Užijte si rajčata se salátem Caprese!

Bílá krémovitá mozzarella, pár lístků čerstvé bazalky, sladká vyzrálá rajčata a to vše zalité zlatým olivovým olejem… salát Caprese je přesně ten důvod, proč se vždycky tolik těším na léto. Tahle jednoduchá dobrota vznikla na jihu Itálie v Kampánii, kde má svůj původ i samotná mozzarella. A protože je Caprese z Itálie, samotná příprava není vůbec složitá. Úspěch tkví v kvalitě ingrediencí.

salát caprese

Není mozzarella jako mozzarella

Králem tohoto salátu je čerstvý sýr. Mozzarellu můžete koupit ve dvou velmi odlišných variantách, buď z kravího anebo buvolího mléka. Zatímco pro tu buvolí budete muset do specializovaného obchůdku, nebo lepšího supermarketu (Globus), kraví dostanete kdekoliv, vždyť ji už vyrábí i Češi. Chuťově se obě varianty velmi liší. Zatímco běžná mozzarella ze supermarketu je bílá hmota bez chuti (o které by nikdo z nás neřekl, že ji miluje), buvolí čerstvá mozzarella je uvnitř nádherně krémovitá. Téměř vám na talíři „vyteče“ a na rozdíl od kraví má výraznější chuť. Sýromil to nedávno pěkně popsal v mozzarellovém článku. Pokud chcete udělat opravdu dobré Caprese, vychutnejte si ho tedy s buvolí mozzarellou.

Mozzarella

Salát Caprese – jak na to

Vlastně je to jednoduché, zkazit salát můžete vážně jedině špatnými ingrediencemi. Nezralá a uměle pěstovaná rajčata, která mají nepříjemnou nakyslou a štiplavou chuť, případně žluklý olivový olej. Je škoda plácnout na salát běžnou kraví trvanlivou mozzarellu, ta salátu ubere polovinu chuti. Nejlepší Caprese přirozeně vzniká v létě, kdy je sezona rajčat a můžeme tak koupit ta nejchutnější.

Recept na Caprese pro dva

  • 2 buvolí mozzarelly
  • zralá rajčata (ideálně ze zahrádky, nebo dovezená z Itálie)
  • olivový olej nejvyšší kvality a výborné chuti
  • bazalkové listy podle chuti
  • sůl na rajčata, případně může být i pepř

Rajčata se pokrájí na plátky, navrství na sebe a posolí se. Navrch přijde roztrhlá mozzarella, kterou posypeme bazalkou (lístky nemusíte ani trhat). Vše se nakonec pěkně polije olivovým olejem. Záleží na vás, jaký vám nejvíce chutná, někdo radši štiplavější, já mám raději ovocnější. K salátu caprese Italové pojídají pečivo, kterým se dá krásně vytřít zbylý olej, rajčatová šťáva a zbytek mozzarelly.

Salát caprese
Salát caprese

Další variace salátu caprese

Velmi dobře salát chutná, když navrch přidáte balsamico, případně pár kapek bazalkového pesta. Takový jsme měli na svatbě jako předkrm, byla to lahoda!

Caprese s balsamikem
Caprese s balsamikem jako svatební předkrm

A co vy, děláte Caprese z běžné mozzarelly, nebo si dopřáváte buvolí? Kde mozzarellu nejraději kupujete?

Odkud salát caprese pochází


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

3 COMMENTS

  1. Zatím se přiznám, že jsem vždy kupovala tu občejnou kravskou,ale už dýl se chystám zajít do italských lahůdek co mám téměř za rohem a dopřát si ochutnávku pravé mozzarelly :)) Pěkný článek

  2. Do toho Jano :) nebudete litovat. Dnes jsem zrovna koukala na nový díl Itala a když připravoval mozzarellu do sendviče, vtipně to okomentoval: „když z vaší mozzarelly nic neteče, tak ji vyhoďte“… měla by být prostě uvnitř dost vláčná a nacucaná mlékem.

  3. vynikajici prava italska mozzarella je jine nebicko v papulce, urcite skuste
    misto klasickych rajcin cherry rajcatka mame my v oblibe, k tomu domaci bylinkove koreni strejdy Vinca a zastriknout vybornym reckym olivakem terra creta a lahudka je na stole

Napsat komentář: Petra Cancel reply

Please enter your comment!
Please enter your name here