Lišky hlásí sezonu! Aktuálně je najdete v lese, na trhu a také v nabídce mnoha restaurací, které dodržují sezonní menu. Sežeňte si ale raději lišky vlastní a ochutnejte je v téhle skvělé liškové omáčce.
A odkud mám recept? Je to skoro rok, kdy jsem nadšeně pozorovala v televizi Antonia Carluccia, jak připravuje svoje oblíbené těstoviny – tagliatelle s liškovou omáčkou. Konečně mi sezona dovolila a já ten recept vyzkoušela.
Na omáčce se mi moc líbí, že tam opravdu vynikne čistá chuť lišek. Houby se v tomhle případě netopí v žádné smetaně, jen je doplňuje chuť vína, česneku a zeleninového vývaru.
Ingredience na 2 porce
- čerstvé tagliatelle
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 200 g lišek
- 2 lžíce bílého vína (červeným také nic nezkazíte)
- 150 ml zeleninového vývaru (kus celeru, cibule, mrkev nebo rajče)
- parmezán na posypání
Jak připravit tagliatelle s liškovou omáčkou
- Začněte si vývarem, pokud ho už nemáte. Na 2 porce bohatě stačí vystačí vyvařit zeleninu v cca 300 ml vody. Já použila kus kořenového celeru, rajče a půlku velké cibule. Vývar jsem vařila přibližně hodinu.
- Dejte vařit vodu a začněte připravovat těstoviny.
- Rozehřejte v pánvi olej a zlehka na něm opečte nakrájený česnek.
- Po chvíli přidejte lišky a zvyšte teplotu. Sem tam promíchejte a počkejte, až lišky trochu změknou.
- Přilijte víno, vyčkejte až se odpaří alkohol.
- Přidejte vývar a počkejte, až se částečně odpaří, v pánvi by vám měla ale zůstat s liškami i hustší tekutina.
- Smíchejte omáčku s těstovinami a podávejte posypané trochou parmezánu s pár kapkami nejlepšího olivového oleje co doma máte.
Celkově to zvládnete připravit do půl hodinky. Sice v tomto jídle chybí maso, ale lišky jsou velmi zdravé. Obsahují hlavně spoustu vitamínu D a dodají vám také vitamin C a draslík.
Kde koupit nebo najít lišky
Lišky jsem koupila na trhu na Kulaťáku, kde stojí 330 Kč/kg. Vydat se můžete i na lov do lesa. Lišky prý nejraději rostou kolem borůvčí a v borovicových lesích. Mají rádi vlhko a nesnáší kyselé deště. Rostou tam, kde je tedy i čisté ovzduší.
jak se lišky prodávají v září v Provence
Jak čistit lišky
Lišky se narozdíl od ostatních hub nečistí olupováním. Jen je operte ve studené vodě a oberte smítka ručně. Z lišek klidně použijte i nožky, příjemně změknou a je škoda je vyhodit.
Dobrou chuť!