Britský ostružinový crumble

Crumble je vynikající pečený ovocný dezert, který si snadno připravíte a zamilujete. Původem je z Británie a dělá se z různých druhů ovoce, nejčastěji z jablek, ostružin, rebarbory a nebo švestek. Podobá se ovocnému koláči, ale nemá těsto, jen drobenku. Ochutnala jsem ho jednou a teď už ho dělám pravidelně. A protože se mi doma „přemnožily“ ostružiny, bylo třeba s nimi něco provést. Ostružinový křupavý crumble!

Ostružinový crumble

Ingredience na ostružinový crumble

  • 100 g piškotů (těch na tiramisu, nebo klasických, pokud je nemáte tak můžete připravit crumble i čistě z mouky)
  • 50 g hladké mouky (použijte klidně celozrnou)
  • 50 g hnědý cukr
  • 100 g másla
  • cca 600 g ostružin (nebo jiné ovoce – švestky, rebarbora, jablka…)

Postup jak upéct crumble

Připravte si zapékací misku, nebo hned několik malých mističek. Ostružiny naskládejte do misky. Piškoty rozdrťte (ideálně v ručním mixéru), přidejte máslo, mouku a cukr a promixujte. Vznikne vám drobenka, směs bude vytvářet díky máslu malé vločky. Drobenku nasypejte na ovoce. Troubu rozpalte na 180 stupňů a pečte 25 minut do doby, než drobenka krásně zezlátne. Drobenku můžete připravit i den předem a uchovat ji v lednici, nebo mrazáčku.

Ostružinový crumble
Ostružinový crumble

Crumbl: jak udělat ještě lepší i ten nejlepší

  • Zkuste tradičnější podání – švestkový crumbl s rebarborou, nebo jablkový crumbl
  • Méně tradiční varianta je s použitím musli
  • Přidat můžete také ořechy, drobenka mi moc chutná se sekanými mandlemi
  • Výborně crumble chutná se zmrzlinou, kombinace horkého a ledového je dokonalá!
  • Přidat můžete také koření, zkuste vanilku nebo skořici
  • Nigela Lawson dává drobenku před pečením na 10 minut zmrazit, což by mělo zajistit zajímavější krustičku
  • víc o crumblech můžete najít i v tomhle pěkném článku Guardianu

crumble

crumble


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here