Špenát mě potěší nejvíc právě v téhle formě. Zapečený v lasagních s bešamelem a parmezánem. Lahodná kombinace a k tomu navíc vůně muškátového oříšku. Lasagne vymysleli v Neapoli a po světě se potom začaly připravovat s různými obměnami, jednou z nich jsou právě lasagne plněné špenátem. Ideální pro vegetariány, nebo když si chcete odpočinout od jinak skvělé, ale časově náročnější bolognese varianty.
Ingredience na špenátové lasagne
- Lasagne (asi 300g pro 4 porce)
- velký pytel čestvého špenátu (raděj kupte více, čerstvý je chutný i jako salát)
- 0,5 litru mléka
- 50 g másla
- 50 g mouky
- muškátový oříšek
- sůl
- parmezán
Jak připravit lasagne se špenátem
Nejprve si připravte bešamel, do teplého mléka zašlehejte postupně mouku a máslo. Osolte a přistrouhejte muškátový oříšek. Míchejte, dokud vše nezhoustne v omáčku (cca 15 – 20 minut). Připravte si špenát, buďto rozmražte mražený, nebo spařte čerstvý (opravdu krátce, 2-3 minuty). Lasagne doporučuji ideálně čerstvé, pokud máte sušené, ty je třeba také nejprve spařit (s kapkou olivového oleje, aby se neslepily). Vyhnete se potom zklamání v podobě křupavých lasagní. Nastrouhejte čerstvý parmezán.
Vymažte zapékací mísu. První vrstva jsou lasagne, následuje bešamel, na něj rozprostřete špenát a vše zasypejte hrstí parmezánu a postrouhejte muškátovým oříškem. Opakujte další 3-4 vrstvy. Lasagne jsou zakončeny náplní, bešamel se s parmezánem krásně speče a vytvoří zlatou kůrčičku. Proto navrch parmezánem nešetřete.
Lasagne pečte na 180 stupňů, přibližně půl hodiny. Podávejte horké.