Dostala jsem chuť užít si volné nedělní dopoledne vařením a tak jsem se vrhla do přípravy italských gnocchů. K nim jsem přichystala klasickou sorrentskou rajčatovou omáčku s bazalkou a mozzarelou. Udělat gnocchi vám určitě přinese dvě věci: spoustu práce a spoustu radosti. Pokud seženete ruce navíc, bude z toho ještě zábavnější dopoledne. Recept mám od Antonia Carluccia.
Recept na italské gnocchi
- 1 kg brambor
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- Sůl
+ omáčka podle vašeho výběru, viz níže
Postup: jak udělat domácí gnocchi
Uvařte brambory tak akorát, aby nebyly rozvařené. V míse je rozmačkejte a nechte vychladnout. Přidejte mouku, vejce a sůl. Na vále vypracujte v těsto.
Z těsta na pomoučeném vále rýžovou moukou ulupujte menší koule a válejte z nich válečky. Ty potom po 2 cm odřezávejte a gnocchi jsou na světě!
Ihned je zpracujte, vařte ve vodě cca 2 minuty, než vyplavou. Vhoďte do připravené omáčky a podávejte.
Tipy a triky pro perfektní gnocchi
- Brambory jsem mačkala šťouchadlem, ale měla jsem hrudky, lépe by fungoval jiný druh brambor a nebo lis na brambory.
- Noky doporučuji ihned zpracovat, bramborové těsto snadno zřídne a potom se vám slepí. Dobrým trikem je zmražení. A nebo si je rozložte na plech.
- Pro nadýchanost gnocchů někteří doporučují brambory nechat oschnout, tedy prolisované nechat chvíli při nízké teplotě péct v troubě. Prý se potom v puse jen rozpadají. Sušším bramborám také pomáhá vaření ve slupce se solí.
- Vaření gnocchů je snadné v tom, že když jsou hotové, vyplavou a máte tak jasno.
- Pokud máte chuť si s gnocchi vyhrát, můžete je zakulatit a nebo ozdobit vidličkou
Kde se gnocchi vzaly a s čím jsou nejlepší
- První recept gnocchů tak, jak je známe dnes, zveřejnil ve své kuchařce Pellegrino Artusi koncem 19. století.
- Patří spíše k severní Itálii, ale najdete je i na jihu, dobrým příkladem jsou právě gnocchi sorrentina.
- Než dovezli Španělé do Evropy brambory, dělali Italové gnocchi různými způsoby. Jeden z nejstarších obsahoval mleté mandle a chleba – zanzarelli.
- Italští šéfkuchaři vám je naservírují rádi s bolognskou omáčkou, nebo šalvějovým máslem. Výborně jdou k rajčatovým omáčkám. Ricardo Lucque je dokonce připravoval s mořskými plody.
Výslovnost gnocchů
Máloco se komolí víc, než chudáčci ňoky. Tedy žádné noči, ňoči ani Gnoči!
Dobrý den, recept určitě vyzkouším, vypadá skvěle. Mám prosbu – jak se dělá sorrentská omáčka? Zkoušela jsem ji hledat, ale recept na ní jsem nenašla. Pokud by vás to moc neobtěžovalo, mohla by jste mi jí napsat? Děkuji
Dobrý den, Jitko, díky. Sorrentskou omáčku budu mít na blogu velmi brzy, pracuji na tom :) možná i dnes večer. Pošlu vám na mail odkaz až bude.
děkuju
Dobrý den, už jsem několikrát dělala italské masové kuličky. Byly moc dobré a teď jdu zkusit gnocchi. V obchodě je přestaly prodávat, tak si budu dělat domácí. Doufám, že se mi povedou.
Chtěla bych ještě upozornit, že v italské a bulharské vlajce je jeden podstatný rozdíl a to natočení o 90°. ;-)
Krásné pondělí přeji, tak tohle je přesně věc, ke které jsem se ještě nedokopala. Vím, že domácí noky nejsou nic složitého, ale já prostě beru noky jako neskutečnou rychlovku. Takže jejich zdlouhavá příprava tomu moc nenahrává, ale jednou se hecnu a udělám si domácí do zásoby do mrazáku….možná :D Zatím se snažím alespoň kupovat ty kvalitní, když už je teda kupuji. :) Dulča
Vypada to skvele a jednoduse! Urcite zkusim. Jen mam dotaz, jakou mouku mam pouzit? Psenicnou nebo ryzovou? Diky
Kristina – Použijte určitě pšeničnou, rýžovou na válení.
recept dobrý, jenom nechápu, proč něčemu, co se v čechách vždycky vařilo a říkalo se tomu bramborové noky, místně šlejšky, šišky a podobně, teď musíme říkat rádoby světově a hlavně snobsky ňoky. .
Zdravím Ájo, není na tom nic snobského, důvod je jednoduchý, blog je o tradičních italských receptech. Proto je uvádím tak, jak se v originále jmenují.