Dýňová sezona vybízí k tomu zkusit z dýně i něco sladkého. Hledala jsem recepty na klasický pumpkin pie, který je typickým koláčem podzimu hlavně v Americe. Tenké těsto a na korpusu náplň ve stylu „pudinku“. Koláč je poměrně jednoduchý, nejvíce práce je se samotnou dýní.
Recept na dýňový koláč
Na těsto:
- 175 g hladké mouky
- 15 g třtinového cukru
- 110 g másla
- špetka soli
- 30 – 50 ml studené vody
Náplň koláče:
- 400 g dýňového pyré z dýně hokaido
- 3 vejce
- 120 ml smetany ke šlehání (nebo kokosové smetany, taky funguje)
- 80 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1 – 2 rozdrcené hřebíčky
- špetka soli
Postup: jak upéct dýňový koláč
Připravte si nejprve těsto. Je to snadné, jen si trochu zašpiníte ruce. Smíchejte všechny ingredience kromě vody a začněte zpracovávat v těsto. Ke konci přidejte vodu a dobře prohnětené těsto uložte alespoň na hodinu do lednice.
Na náplň je třeba dýni očistit, nakrájet a povařit (5-10 minut, aby změkla). Dýni potom rozmixujte na pyré. Slupku neřešte, pokud vám vadí drobné kousky po rozmixování, můžete se vydat na cestu pasírování. V míse smíchejte vejce a cukr, ideálně pomixujte. Přidejte všechno koření, smetanu a nakonec vlijte vychladlé dýňové pyré.
Těsto rozválejte a připravte do formy. Lepší je prvních 10 minut péct těsto samotné a až potom přidat náplň. Pečte na 190 stupňů asi 45 minut.
Jak na nejlepší dýňový koláč
Felicity z Guardianu se snažila najít ten nejlepší způsob a recept na koláč. Pár zajímavých závěrů a postřehů:
- kondenzované mléko místo smetany může být lepší, koláč je lehčí
- někdo nerad vláčné těsto, proto se dá korpus upéct předtím, než tam nalejete náplň
- Britové a Američané dělají pumpkin pie i z konzervované dýně, můžete zkusit sehnat
- do koláče se dá přidat alkohol, zdá se, že dobrou volbou je nějaký voňavý rum
- variantou bez cukru je jeho nahrazení javorovým sirupem
- super je podávaný se zmrzlinou :)