Crumble je vynikající pečený ovocný dezert, který si snadno připravíte a zamilujete. Původem je z Británie a dělá se z různých druhů ovoce, nejčastěji z jablek, ostružin, rebarbory a nebo švestek. Podobá se ovocnému koláči, ale nemá těsto, jen drobenku. Ochutnala jsem ho jednou a teď už ho dělám pravidelně. A protože se mi doma „přemnožily“ ostružiny, bylo třeba s nimi něco provést. Ostružinový křupavý crumble!
Ingredience na ostružinový crumble
- 100 g piškotů (těch na tiramisu, nebo klasických, pokud je nemáte tak můžete připravit crumble i čistě z mouky)
- 50 g hladké mouky (použijte klidně celozrnou)
- 50 g hnědý cukr
- 100 g másla
- cca 600 g ostružin (nebo jiné ovoce – švestky, rebarbora, jablka…)
Postup jak upéct crumble
Připravte si zapékací misku, nebo hned několik malých mističek. Ostružiny naskládejte do misky. Piškoty rozdrťte (ideálně v ručním mixéru), přidejte máslo, mouku a cukr a promixujte. Vznikne vám drobenka, směs bude vytvářet díky máslu malé vločky. Drobenku nasypejte na ovoce. Troubu rozpalte na 180 stupňů a pečte 25 minut do doby, než drobenka krásně zezlátne. Drobenku můžete připravit i den předem a uchovat ji v lednici, nebo mrazáčku.
Crumbl: jak udělat ještě lepší i ten nejlepší
- Zkuste tradičnější podání – švestkový crumbl s rebarborou, nebo jablkový crumbl
- Méně tradiční varianta je s použitím musli
- Přidat můžete také ořechy, drobenka mi moc chutná se sekanými mandlemi
- Výborně crumble chutná se zmrzlinou, kombinace horkého a ledového je dokonalá!
- Přidat můžete také koření, zkuste vanilku nebo skořici
- Nigela Lawson dává drobenku před pečením na 10 minut zmrazit, což by mělo zajistit zajímavější krustičku
- víc o crumblech můžete najít i v tomhle pěkném článku Guardianu