Recept na lasagne bolognese

Je to pokrm bohů. Není snadné ho udělat, ale o to víc vás potom horké lasagne těší, jakmile je vytáhnete z trouby. Příprava obnáší mít hotovou boloňskou omáčku a k ní udělat ještě bešamel. Potom už jen vrstvíte a vrstvíte a zapékáte. Tady je recept na dokonalé lasagne bolognese. Dá se říct, že to zabere nejméně 5 hodin, protože boloňskou omáčku vyrábíte i 4 hodiny.

Lasagne bolognese

Ingredience na lasagne

  • Lasagne (asi 300g pro 4 porce)
  • Bolognese omáčka
  • rajčatová passata (rajčatová omáčka, např. v lahvi z DM)
  • 0,5 litr mléka
  • 30 g másla
  • 30 g mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • parmezán

Jak udělat lasagne bolognese

Nejprve připravte bešamel. Ohřejte litr mléka. Přidejte máslo a potom za stálého míchání a šlehání vsypte mouku. Míchejte, za cca 10 – 15 minut se vše spojí a vytvoří se bešamel. Přistrouhejte muškátový oříšek a osolte.

Připravte si zapékací misku, vymažte ji máslem, nebo použijte olivový olej. Pokud máte suché lasagne, je třeba je spařit v horké vodě s trochou olivového oleje (aby se neslepily). To zajistí, že se lasagne opravdu udělají a nebudou křupat.

Lasagne bolognese

První vrstva je plátek lasagní. Na něj přijde rajčatová omáčka, bolognese omáčka a potom bešamel. Druhá vrstva úplně stejně. Pokračujte s vrstvením, poslední vrstva se nepřikrývá těstovinou a zastrouhá se čerstvým parmezánem. Ten spolu s bešamelem vytvoří krásnou opečenou kůrčičku.

Lasagne bolognese

Dejte péct do trouby na 180 stupňů. Za cca 35 minut máte hotovo.

Tipy pro ty nejlepší lasagne

  • Použijte čerstvé lasagne, nemusíte je předem spařovat a nestane se, že budou místy křupat. Taky pokud máte misku kulatou, snáz se vám bude s čerstvými lasagnemi pracovat.
  • Některé recepty (třeba Antonio Carluccio) nepoužívají rajčatovou passatu, sami zhodnoťte zda ji potřebujete. Moje bolognese je málo tekutá a víc masitá než rajčatová, proto passatu používám. Passatu používá v receptu také třeba Emanuel Ridi.

Odkud pochází boloňské lasagne

Pohybujeme se mezi dvěma regiony, okolím města Bologně a Neapolí. Boloňská omáčka pochází opravdu z Bologně a tam se jí s tagliatelemi. Lasagne jsou zase oblíbené v Neapoli, často se šunkou a mozzarelou.


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here