Tentokrát jsem připravila tradiční francouzské zapečené brambory dauphinoise. První zmínka o tomhle lahodném bublajícím pokrmu pochází už z roku 1788. Já použila recept od Escoffiera, který narozdíl od jiných, nepoužívá smetanu, ale vejce.
Recept na zapečené brambory
- 0,5 kila brambor
- 320 ml mléka
- menší vajíčko
- máslo
- 60 g strouhaného sýru Gruyere (nejpodobnější alternativou může být kvalitní Comte)
- čerstvě strouhaný muškátový oříšek
- mletý pepř
- sůl
Postup jak upéct brambory
Oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Vložte do zapékací mísy, přidejte sůl, pepř a nastrouhaný oříšek. Mléko přiveďte k varu, vejce rozšlehejte, sýr nastrouhejte. Vše přidejte na brambory a promíchejte. Navrch dejte asi lžíci másla a část sýra.
Takhle popisuje přibližně postup Escoffier, ovšem jedna potíž je s vejcem a horkým mlékem. Nepíše, ve kterou chvíli co přidat tak, aby se vejce pod mlékem „nezdrclo“.
S čím si brambory dát? My k nim měli pečené kuře se zeleninou.
Variace receptu a jak na nejlepší výsledek
- Některé recepty používají smetanu a mléko (poměr bývá tři díly smetany na díl mléka). Escoffier místo smetany má vejce.
- Můžete zkusit i jednoduchý recept od Michela Roux (pouze se smetanou)
Odkud recept pochází
Ve Francii tyto brambory najdete pod názvem „gratin de pommes de terre dauphinoise“ nebo taky „gratin dauphinoise„. Dauphiné je bývalý region, který najdete v jihovýchodní části Francie kolem měst Grenoble, Gap, Valence.