Letos se urodilo opravdu spoustu meruněk a tak šla část na džem a část na koláč. Klasická česká bublanina, té už jsme si užili dost s třešněmi a proto jsem zapátrala v kuchařka od Julie Child. Nakonec jsem zvolila recept, který má stejné těsto jako jablečný tarte tatin. Tedy křehké tenké těsto podobné lineckému, které krásně doplní sladké šťavnaté meruňky.
Těsto na meruňkový koláč
Těsto se hodí tak akorát do klasické kulaté formy. Já použila skleněnou. Okraje se koláči nedělají a těsto je nutné pořádně vychladit (ideální je příprava 2 hodiny dopředu před pečením)
- 90 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru krystal
- 1/8 lžičky soli
- 55 g másla (pokojová teplota)
- 1 lžíce rostlinného oleje (slunečnicový)
- 3 lžíce studené vody
Náplň koláče
- cca 10 pěkně zralých meruněk
- cukr (můžete použít třtinový)
- pár kousků másla
- meruňkový tekutější džem
Recept a příprava meruňkového koláče
- Do mísy prosijte mouku, vmíchejte cukr a sůl.
- Přidejte máslo a rostlinný olej.
- Směs 4 x promixujte mixérem.
- Připravte si studenou vodu, začněte znovu mixovat těsto a vodu přitom do těsta najednou nalijte. Mixujte tak, aby se těsto začlo spojovat, ale nepřemixujte ho.
- Těsto přemístěte na vál poprášený moukou. Hranou ruky u zápěstí do něj udeřte a potom zformujte do hladké koule. Těsto potom znovu zformujte do hladké koule.
- Zakryjte těsto fólií a šup s ním do lednice nejlépe na 2 hodiny, nebo celou noc. Pokud máte méně času, dejte těsto na hodinu do mrazáčku v lednici. Pokračujte náplní.
- Těsto vyndejte a vyválejte na tenko, cca 0,4 cm, vyjde vám tak akorát, není ho moc.
- Přendejte ho do formy a pěkně rovnoměrně pocukrujte.
- Troubu předehřejte na 190 stupňů.
- Připravte si meruňky. Na 15 vteřin je vhoďte do vařící vody a ihned vyndejte. Oloupete tak snadno slupky. Meruňky můžete nakrájet na měsíčky a nebo nechat půlky vnitřkem nahoru.
- Meruňky přidejte na těsto, vysypejte na ně zbytek cukru.
- Potřete meruňkovým džemem, který dodá koláči lesk a dosladí meruňky.
- Na konec poklaďte koláč kousky másla.
- Pečte v troubě na 30-40 minut. Koláč před vsunutím do trouby bude vypadat přibližně takhle:
Koláč chutná výborně, když je lehce odstátý a vychladlý. Při pečení se může stát, že meruňky puští hodně šťávy. Po vychladnutí šťáva ale mírně zatuhne a už nebude tolik mokrý.
Dobrou chuť!