Loňskou dovolenou jsme strávili v Provence a na Azurovém pobřeží. Nejlepším zážitkem ze všech byla bezvadná individuální prohlídka Aix en Provence s američankou Jennifer, která tu žije už řadu let. Aix je hned po Paříži tím nejexkluzivnějším místem, kde ve Francii žít. Kvalita života je tu vysoká, nic vám tu nechybí: příroda, krásné počasí, kultura i skvělé jídlo. Není divu, že o Aix francouzi občas mluví jako o 21. obvodu Paříže. Naše prohlídka byla primárně zaměřená na trhy a ochutnávky místních specialit. Trhy v Provence i celé Francii nejsou žádným trendem jako u nás, ale patří neodmyslytelně k místnímu životu.

Čerstvost a pestrost je samozřejmost
Na trzích v Aix je skvělé, že jsou celoroční. Počasí tu pěstování a tedy i trhům prostě přeje. Daří se tu mnoha druhům ovoce a zeleniny, vybírat můžete ku příkladu ze 7 různých odrůd rajčat a vybrat tak tu nejvhodnější pro váš pokrm. Nejraději mám francouzské trhy kvůli tomu, že máte možnost koupit si velmi čerstvé kozí sýry. U nás pod pojmem čerstvý myslí prodejci (podle mého sondování) cca 2 týdny, v Aix je čerstvý kozí sýr starý 1 den. Provensálci si takový sýr rádi pokapou medem nebo olivovým olejem a sní se salátem. K ochutnávce kozích sýrů nám Jennifer koupila ovoce – víno, u nás ho běžné kupujeme podle barvy, tady se kupuje podle odrůdy. Víno má malé kuličky a vážně připomíná to z vinic, žádné velké dokonalé koule z holandského skleníku. Prvně jsme také ochutnali čerstvě naložené zelené olivy a olivy naložené v soli (mají skrabatěnou slupku). Na odpoledne jsme si nakoupili madlenky, tradiční francouzské sladké pečivo. Pán madlenky pekl ručně doma už ve tři hodiny ráno, jsou proto dokonale čerstvé.
BIO pěstování
Provence má z hlediska zemědělství jednu velkou výhodu. Zatímco jindy se místní chladný vítr mistral pokládá za jednu z mála nevýhod života v Provence, úrodě naopak prospívá. Zemědělci tu totiž nemusí hnojit, protože brouky a škůdce vítr odfoukne. Koupíte tu tak zeleninu a ovoce vypěstované bez chemie, jako z vlastní zahrádky.
Co jsme nakoupili
Místní přesně ví, ke kterému stánkaři pro co zajít. Své oblíbené stánkaře nám Jennifer představila. Setkali jsme se s prodejcem koření a nakoupili provensálské koření, sbírané v místních kopcích. Stánek tu měl také pán, který se specializuje jen a pouze na madagaskarskou vanilku. Té jsme nakoupili pořádnou zásobu, jak celé lusky ve skle, tak semínka vydlabaná rovnou ve flaštičce, což je do kuchyně velmi praktické. Vanilka nebyla nijak extra drahá, 1 lusk vyšel na 1 euro. Zajímavé setkání bylo také s místním včelařem, který vypadal spíš jako pravý mafián :) od něho jsme si koupili úžasný levandulový med. Ten je ideální přísadou pro pečení madlenek, dodá jim speciální příchuť „provence“.


Mají tu „houby“
Houby v Provence nerostou, to ale nevadí. Na místní trh je totiž dováží z Alp. Seženete tu hříbky i nádherné lišky, stačí si nabrat kolik potřebujete. Nádhera, tohle by se mi líbilo na našich trzích. Na těch sem zatím viděla akorát tak hlívy a žampiony, ale pravda je, že na trhy moc nechodím.
Nevařte a nakupte
Tady není život hektický. V Provence mají všichni dlouhou polední pauzu na oběd, rodiny obědvají často společně doma. A jak to maminky a manželky dělají, že stačí uvařit? Hodně z nich je hospodyňkami na plný úvazek, zbytek nakoupí hotový oběd cestou domů. Na trhu. Může to být skvělé grilované kuře, paella, nebo třeba omytý míchaný salát, který doma už jen dochutí. Běžně si tu ráno (po cestě do práce) zamluvíte něco dobrého, co si vyzvednete až v poledne.

Co nakoupit na trhu v Aix (nebo jinde v Provence)
- provensálské koření (voní úžasně a vydrží vám dlouho)
- čerstvé i zralejší kozí sýry a k nim nějaké dobré ovoce
- levandulový med (má krémovou strukturu a perleťovou barvu)
- madlenky a další dobroty
- nefiltrovaný olivový olej od malých prodejci
- čerstvé olivy a olivy vyráběné tradičně… naložením v soli
Kdy vyrazit na trh
Na trh se musíte vydat dopoledne. Většina trhů v Provence totiž končí kolem jedné hodiny odpoledne. Ve větších městech jsou trhy každý den a bývá jich více na různých místech. V menších městech a vesnicích mají pro trh určený pevný den nebo pár dnů v týdnu. Na trh vyražte s taškou, dostatkem hotovosti a drobných mincí.
Více fotek z trhu z Aix najdete v galerii na Flickru.