Na konci jídla se v Benátkách podává osvěžující specialita, sgroppino. Jde o citronovou zmrzlinu s jahodovým pyré v proseccu. Výtečná věc a já se s ní loučím s letošním létem. Je to ideální drink pro návštěvu a i když je možná trochu víc holčičí, chlapům chutná taky. Použila jsem autentický recept od Marcelly Hazan.
Citronová zmrzlina
- Kůra ze 4 citronů bez bílé dužniny
- 1 šálek krystalového cukru
- 2/3 šálku čerstvé citronové šťávy
- 2/3 šálku smetany ke šlehání
Do hrnce dejte 1 a půl šálku vody, kůru a cukr i citronovou šťávu. Přiveďte k varu a po dvou minutách sundejte se sporáku. Citronovou kůru vyjměte a přelijte hotový sirup do mísy. Musí úplně vychladnout.
Přidejte smetanu a rovnoměrně ji zamíchejte do sirupu. Nechte potom zmrazit ve zmrzlinovači. Pokud potřebujete ušetřit čas, nebo si netroufáte jako já na přípravu bez zmrzlinovače, pořiďte ve zmrzlinárně citronový sorbet, výborný má třeba Angelato.
Jahodové pyré
340 g čerstvých jahod
Očištěné jahody rozmixujte na pyré. Je dobré nechat jahody cca 2 hodiny proležet.
Prosecco na drink sgroppino
Nejlepší je použít originál benátské prosecco. Já zvolila prosecco Bepin Deto, které má mimo jiné překrásnou láhev. Náhradu benátského prosecca nedoporučuji, ale pokud opravdu musíte, sáhněte po francouzské variantě Crémant, jak doporučuje v receptu Marcella. Otevřete takové prosecco, které rádi dopijete, až zmrzlina dojde.
Jak namíchat sgroppino
- Citronovou zmrzlinu nebo sorbet dejte do mísy a rozmíchejte ji. Přidejte polovinu jahodového pyré a metlou zašlehejte do zmrzliny.
- Přilijte polovinu sektu a opět zašlehejte.
- Přidejte zbytek pyré a s šlehejte dokud nebudete mít jemnou pěnu. A pozor! Rychle se směs mění na tekoucí hmotu, takže vychytejte správný okamžik a přestaňte šlehat včas.
- Sgroppino nalejte do skleněných pohárků a mističek, ty předtím řádně vychlaďte. Ihned podávejte a užívejte.