomto receptu a vždycky je vynikájcí. Milujeme to. Osvěžující a lahodné.
Dělám dle stejného receptu, naopak někdy ještě cukr přidávám. V Itálii dělají všechny dezerty velmi sladké. Z malého kousku máte uspokojené chutě a nesníte toho celou mísu. :-)
Díky, že někdo také rád původní recepturu…ta česká se nedá srovnávat.
Dobrý den, zajímá mne miska, kterou jste použili na tiramisu, má ten správný tvar… Kde se dá koupit? díky za odpověď, Jana
Jani to je zapékací miska z Billy, z nějaké akce. Prošla jsem teď pár eshopů, ale nikde podobnou nemají, všude prodávají spíš keramiku. Tiramisu to přitom nejlépe sluší právě ve skle :)
Tu misku jsem dneska koupila v domácích potřebách. Je to značka SIMAX (česká kvalitní značka vyrábějící zapékací mísy, skleněné nádobí,…)
Dnes jsem poprvé tiramisu odzkoušela a kromě dlouhých piškotů (dala jsme naše malé české kulaté) jsem dodržela všechny ingredience. Přesto dezert ani po 6 hodinách nebyl ztuhlý a při krájení se rozpadal (dala jsem do plechové dortové formy). Prosím, kde jsem udělala chybu? A jak dezert nakrájíte a vytáhnete z takto hluboké skleněné mísy (viz obrázek výše)? Děkuji za odpovědi.
Máco – moje tiramisu obvykle také nebývá moc tuhé, ale chutná skvěle :) Nandavám ho obvykle velkou lžící. Velmi pěkně vypadá např. ve skleničkách, ze kterých se potom snadno vyjídá lžičkou. Jinak to chce vychytat dobře míru namáčení piškotů. Myslím, že ty české piškoty možná také pojmou méně vlhkosti. Zkus ještě piškoty savoiardi, namáčet opatrně a jen trochu, mají vsáknout vlhkost z krému.
Tiramisu jsem poprvé dělala podle tohoto receptu. Použila jsem mascarpone, cukrářské piškoty LaCestera i Amaretto z Lídlu a výsledek byl naprosto úžasný nejen pro mě, ale i pro mé hosty. Každý tvrdil, že lepší tiramisu nejedl!
Jedinkrát jsem je zkoušela dělat z kulatých piškotů a zjistila, že nikdy více! Kulaté piškoty vsáknou mnohem méně vlhkosti, zůstaly tuhé a zbytek byl příliš mokrý. Nedoporučuji! Moučník zásadně nechávám uležet přes noc, déle jako 6 hodin, ale ani delší čas kulatým piškotům nepomohl.
Piškoty z Lídlu nejsou drahé a skutečně se vyplatí. Z nich udělané tiramisu mi chutnalo více než z piškotů savoiardy – méně sladké a moučník celkově tužší. Je to samozřejmě otázka namáčení – asi jsem se netrefila.
lepší jsou italské piškoty z PENNY..vyzkoušeno…
Dobry den, dnes jsme udelali tiramisu podle vaseho navodu, ne vsechno jsme dodrzeli, mene sladime,piskoty jsme nesehnali, ale jine tiramisu uz delat nebudu…..zadne ceske tiramisu:-) tohle bylo uzasne, ten krem……..nenahrazujte mascarpone nicim jinym, lepsi si priplatit a mit proper taste, opravdou chut tiramisu:-) diky a dobrou chut!!!!!!!
většinou, když jdu do nějaké restaurace a dám si tiramisu, nikdy to není ono. Z 95% nahrazujou mascarpone vším možným – nejčastěji zakysanou smetanou nebo tvarohem, sem tam tam strčí ovoce nebo rybízový džem. (mimochodem při ceně 45 korun by tam to mascarpone dát mohli) Chtěla bych apelovat, u tohoto recepty nic nepřidávat, nic neubírat, nic nenahrazovat. Tiramisu sluší jen to, co už má. Proto si tiramisu děláme jen doma, mám recept přímo od itala a je stejný jako tento.
Jsem toho názoru, že pokud se rozhodnu dělat Tiramisu, použiji ty suroviny, které tam patří … jinak to prostě není Tiramisu, ale dezert á la … Tohle Tiramisu je opravdu výborné – já žloutky šlehám v horké lázni nebo nad parou dobrých 15 minut – díky tomu údajně salmonela nehrozí … a jsou nádherně zpěněné … Lucko děkuji a Šárko Tobě taky … do Itálie jezdím 2x ročně, takže teď můžu trošku zamachrovat … ;-)
Vyzkoušela jsem tento recept a mohu s čistým svědomím říci, že lepší dezert tohoto druhu jsem nikdy nevytvořila. Všechny ingredience dodrženy, nic jsem neměnila. Jen příště udělám raději z poloviční dávky, jinak se nevejdu do dveří. Žloutky i následný sníh jsem šlehala nad parou (pro jistotu), mascarpone bylo z Lidlu. A druhý den se dala porce krásně přenést na talířek v přibližném tvaru kostky. Nádhera a lahoda.
Tak mam tiramisu uz v lednicce, tak jsem na to zvedava..:). Mela jsem jen kulatou dortovou formu, tak jsem pouzila tu, tak snad to bude ok..;)
Karolína: Držím palce, dej vědět jak dopadlo :)
Bola som na návšteve a keďže sme tam mali dosť deťúreniec- ocenila som prispôsobený recept pre deti a môjmu manželovi keďže nemá rád kávu bol ako nebíčko v ústach. Piškoty namočené v melte, mandľová esencia, mascarpone 250, len 6 dkg cukru, 3 žĺtka/domáce vajíčka/ medzi to boli dané čučoriedky/borúvky/.
No výborné – nielen deti ale aj dospeláci sme si pochutili. Originál je vždy originál, to nikto nepopiera ale vždy musíme myslieť aj na tých, ktorí sú menší, nemôžu kávu, veľa cukru apod.
Nikde jsem se nedocetla, jakou kávu použijete? Turka nebo rozpustné? Diky
Mono použijte co máte ráda, Italové by udělali silné malé espresso. My taky, někdy na to dělám i filtrovanou kávu. Instant půjde taky, turek přecedit.
Supr recept . Použil jsem tuzemský rum , silné preso z automatického presovače a povedlo se hned z první . Na receptu jsem nic nenahrazoval . Paráda. Honza .
Take se musim podelit se zkusenosti s timto receptem,vcera jsem ho delala prvne a hned se povedl na jednicku,navsteve nesmirne chutnal. A muj táta na to: ,,bylo to vyborne,jen jednu chybu to ma,bylo toho malo“ Coz mluvi samo za sebe. Dnes jsem delala znovu,opravdu skvostne!!!! DEKUJI za recept,vse jsem dodrzela.
Jdu se podělit i já o svůj recept. Odkoukala jsem ho od světoznámého cukráře Buddy Valastro (Cake boss). Rum, tvaroh, lučina, citronová kůra se nedá prostě použít do Tiramisu, potom to totiž Tiramisu není.
Vše co uvádí Lucka + smetana a víno Marsala. Každou vrstvu prosypat kakaem…. Budu ho teď ještě s medovníkem a punčákem dělat na oslavu 50 let výročí svatby a na zapití dvou narozených miminek a jedno z nich je Naše Maruška :) Miluju recepty dle tradičních receptů!
Super, moc ti děkuji za nasdílený tip na velmi pěknou obměnu, která je naprosto OK. Ať žijou tradiční recepty, jsem ráda, že nejsem jejich jediným příznivcem :D
WAW, veľmi pekne ďakujem za recept, tiramisu je fantastické. Doma malo veľký úspech. Idem ho robiť 3 víkend po sebe. Fakt super. Aj keď som sa troška obávala surových vajíčok, prekonala som to a dobre som urobila. Veď keď sme boli deti žĺtko s cukrom sme milovali. Skúsila som ho aj so šľahačkovou smotanou a bolo mi ľúto bielok tak som to dala aj tie. Bolo to tiež super ale aj tak zostanem pri variante bez smotany. Ešte raz veľké ďakujem Monika.
Dezertík je famooozny ,robievam ho presne ako tento akurát nedávam bielka len žltka a ešte nikdy nesklamal…ak vynecháte bielka krájania sa nemusíte báť….