Vídeňský sachr dort, to je král tradičních čokoládových dortů. Ten slavný dort, který připravil tehdy šestnáctiletý Franz Sacher pro knížete Metternicha. Jeho syn Eduard potom dort vylepšil o polevu i marmeládu a založil hotel Sachr, který funguje dodnes. Upečte si sachr doma, tady je recept včetně pár užitečných tipů.
Jak vypadá originální sachr dort
To je ten z Hotelu Sachr a má tajnou recepturu. Pokud se jí chcete maximálně přiblížit, váš dort bude:
- mít intenzivní čokoládovou chuť
- obsahovat meruňkovou marmeládu
- podávaný se šlehačkou
Bojíte se, že to nezvládnete? Objednejte si sachr online. Největší (22 cm) vyjde na krásných 41 Euro. Sachr koupíte i v hotelovém obchůdku a to ve 4 velikostech (sachr bonbónky teď nepočítám).
Recept na sacher dort: ingredience
- 6 vajec (bílky a žloutky)
- 300 gramů kvalitní čokolády
- 135 gramů změklého másla
- 150 gramů cukru moučka
- 110 gramů cukru krupice
- 125 gramů mouky (ideálně polohrubá, já použila celozrnou)
- špetka vanilky
- 300 ml kvalitní meruňkové marmelády
- 2 lžíce dobrého rumu
- 1 hrnek a půl cukru krupice na polevu
- 3/4 hrnku vody na polevu
- 1 šlehačka (nad 30 % tuku)
Jak upéct sachr: postup krok za krokem
- Troubu předehřejte na 200 stupňů.
- Formu na dort (23 cm) si vytřete máslem a zasypte moukou.
- 130 gramů čokolády rozpusťte v misce nad vodní lázní, voda pod čokoládou by se neměla vařit. Po rozpuštění pěkně promíchejte a nechte zchladnout.
- Rozdělte si vejce na bílky a žloutky.
- Máslo našlehejte s cukrem moučkou do lehka a jemna. Přidejte a postupně zašlehejte žloutky. Na konec přijde rozpuštěná čokoláda a špetka vanilky.
- V další míse našlehejte bílky s cukrem krupicí. Nepřešlehejte, sníh by měl tvořit pěkně měkké lesklé kopečky.
- Postupně přidávejte sníh do čokoládové směsi. Opatrně vmíchávejte, aby se čokoládová směs nadlehčila.
- Prosejte mouku a postupně ji zlehka vmíchejte do těsta, směs musí zůstat lehká.
- Těsto nalijte do formy a dejte péct na 40 minut. Před vyndáním z trouby zkontrolujte, zda je dort upečený pomocí špejle (zapíchněte do středu a zkuste, zda už je suchá).
- Dort udělá kopeček, je to běžné. Vyndejte dort z formy a nechte ho zchladnout. Pokud i po zchladnutí má korpus kopeček, uřízněte ho, aby byl dort pěkně rovný.
- Meruňkový džem dejte do malého kastrůlku s dvěma lžícemi rumu a povařte.
- Jakmile začne směs lepit a zredukuje se (cca 5 minut), odstavte si ji z plotny.
- Pokud máte marmeládu s kousky ovoce, je nutné ji přepasírovat, aby byla glazura pěkně hladká.
- Dort rozkrojte v polovině a spodní díl potřete vzniklou glazurou.
- Přiklopte horní polovinou a dort potřete glazurou nahoře i ze stran.
- Dort nechte pořádně odpočinout, glazura musí zaschnout.
- V rendlíčku (spíš vyšším než širším) rozpusťte ve vodě 1 a půl hrnku cukru. Vložte nasekanou čokoládu, 170 gramů. Míchejte, rozpouštějte.
- Jakmile směs dosáhne 110 stupňů, stáhněte ji z plotny.
- Další správný postup cukrářů je, že po částech polevu nalévají na mramorovou desku, kde směs propracovávají špachtlí, čímž se ochladí a začne tuhnout. Nahradit to můžete zpracováním ve větší studené pánvi, kam můžete část polevy nalít a promíchat, aby směs ztuhla a zchladla.
- Čerstvou polevu ještě teplou naléváme na dort, který má zaschlou meruňkovou glazuru.
- Dort necháme pořádně vystydnout, ideálně dát na noc do lednice.
- Našlehejte šlehačku za studena, přidejte podle chuti cukr a vanilku.
Tipy pro nejlepší výsledek
Aneb co jsem se naučila při prvním pečení sachru a co se vám může hodit.
- Kupte a použijte meruňkovou marmeládu, která nebude příliš sladká. Dodá to sachru správný šmrnc. Ideální je marmeláda bez kousků ovoce, s tou budete mít snadnější práci (nemusíte pasírovat).
- Aby se dort lépe vyndaval z formy, můžete do ní na dno dát pečící papír, případně umístit papír i kolem dokola.
- Výroba dortu chvíli trvá, vyhraďte si na to dostatek času, dort jsem připravovala celou sobotu a ochutnávala až v neděli.
- Je důležité mít pěkně rovný korpus. Po rozříznutí a opětovném spojování ho „nasaďte“ tak jak byl, i malá nerovnost potom může způsobit, že vám poleva bude stékat někde víc a jinde bude naopak stát.
- Poleva by neměla být úplně tekutá, příliš tekutá hned steče a nevytvoří tlustou vrstvičku.
Je to pecka, delam ho podle vaseho receptu podruhe. Prvne dopadl naprosto uzasne a kazdy kdo ochutnal nechtel zustat u prvniho kousku. Prave tet se pece v troube druhy pokus a verim ze dopadne stejne dobre. Sice je to beh na cely den ale vazne stoji za to. At se dari a dekuji za uzasny recept.
Recept – bezva vše co je zde napsané tak sedí . Jen délka pečení v el. troubě na 200°C bylo +-50min. Chuť je také vynikající jen se po něm zaprášilo :-) Díky
doporučuji