Stalo se vám už někdy, že jste nesnědli croissant a druhý den se vám do něj už nechtělo? Nevadí, příště z něj můžete snadno vykouzlit výborný sladký moučník – croissant zapečený s karamelovým pudinkem.
Připomíná tak trochu českou žemlovku. Potřebujete k tomu jen čtyři základní ingredience, které máte běžně doma. Nejde o žádný tradiční recept s honosným názvem, recept je od vášnivé milovnice jídla Nigelly Lawson.
Ingredience
- 2 starší croissanty, nebo jeden obrovský
- 100 gramů cukru
- 2 lžíce vody
- 125 ml smetany
- 125 ml mléka
- 2 lžíce rumu
- 2 rozšlehaná velká vejce
Já dělám lehčí variantu, kdy smetanu nahrazuji mlékem. Pokud vám mléko a jeho bílkovina nedělá dobře, můžete zkusit mléko bez laktózy od Meggle.
Jak na to
Předehřejte troubu na 180°C a croissanty si roztrhejte do zapékací formy/pekáčku.
Cukr dejte do menšího rendlíku a přidejte k němu vodu. Nechte zkaramelizovat tak, aby se vytvořil jantarově zlatý karamel.
Přilijte mléko a smetanu, postupně dál míchejte, aby vznikla jednotná směs. Ztuhlé hrudky karamelu se brzy při míchání rozpustí. Přidejte rum a sundejte karamelové mléko z plotýnky. Jakmile trochu zchladne, přidejte do směsi vejce a pěkně promíchejte. Směs zhoustne.
Nalijte směs na croissanty, všechny kousky by měly být pěkně okoupané v mléce.
Nechte péct 20 minut v troubě. Pudinková omáčka se vsákne do croissantů a ty budou neodolatelné. Podávejte horké, nejlepší je jíst croissanty přímo z pekáčku.
Upozornění: Je možné, že až recept zkusíte, začnete croissanty pravidelně kupovat. Protože jednoduše nevydržíte čekat, až vám doma nějaké náhodou zbydou… Tohle je alespoň můj příběh. Dejte vědět, jak jste dopadli vy a jak vám chutnalo.
Podívejte se, jak připravuje croissanty Nigella
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9_Novvwzpto[/youtube]
Když jsem četla název, tak si říkám, to je celá Nigella. A taky ano :D
Dobrý odhad Kájo :) Nigella se prostě nezapře. Zkoušela jsi některé její recepty?
Ahoj. Tento recept jsem viděla u Nigelly v pořadu. Po vyzkoušení mě naprosto uchvátil. Když si chci opravdu dopřát, připravím si tento recept (a pěkně poctivě se smetanou a výraznou rumovou vůni)… Doporučuji, jednoduché a božské